KAŽNJENICI PODUNAVLJA Državni službenici moraju vratiti pošteno zarađeno

KAŽNJENICI PODUNAVLJA Državni službenici moraju vratiti pošteno zarađeno
Država skrbi o nama tako da nam uzima koru kruha

Autor Branimir Bradarić

Zlatko Badovinac 'dug' će vraćati 27 i pol godina, a Petru Lapošu država već usteže trećinu mirovine
Zlatko Badovinac ‘dug’ će vraćati 27 i pol godina, a Petru Lapošu država već usteže trećinu mirovine

Foto: Branimir Bradarić
Umirovljeniku Petru Lapušu iz Iloka od ovog mjeseca mirovina je umanjena za trećinu. Odlukom Vrhovnog suda RH i kasnijom presudom Općinskog suda naloženo mu je da vrati novac koji mu je prije dvije godine isplaćen na ime 50-postotnog uvećanja plaće. A to mu je, kao i ostalim državnim službenicima i namještenicima, bilo omogućeno Zakonom o područjima posebne državne skrbi izglasanim 1996. godine u Saboru RH.

Trećina od mirovine
vl_logo– Sad sam zaista u neobranom grožđu i ne znam kako ću vratiti taj novac, ali ni preživjeti sa 1.000 kuna. Nisam vjerovao da je takvo što moguće, to prije što je postojala presuda Vrhovnog suda. Novac smo već potrošili tako da ne znam što ni kako dalje – rekao je Lapuš, kojemu će do daljnjega mirovina od 1.580 kuna biti umanjena za jednu trećinu ili 527 kuna.

vsrh_VL151008Ovrha na plaću od sljedećeg mjeseca očekuje i ostalih sedam zaposlenih u Uredu državne uprave u Iloku koji su do sada dobili novac na ime uvećanja plaće. Državu su ukupno tužila 74 radnika, a novac je do sada isplaćen za 30-ak zaposlenih.

Novac po zakonu
– Sudskim putem tražili smo samo novac koji je naš i omogućen nam Zakonom. Unatoč tome sada ćemo godinama morati vraćati novac koji smo pošteno zaradili. Svi znaju sve o tome i suosjećaju s nama, ali na žalost na tome sve i ostaje – kažu zabrinuti radnici iločkog Ureda. Podsjećaju da su državu tužili za neisplaćen novac i to za 1998. i 1999. godinu, ali i na to da su njihovoj tužbi prethodile pozitivne sudske presude u korist zaposlenih u sudu i bolnici, što je i bio temelj njihove tužbe.

Nezadovoljni radnici podsjećaju i na uvjete u kojima su radili prvih godina po povratku u Podunavlje, kada je grad bio bez rasvjete i nesiguran. Podsjećaju na to i da su tada neki od njih, radi svoje sigurnosti, na posao dolazili čak i naoružani.

Imovina na bubanj
No, čini se da se neke stvari vrlo brzo zaboravljaju ali i da zakoni ne vrijede za sve jednako jer su 50-postotno uvećanje plaće dobili neki vukovarski suci i liječnici, a i država je s nekim zaposlenim sklopila izvansudske nagodbe.

– Na ime neisplaćenog uvećanja plaće isplaćeno mi je 130.000 kuna. Sada moram vratiti taj novac, ali i zakonske zatezne kamate. U banci su mi izračunali da ću morati vratiti 468.000 kuna, a novac ću vraćati 27,6 godina – ogorčen je Zlatko Badovinac, zaposlen u Uredu u Iloku, koji jedini u obitelji radi.

Dodaje da je novac potrošio na uređivanje kuće i okućnice, ali i da je svjestan što znači odluka suda. Slično razmišlja i Josip Kustura, također zaposlen u Iloku. On kaže da će zbog najnovije odluke suda morati prodati neku nekretninu i tako nekako izbjeći goleme kamate.