KOLEKTIVNI PREGOVORI: Vlada pozvala sindikate državnih službi da bi im ponudila “ništa”

KOLEKTIVNI PREGOVORI: Vlada pozvala sindikate državnih službi da bi im ponudila “ništa”

(SDLSN, 23. studenoga) Danas održani sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi protekao je u ozračju zbunjenosti sindikalnih predstavnika zbog prijedloga Vlade.

Taktika Vlade koja sindikatima nudi mrkvu na štapu u vidu neizvjesnih "pregovora" o osnovici, a zauzvrat traži odricanje od povećanja materijalnih prava nastavlja se. Pitanje je samo hoće li sindikati ubuduće htjeti razgovarati o ponudama koje to nisu.
Taktika Vlade koja sindikatima nudi mrkvu na štapu u vidu neizvjesnih “pregovora” o osnovici, a zauzvrat traži odricanje od povećanja materijalnih prava nastavlja se. Pitanje je samo hoće li sindikati ubuduće htjeti razgovarati o ponudama koje to nisu.

U uvodnome dijelu sastanka državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je kako je sa sindikatima državnih službi dogovoreno da će oni izraditi simulaciju korekcije koeficijenata i iznosa potrebnih sredstava za njihovo povećanje, a zatim je zadužio pomoćnika ministra financija Niku Raiča da sindikatima prenese ponudu Vlade. Raič je pak sindikalnoj strani “ponudio” iznos dara za djecu i božićnice u 2004. godini na postojećoj razini i dodao kako za povećanje osnovice nema mjesta u fiskalnim projekcijama.

U ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, zbog odsutnosti Ivice Ihasa, odgovorio je tajnik SDLSN Siniša Kuhar, kazavši kako sindikalna strana prijedlog Vlade drži neozbiljnim, posebice zbog činjenice da su pozvani na sastanak u svezi s utvrđivanjem iznosa dara za djecu i božićnice, da bi im se ponovno predložio status quo, odnosno ista razina prava koja im je već ranije ponuđena. Dodao je i kako je ministar financija Šuker najavio pregovore oko osnovice nakon usvajanja proračuna u okviru 800 milijuna kuna povećanja sredstava mase za plaće proračunskih korisnika.

Palaric_150Nakon toga Antun Plarić je predložio desetminutnu stanku tijekom koje su pregovarački odbori ponovno razmotrili svoje pregovaračke pozicije.

Uslijedilo je iznošenje prijedloga pregovaračkih odbora, pa je tako Niko Raič predložio iznos dara za djecu i božićnicu bez povećanja i najavio pregovore o osnovici s ministrom Šukerom nakon usvajanja proračuna.

Sindikalna strana predložila je umanjeni iznos od 500 kuna dara za djecu i 1.250 kuna božićnice.
Budući da prijedlozi ni jedne strane nisu prihvaćeni pregovarački odbori razišli su se konstatiravši da dogovor nije postignut.