KAZNIONICA POŽEGA Predstavnici Sindikata i ravnatelj zatvorskog sustava Damjanović sa sindikalnim članstvom

KAZNIONICA POŽEGA Predstavnici Sindikata i ravnatelj zatvorskog sustava Damjanović sa sindikalnim članstvom

Pozega_kaznionica_svi

(SDLSN, 27. rujna 2008.) POŽEGA – Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, predsjednik Boris Pleša, glavni tajnik Siniša Kuhar i predsjednica Odbora pravosuđa SDLSN Jasna Stilinović, sastali su se jučer u Kaznionici u Požegi s članovima Sindikata i zainteresiranim zaposlenicima kako bi ih upoznali s aktivnostima SDLSN na zaključivanju i provedbi Kolektivnog ugovora i Zakona o plaćama državnih službenika.

sdlsn_www220Sastanku je, na poziv Sindikata, nazočio i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović te upravitelj kaznionice Slavko Orešković.
Svom gostu, ravnatelju Damjanoviću, sindikalci su prepustili uvodno izlaganje u kojem je članove Sindikata izvijestio o aktualnostima u zatvorskom sustavu.
Damjanović je istaknuo kako je u tijeku izrada redovitog izvješća Vladi o stanju u zatvorskom sustavu koji će uskoro biti upućen i na raspravu u Hrvatski sabor.
Kao poseban uspjeh i pohvalu djelatnicima sustava Damjanović je istaknuo činjenicu da u 2007. godini nije zabilježen ni jedan slučaj bijega iz zatvora, u uvjetima u kojima je zatvorski sustav s 2.600 zatvorenika u 2002. godini dosegao današnju brojku od 4.600 “korisnika”.

Cell in AlcatrazNažalost, rast broja zatvorenika nije pratio i rast kapaciteta koji su se povećali za 300 mjesta.
Damjanović je dodao kako je uredbom o unutarnjem ustrojstvu okvirni broj službenika povećan za 412 novih radnih mjesta, a od toga će u 2009. godini biti zaposleno 200 službenika.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša i suradnici upoznali su članove Sindikata s netom zaključenim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike i stavovima Sindikata u svezi s izradom i donošenjem Zakona o plaćama državnih službenika.
Pleša je, kad je kolektivni ugovor u pitanju, posebno istaknuo činjenicu da je Sindikat uspio dogovoriti rješenje prema kojem se za odrađeni prekovremeni rad satnica uvećava za dodatak na posebne uvjete rada, čime će zaposlenima u zatvorskom sustavu konačno biti priznata činjenica da i nakon odrađenih osam sati redovnog radnog vremena prekovremeni rad obavljaju u također otežanim uvjetima.
Konkretnu vrijednost ovog postignuća socijalnog dijaloga službenici zatvorskog sustava trebali bi osjetiti već na idućoj platnoj listi, rekao je Pleša, dodavši kako je ovaj zahtjev Sindikata tijekom kolektivnih pregovora imao podršku ravnatelja Damjanovića, koji se tom prigodom pokazao kao socijalno odgovoran poslodavac koji vodi računa o ljudima na kojima počiva sustav.

Pozega_kaznionica-001

Pleša je govorio i o donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i nezadovoljstvu Sindikata činjenicom da se Povjerenstvo za njegovi izradu nije sastalo godinu dana, premda Zakon treba donijeti, sukladno planu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, u trećem kvartalu ove godine.
Sindikat će ustrajati u svom zahtjevu da se u Zakonu očuva institut dodatka za minuli rad, kao i tome da se početnim koeficijentom srednje stručne spreme omogući realan rast plaća državnih službenika.