Konstituirajuća sjednica Odbora u novom sazivu

Konstituirajuća sjednica Odbora u novom sazivu

Dosadašnji predsjednik Željko Mlinarić podnosi izvješće o dosadašnjem radu i rezultatima Odbora pravosuđa
Dosadašnji predsjednik Željko Mlinarić podnosi izvješće o dosadašnjem radu i rezultatima Odbora pravosuđa

(SDLSN, 25. ožujka) Na prvoj sjednici Odbora pravosuđa nakon III. Sabora SDLSN konstituiran je Odbor u novom sazivu, sukladno smjernicama Glavnog povjereništva o optimalnom broju članova Odbora.

Na početku, nazočnima se obratio dosadašnji predsjednik Odbora Željko Mlinarić, koji je ukratko analizirao dosadašnji rad ovog tijela. Pokušali smo od Odbora učiniti tijelo koje predstavlja dio Sindikata, ali i samostalno raspravlja o pitanjima važnim za pravosuđe, rekao je Mlinarić. Kroz njegov rad smo naglašavati ulogu službenika i namještenika, budući da su, kad se govori o pravosuđu, suci uvijek u prvom planu. Međutim, sud ne čine samo suci već i sudski službenici i namještenici, bez čijeg doprinosa nema ni rezultata. Mlinarić je rekao da je Odbor nastojao rješavati konkretne probleme, te da je u svome radu bio jedan od aktivnijih odbora Sindikata, u što su se članovi mogli uvjeriti kroz brojna očitovanja i druge pisane materijale koje je Odbor publicirao u Sindikalnom listu.

Novi predsjednik Stevo Hadžamija
Novi predsjednik Stevo Hadžamija

Informirao je nazočne i o obavljenom razgovoru vodstva Sindikata i članova Odbora s ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt.

Osvrnuo se samokritički i na svoje rezultate kao predsjednika Odbora, rekavši kako je zbog prirode posla suca koji obavlja propustio odlazak u sredine u kojima ima problema, te izrazio nadu da će novi predsjednik Odbora to moći činiti, dodavši kako je dobro da na to mjesto dođe netko iz službeničkih redova.

Predsjednik Sindikata Ivica Ihas izrazio je žaljenje zbog odluke Željka Mlinarića da više ne sudjeluje u radu Odbora, ali i rekao kako razumije i prihvaća njegovu odluku. Dodao je kako je pod Mlinarićevim vodstvom Odbor pokazao kako bi trebali raditi sindikalni odbori. Željko je kao dobar poznavatelj pravosuđa uvijek znao fokusirati problem s posebnim senzibilitetom za probleme i potrebe službenika i namještenika. Ihas je članove Odbora upoznao s tijekom pregovora o nagodbi za potraživanja po kolektivnim ugovorima, posebice u svjetlu sporazuma Vlade s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, kojim je prošla vlada na samom odlasku ovom sindikatu priznala veća prava nego drugima.

Potpredsjednik Odbora i povjerenik najveće sindikalne podružnice u pravosuđu Dragutin Šapirov
Potpredsjednik Odbora i povjerenik najveće sindikalne podružnice u pravosuđu Dragutin Šapirov

Prisutni članovi Odbora su nakon toga između 14, što “starih” što od županijskih povjerenika novopredloženih članova Odbora, izabrali devet članova Odbora pravosuđa u novom sazivu i to tajnim glasovanjem.

Temeljem rezultata glasovanja Odbor djeluje u sastavu: Stevo Hadžamija, Dragutin Šapirov, Željka Drašković, Anamarija Radić, Rosanda Lovrić, Andreja Gaćeša, Smilja Katuša, Anica Mesnik i Nevenka Horvat.

Oni su zatim između dva predložena kandidata, također tajnim glasovanjem, izabrali predsjednika i potpredsjednika Odbora. Rezultati su pokazali da je novi predsjednik Stevo Hadžamija sa Bjelovarskog županijskog suda, a njegov zamjenik Dragutin Šapirov sa Općinskog suda u Zagrebu i ujedno sindikalni povjerenik najveće sindikalne podružnice u Zagrebu.