Klimatizirane ŠKODE Octavie i HS 2000 za hrvatske policajce

Klimatizirane ŠKODE Octavie i HS 2000 za hrvatske policajce

Načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek i predsjednik Odbora policije SDLSN Mirko Bošković na vikend seminaru u Daruvaru
Načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek i predsjednik Odbora policije SDLSN Mirko Bošković na vikend seminaru u Daruvaru

(SDLSN, 30. listopada) DARUVAR – Hrvatski policajci trebali bi vruće ljeto 2007. godine dočekati u klimatiziranim Škodama Octavia 1.9 TDI, naoružani hrvatskim samokresom HS2000 i zaštićeni novim zaštitnim prslukom.

MUP_opremaKomunikacija s centrom operativnog dežurstva vodit će se unutar zaštićenog digitalnog sustava veze, tako da na mjesto zločina neće prvi stizati novinari koji su u nekom trgovačkom centru kupili jeftini analogni sustav veze i ugodili ga na policijsku frenkvenciju, u radu će im pomoći kompjutorizirani sustav AFIS za automatsku identifikaciju otisaka prstiju, te nova računalna oprema u vrijednosti 9,5 milijuna kuna zarađenih od djelatnosti tvrtke AKD Zaštita.

U tijeku je i nabavka namještaja, nove vodonepropusne jakne, a skladišta su popunjena dostatnim zalihama opreme.

Pored toga, policajci će moći računati na povoljnije kredite za kupnju stana u sklopu projekta poticane stanogradnje.

O tome i još koječemu dobrome što se poduzima u MUP-u kako bi hrvatski policajci mogli svoje zadaće obavljati u primjerenim tehnološkim uvjetima govorio je tijekom vikenda okupljenim članovima Odbora policije SDLSN u Daruvaru načelnik Kabineta ministra MUP-a Dražen Krtanjek.

Oni su pak nakon ovakvih dobrih vijesti Krtanjeka informirali o vlastitoj profesionalnoj stvarnosti obilježenoj nepoštivanjem pojedinih odredbi kolektivnog ugovora i pomanjkanjem svega onoga o čemu je govorio na terenu.

Sindikalni povjerenici su istaknuli kako su se ulaganja u opremu i tehniku već poćela osječati na terenu, ali je situacija još uvijek takva da velik broj policajaca ima problema u nabavci cipela, dijelova policijske odore, a kad ih i nabave često se radi o različitim vrstama i dezenima odore pa u nekim postajama policajci više sliče na domobrane nego dobro opremljene pripadnike policijskih postrojbi.

Automobili su stari i neispravni, a računala pusti sanak čak i za veće policijske postaje.

Tamo gdje stignu nova vozila u njima se voze načelnici, a obični policijski službenici ophodnje i dalje obavljaju u starim golfovima s više od 100.000 prijeđenih kilometara.

U iščekivanju bolje budućnosti hrvatski policajci muku muće s cipelama i jaknama koje puštaju vodu, a izvješća umjesto na računalima u klimatiziranim uredima pišu u hodnicima na pisaćim strojevima
U iščekivanju bolje budućnosti hrvatski policajci muku muće s cipelama i jaknama koje puštaju vodu, a izvješća umjesto na računalima u klimatiziranim uredima pišu u hodnicima na pisaćim strojevima

MUP_strojopis374

Povjerenici se tuže i na činjenicu da zbog manjka kadrova velik broj službenika obavlja dodatne poslove ili poslove drugog radnog mjesta a da za to ne primaju odgovorajuću naknadu, te da se obveza obavijesti o rasporedu rada tjedan dana unaprijed ne poštuje čak i u slučajevima kad se ne radi o hitnom prekovremenom radu.

Ukazano jen i na težak položaj službenika bez ovlaštenja, kao i na namještenike na koje svi kao da su zaboravili, a bez čijeg rada MUP kao služba ne bi mogao funkcionirati.

Pitali su i što je sa stanovima u vlasništvu MUP-a koji su dani na korištenje jedinicama lokalne samouprave dok policijski službenici putuju i preko 100 kilometara do mjesta rada zbog neriješenog stambenog pitanja.

Sindikalci su se načelniku Krtanjeku zahvalili na mogućnosti da iz prve ruke saznaju što im se sprema, kao i da ga sami informiraju o svom iskustvu rada u MUP-u.

Dvije strane su zaključile kako se radi o praksi koja bi trebala postati dobar običaj i najavili takve susrete i u budućnosti.

Pored ovih aktualnosti čelništvo Sindikata sindikalne povjerenike u MUP-u informiralo je o sadržaju i tijeku pregovora sindikata državnih službi s Vladom RH, kao i radu Povjerenstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika.

Policija_Daruvar271006_svi