KONAČNO RAZRIJEŠEN PROBLEM NAKNADE ZA PRIJEVOZ U PRAVOSUĐU?

Naknada za prijevoz kao i u drugim ministarstvima

Naknada troškova prijevoza za kolovoz, službenicima i namještenicima u ingerenciji Ministarstva pravosuđa, bit će isplaćena kao i u drugim ministarstvima, potvrdio je Hini glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov.

pd_logo_novi(Poslovni dnevnik, 8. kolovoza 2012.) Isplata naknade očekuje se tijekom kolovoza. Kako se doznaje, kašnjenje u isplati naknade nastalo je jer se Ministarstvo pravosuđa nakon sklapanja novog kolektivnog ugovora za državne službe, o isplati prijevoza dodatno konzultiralo s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je danas da službenicima i namještenicima u pravosuđu za razliku od njihovih kolega u drugim državnim tijelima, još nije isplaćena naknada troškova prijevoza za kolovoz.

To znači da 7.459 zaposlenih u pravosudnim tijelima, 2.604 u Upravi za zatvorski sustav i 582 službenika i namještenika Ministarstva pravosuđa još uvijek nije primilo naknadu za putne troškove, premda je poslodavac troškove bio obvezan isplatiti po kolektivnom ugovoru koji je vrijedio do 1. kolovoza i to u obliku akontacije na plaći za srpanj, kažu u sindikatu. (Hina/pd)

Pročitajte još…

prijevoz_seebiz080812

ZAGREB – Službenicima i namještenicima u pravosuđu za razliku od njihovih kolega u drugim državnim tijelima, još uvijek nije isplaćena naknada troškova prijevoza za kolovoz, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

SEEbiz_logoTo znači da 7.459 zaposlenih u pravosudnim tijelima, 2.604 u Upravi za zatvorski sustav i 582 službenika i namještenika Ministarstva pravosuđa još uvijek nije primilo naknadu za putne troškove, premda je poslodavac troškove bio obvezan isplatiti po kolektivnom ugovoru koji je vrijedio do 1. kolovoza i to u obliku akontacije na plaći za mjesec srpanj, kažu u sindikatu.
Ujedno, sindikat je izvijestio o odgovoru Ministarstva pravosuđa, prema kojem će isplate naknada za prijevoz za kolovoz na razini razdjela Ministarstva pravosuđa biti isplaćene sukladno važećim propisima i ugovoru koji su na snazi.
Razlog neisplate je, prema saznanjima sindikata, godišnji odmor zaduženih za davanje naloga za isplatu naknade za prijevoz, posebice stoga što je zadnja pisana uputa ministra pravosuđa Orsata Miljenića glasila da se u mjesecu kolovozu prijevoz ne isplaćuje.
Sindikat traži dosljednu provedbu pravnih pravila utvrđenih kolektivnim ugovorima za državne službenike i namještenike, kako onog koji je vrijedio do 1., tako i onog koji je na snazi od 2. kolovoza ove godine.

ZAPOSLENI U PRAVOSUĐU JOŠ UVIJEK BEZ NAKNADE ZA PRIJEVOZ

Sindikat postavlja pitanje kako bi bilo da, jednako tako kao što je poslodavac “zaboravio” isplatiti putne troškove svojim zaposlenicima, sudski i službenici zatvorskog sustava i Ministarstva pravosuđa, “zaborave” doći na posao

opacic_miljenic2

Premda je ovih dana “ulovljena” u ponoćnom shopingu luksuznih “krpica” u Dubrovniku, ministrica i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić nije svoje službenike ostavila bez troškova prijevoza, za razliku od ministra pravosuđa koji još nije pronašao vremena naložiti isplatu putnih troškova za više od 10.000 zaposlenika pravosuđa

(SDLSN, 8. kolovoza 2012.) Isplata srpanjskih plaća u kolovozu izazvala je jučer lavinu telefonskih poziva službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu kojima, za razliku od njihovih kolega u drugim državnim tijelima, nije na plaći za srpanj ili tijekom mjeseca srpnja isplaćena akontacija naknade troškova prijevoza na posao i s posla.

sdlsn_www220To znači da 7.459 zaposlenika pravosudnih tijela, 2.604 zaposlenih u Upravi za zatvorski sustav i 582 službenika i namještenika Ministarstva pravosuđa, još uvijek nije primilo putne troškove, premda je poslodavac troškove bio obvezan isplatiti po kolektivnom ugovoru koji je vrijedio do 1. kolovoza i to u obliku akontacije na plaći za mjesec srpanj.
Razlog neisplate je, kako saznajemo, taj što su oni koji mogu i moraju narediti isplatu naknade za prijevoz na godišnjem odmoru, a načelo hijerarhijske odgovornosti onemogućava niže rangirane službenike na postupanje, posebice s obzirom da je zadnja pisana uputa s “vrha” tj. od samog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, glasila da se u mjesecu kolovozu prijevoz ne isplaćuje.
Sindikat stoga od ministra pravosuđa, ali i potpredsjednika Vlade RH i voditelja pregovaračkog odbora Vlade RH Nevena Mimice traži da osiguraju dosljednu provedbu pravnih pravila utvrđenih kolektivnim ugovorima za državne službenike i namještenike, kako onog koji je vrijedio do 1., tako i onog koji je na snazi od 2. kolovoza ove godine.
Pri tome Sindikat postavlja pitanje kako bi bilo da, jednako tako kao što je poslodavac “zaboravio” isplatiti putne troškove svojim zaposlenicima, sudski i službenici zatvorskog sustava i Ministarstva pravosuđa, “zaborave” doći na posao?
Sigurni smo da bi u slučaju nedolaska službenika na posao netko “nadrapao” pa stoga postavljamo i pitanje odgovornosti dužnosnika koji za više od 10.000 zaposlenih nisu osigurali isplatu kolektivnim ugovorom zajamčenih putnih troškova. S. Kuhar