Kaznena prijava zbog zabrane štrajka

Kaznena prijava zbog zabrane štrajka

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI OČEKUJU POČETAK PREGOVORA S VLADOM IDUĆEGA TJEDNA
Prvu kaznenu prijavu službenički je sindikat podnio protiv Ruže Pavlović Drmačić, predsjednice Prekršajnog suda u Bjelovaru jer je zabranila štrajk na tom sudu

novilist_logo7. siječnja, ZAGREB – Sindikati državnih službi očekuju da će početkom idućeg tjedna započeti pregovore s Vladom kako bi se poboljšao materijalni položaj državnik službenika i namještenika. No, ukoliko pregovarački odbor sindikata državnih službi s predstavnicima Vlade ne sjedne za stol niti idućeg tjedna, sindikati će započeti pripremu novih akcija, uključujući i višednevni opći štrajk. Strajk_NL070106_fotkaMinimum sindikalnih zahtjeva podrazumijeva izjednačavanje plaća s plaćama zaposlenih u javnim službama i to kroz uvođenje stalnog mjesečnog dodatka kao privremene mjere do donošenja novog zakona o plaćama u državnim službama ili hitnu izmjenu uredbe o koeficijentima.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u srijedu je, zbog odluke Vlade da državnim službenicima i namještenicima ne plati vrijeme provedeno u štrajku 28. prosinca prošle godine, uputio pismo premijeru Ivi Sanaderu isti čući kako tom odlukom Vlada uvodi nejednako postupanje “kada je u pitanju mogućnost umanjenja plaće srazmjerno vremenu provedenom u štrajku”. Ustraje li Vlada u odluci neplaćanja vremena sudjelovanja u štrajku službenicima i Strajk_NL090106_okvirnamještenicima to će “predstavljati izravnu diskriminaciju opisanu Zakonom o radu, budući da se zaposlenici državnih službi stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na zaposlenike javnih službi”. Sindikat premijera podsjeća kako je jednodnevni štrajk prosvjetarima u potpunosti plaćen, jednako kao i trodnevni štrajk liječnika.
Ukoliko Vlada ostane dosljedna u provedbi odluke o neplaćanju štrajka, sindikat najavljuje novi val tužbi zbog diskriminacije i neplaćanja vremena provedenog u štrajku, kao i podnošenje kaznenih prijava protiv čelnika državnih tijela koji su na sam dan štrajka donosili odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati. Prvu kaznenu prijavu službenički je sindikat podnio i to protiv Ruže Pavlović Drmačić, predsjednice Prekršajnog suda u Bjelovaru jer je kao predstavnica poslodavca zabranila štrajk na bjelovarskom prekršajnom sudu.
Prema podacima Vlade, u štrajku službenika i namještenika sudjelovalo je 4,5 posto zaposlenih, dok su sindikati ustvrdili kako je štrajkalo više od 80 posto zaposlenih. Ustraje li Vlada na odluci o neplaćanju dana provedenog u štrajku nižu plaću za prosinac trebalo bi dobiti 4,5 posto zaposlenih službenika i namještenika, odnosno njih nešto više od 2,9 tisuća. No, sindikati raspolažu s informacijom prema kojoj u nekim službama, primjerice u MUP-u, neće biti ustezanja od plaće.
G. GALIĆ