Konstituirajuća sjednica Odbora u novom sazivu

Konstituirajuća sjednica Odbora u novom sazivu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 5. travnja) Odbor policije SDLSN danas je održao sjednicu na kojoj je konstituiran odbor u novom sazivu, izabrani su predsjednik i zamjenik predsjednika odbora, te razmatrana aktualna problematika. Prema uputama Glavnog povjereništva donijetim na II. Sjednici GP, odbori bi trebali odražavati regionalnu strukturu i specifičnosti djelatnosti odnosno struke koju pokrivaju, a trebali bi imati 7-9 članova.

Odbor policije, prema glasovanju njegovih članova, od ove sjednice djeluje u sastavu: Mirko Bošković, Milan Mišir, Ivan Špoljarić, Željko Nemet, Ivica Đurić, Željko Tucaković, Sanja Kutleša, Mihael Šprajc, Boris Lovrenčić i Zlatko Orešković.

Izabrani članovi Odbora glasovanjem su za predsjednika potvrdili Mirka Boškovića, koji je tu dužnost i dosad obnašao, a potpredsjednik je postao Mihael Šprajc.

Predsjednik Bošković informirao je članove Odbora o razgovoru predstavnika triju sindikata koji djeluju u MUP-u s državnim tajnikom Buconjićem, a posebnu je pozornost izazvala najava revidiranja beneficiranog radnog staža za policijske službenike, pri čemu je Zlatko Orešković istaknuo kako njihovi kolege u Sloveniji već dvije godine nemaju beneficirani radni staž, a Mihael Šprajc kako beneficirani staž u EU uživaju još samo specijalni odredi britanske policije stacionirani u Sjevernoj Irskoj i antimafijaški odred u Italiji. Željko Nemet dodao je kako bi ukidanje beneficiranog staža trebalo kompenzirati odgovarajućim uvjetima rada i plaćama sukladno onima u zemljama EU.

Odbor policije zaključio je kako Prijedlog Zakona o Zakladi policijske solidarnosti, kojim se uvode nove mogućnosti i oblici skrbi za policajce stradale na dužnosti, treba podržati, te da se u tom smislu MUP-u uputi odgovarajuće očitovanje.

Pod točkom razno Mirko Bošković je članove informirao o sastanku s tajnikom Buconjićem koji bi trebao uslijediti istoga dana, a u svezi s razmjenom informacija između Sindikata i MUP-a.

Razmatrana su i pitanja rada u sindikalnim podružnicama, pri čemu se neki članovi (Ivan Špoljarić, Željko Tucaković) ukazali na pozitivnu praksu prisustvovanja sindikalnih povjerenika na kolegijima u policijskim postajama, odnosno informiranja Sindikata o važnijim pitanjima od strane poslodavca. Željko Nemet upozorio je na nisku razinu operativnosti i samostalnosti nadređenih rukovoditelja, koji usprkos brojnim naputcima koji dolaze iz MUP-a, za svaku sitnicu traže dodatna uputstva, čime se smanjuje učinkovitost policijskih službenika.

Boris Lovrenčić upozorio je na neadekvatno organiziranje ophodnji u pograničnom području, te nedostatak goriva za odlazak na punktove, zbog čega su uvjeti rada izuzetno teški.