Kolektivni pregovori: Vladin novi prijedlog

Zagreb, 22. svibnja 2020. – Temeljem odluke nadležnog tijela, predstavnici SDLSN-a odazvali su se jučer pozivu Ministarstva rada i mirovinskog sustava na sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi.

Nakon što su sindikati prvotno odbili predloženi Vladin prijedlog o suspenziji materijalnih prava u 2020. godini (božićnica, regres, jubilarna nagrada i povećanje od dva plus dva posto), Vlada je izašla s novim prijedlogom:

– suspenzija dva+dva posto do 31. prosinca 2020. godine s naglaskom kako će se u dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike staviti da će se od 1. siječnja 2021. primjenjivati osnovica u iznosu 6.044 kune;

– o božićnici će se pregovarati u rujnu 2020. godine;

– umjesto regresa svim službenicima i namještenicima bi se uplatio iznos u iznosu 1.500 kuna na Cro karticu;

– jubilarna nagrada se ne bi dirala.

Ako bi se to sve prihvatilo  Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike se ne bi dirao.

U razgovorima se pokušalo razjasniti postoji li ikakvo jamstvo da se osnovica doista neće dirati i da će se isplatiti u iznosu 6.044 kn, na što je odgovoreno kako takvog jamstva nema (odnosno da se ne mogu obvezati kako do pregovora o osnovici neće doći neovisno o eventualno sklopljenom dodatku KU-a).

Pojašnjenja o tehnici korištenja Cro kartice će doći naknadno, no istaknuto je kako bi se ona mogla koristiti tijekom godine za ugostiteljske/turističke/kulturne namjene (kupnja karata u nacionalnim parkovima, kulturni sadržaji i sl.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODLUKA O UVOĐENJU MJERE ZA POTICANJE POTROŠNJE U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU U REPUBLICI HRVATSKOJ _nn.hr

– Smatram kako je ovakva ponuda Vlade ”lijepo zapakirano rezanje”. Ponavljam kako SDLSN nije ni za kakve suspenzije odnosno rezanja ili uskrate, jer su naši članovi službenici i namještenici s najmanjim plaćama u sustavu (između 3.000 i 5.000 kuna). Za njih nemamo mogućnost ugovoriti dodatne pogodnosti kroz kolektivne ugovore djelatnosti odnosno kroz sporazume s resornim ministarstvima, rekla je predsjednica SDLSN-a Iva Šušković, dodavši kako Cro kartica nije adekvatno rješenje obzirom da državni službenici i namještenici, u pravilu, regres ne koriste za ljetovanje već za kupovinu knjiga, te da ne želi da teret ove krize podnesu oni s najmanjim plaćama.

Slijedeći sastanak pregovaračkih odbora predviđen je za srijedu, 27. svibnja.

 

Odluka SDLSN RH o ovakvom prijedlogu Vlade bit će donesena nakon savjetovanja s tijelima Sindikata.

Još o temi:
Sindikati djelatnika MUP-a, policije i državnih namještenika: Vladina ponuda je pomak _direktno.hr