KAZNIONICA LEPOGLAVA Bizarna zatvorska lutrija

KAZNIONICA LEPOGLAVA Bizarna zatvorska lutrija

lepoglava_loto(SDLSN, 13. veljače 2009.) Odlukom upravitelja Kaznionice u Lepoglavi od nedavno se provodi sustavno alkotestiranje službenika Kaznionice.
Riječ je o praksi koja je nužna mjera u sustavu u kojem je ponekad teško sačuvati hladnu glavu trijezan, a kamoli pod utjecajem alkohola.
Međutim, način na koji se alkotestiranje provodi pomalo je bizaran, jer se službenici upućuju na alkotestiranje lutrijskom metodom, izvlačenjem imena iz šešira, odnosno u ovom slučaju kartonske kutije.
Osim metode kojom se određuje tko će i kada na alkotestiranje, novina je i da su testiranju  podvrgnute službenice računovodstva i upravnog odjela, a neki od dvadesetak službenika i službenica koje su 6. veljače postali lutrijski dobitnici i u hodniku čekali na izvršenje alkotestiranja ovakav su postupak doživjeli kao napad na njihovo dostojanstvo.
sdlsn_www220Glavne zamjerke novom sustavu odlučivanja o tome tko će biti podvrgnut alkotestiranju jesu u tome da se njime nepotrebno proširuje krug osoba na koje se primjenjuje i istovremeno umanjuje šansa da službenici kod kojih postoji sumnja da su pod utjecajem alkohola budu podvrgnuti testiranju ako ga nisu “zaradili” na bizarnoj zatvorskoj lutriji.
Službenici lepoglavske kaznionice pitaju se jesu li nadređeni službenici izgubili hrabrost, ozbiljnost  i sposobnost za obavljanje službe na doličan način ili trebaju tražiti smiješne alibije kako bi u određenoj situaciji  postupili prema pravilima i ovlastima, sukladno položaju i odgovornosti.

U Kaznionici Lepoglava odgovorni se protiv alkohola na radnom mjestu bore tako da vlastiti nos, odgovornost i procjenu pretpostavljaju vjerojatnosti da će baš službenik koji voli zaviriti u čašicu biti izvučen iz bubnja i upućen na alkotestiranje
U Kaznionici Lepoglava odgovorni se protiv alkohola na radnom mjestu bore tako da vlastiti nos, odgovornost i procjenu pretpostavljaju vjerojatnosti da će baš službenik koji voli zaviriti u čašicu biti izvučen iz bubnja i upućen na alkotestiranje

Ovako ispada da odgovornost za upućivanje na alkotestiranje i možebitne posljedice rezultata testiranja treba depersonalizirati do te mjere da za njih nitko nije odgovoran, već su rezultat demokratskog lutrijskog sustava izlučivanja kandidata pa kome grah padne – padne.
Međutim, radna mjesta rukovodećih službenika zato i postoje da službenici koji su na njih raspoređeni djeluju u skladu sa svojim odgovornostima i ovlastima koje, između ostalog, uključuju i odgovornost za osiguranje radne discipline i uvjeta rada u kojima zaposlenici i korisnici neće biti ugroženi.
Lutrijskim metodama za kojima su posegnuli rukovodeći službenici u Kaznionici Lepoglava svoju su odgovornost za sigurnost zatvorskog sustava prebacili u sferu matematičke vjerojatnosti i “sreće” da će baš oni koji vole “zaviriti u čašicu” biti pobjednici zatvorske lutrije.
Nadamo se samo da nakon lutrije odgovorni u kaznionici neće posegnuti i za drugim sigurnosnim inovacijama i angažirati zatvorsku proročicu ili gataru koja će odlučivati o tome kako treba rasporediti zatvorske čuvare ili kad se može očekivati bijeg nekoga od zatvorenika.