Kolumnist Jutarnjeg lista državnu upravu usporedio sa zločinačkom organizacijom

Kolumnist Jutarnjeg lista državnu upravu usporedio sa zločinačkom organizacijom

tomic_kolumna

Sindikat će od Državnog odvjetnika i HND-a zatražiti da se očituju o napadu novinara i književnika Ante Tomića na čitavu službeničku profesiju i razmisle o tome gdje prestaje tanka linija između “duhovitosti” i klevete

Tomic_kolumna3(SDLSN, 14. rujna 2008.) Književnik i novinar Ante Tomić u Jutarnjem se listu ponovno okomio na službeničku profesiju i hrvatsku državnu upravu.
Popularni kolumnist Jutarnjeg lista u svojoj je rubrici “Klasa optimist” iskoristio izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja u kojem je Hrvatska 106. od 181 zemlje koja se ocjenjuje kako bi, naizgled duhovito, a u stvarnosti maliciozno i duboko nepošteno, za grijeh i kazneno djelo korupcije optužio sve koji rade u državnoj upravi, ljude od kojih se, osim po svom poštenju, vjerojatno razlikuje i po primanjima i visokim moralnim standardima.
Pri tome poštenjačina Ante nije poštedio nikoga u državnoj administraciji, usporedivši državne službenike sa životinjama, kao što je nekoć Goebbels usporedio čitav jedan narod s glodavcima koji prenose zarazne bolesti.
Tomic_kolumna4Hrabar i beskompromisan, vjerojatno oboružan nepobitnim i zasad samo njemu poznatim dokazima, Ante Tomić je optužio 65.000 državnih službenika, abolirajući istovremeno vlast, kojoj se ni hrabri Ante ne bi rado zamjerio, od nemoći u borbi s “birkoratskim životnjicama”, koje se čak i Sanaderu iza leđa cerekaju dok pokušava smanjiti broj gladnih usta koja, prema Tomiću, treba namiriti da bi se u Hrvatskoj poslovalo.
Ovakvim je svojim pisanjem Tomić svakog službenika i ujedno 65.000 hrvatskih građana nazvao lopovima kojima prorade uvjetovani refleksi i žlijezde slinovnice čim ugledaju stranku i, po Tomiću, potencijalnu mušteriju kojoj će svoje usluge naplatiti sukladno staleškom lupeškom cjeniku.
Nek’ se zna kad u ponedjeljak službenici dođu na posao da ih je Ante Tomić raskrinkao i svoje otkriće objelodanio u Jutarnjem listu, da im njihovo skrivanje iza zakona i propisa, naputaka i kompliciranih procedura više neće proći. Svi su oni samo birokratske životinjice koje službeničku dlaku mijenjaju, ali ne i lopovsku ćud.
Nadamo se da bijesni Tomić u idućoj kolumni neće zatražiti da se birokratske životinjice nekako označi, prstenuje npr. ili im se ograniči pravo na potomstvo, a njihovoj već rođenoj djeci svakoga dana čita njegova kolumna u kojoj je razotkrio pravu prirodu njihovih roditelja.
tomic_kolumna2U međuvremenu i očekivanju novih pismenih uradaka Ante Tomića na temu “svi ste vi lopovi i nije me strah da to javno kažem”, Sindikat će Državnom odvjetništvu i Hrvatskom novinarskom društvu, ukoliko im je promakla, dostaviti njegovu posljednju kolumnu o državnim službenicima objavljenu u subotnjem Jutarnjem listu i upitati ih može li se u jednoj pravnoj državi, čak i kad letite na krilima pjesničke slobode, optužiti baš svakog tko radi u hrvatskoj državnoj upravi kako je član dobro umrežene zločinačke organizacije.

No, moramo priznati da je Tomić evoluirao od zadnjeg puta kad je svog maloumnog rođaka Milu nudio ministru Šukeru za ravnatelja Porezne uprave ili šefa kabineta, jer sada službenicima priznaje određenu dozu, premda zločinačke, inteligencije, koja ih sve zajedno povezuje u jednu veliku kriminalnu obitelj.
Možda zamolimo i HHO da stane u obranu službeničkog aparata u kojem, valjda, ima i poneki dobroćudni glodavac koji radi samo za plaću, a ne isključivo za mito.

Pročitajte još…