Kosor i Šuker: rast plaća 6 posto, deficit proračuna 1,3 do 1,7 posto BDP-a

Kosor i Šuker: rast plaća 6 posto, deficit proračuna 1,3 do 1,7 posto BDP-a

kosor_suker_place041208_390

ZAGREB, 4. prosinca 2008. (Hina) – Premijeru Ivi Sanaderu i užem kabinetu Vlade predloženo je da se u idućoj godini poštuje sporazum po kojem će plaće u državnim i javnim službama rasti za 6 posto, a to znači i da deficit proračuna neće moći biti nula posto već se predviđa da će iznositi između 1,3 do 1,7 posto BDP-a, istaknuli su danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker.

hina_print_logoPredložili smo premijeru i užem kabinetu da se poštuje sporazum o plaćama u idućoj godini i rastu mase plaća za 6 posto. To u ovom trenutku još nije konačna odluka, Vlada o tome još nije zauzela stav, kazala je Kosor na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Objasnila je da će na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko vijeće biti izviješteno o tijeku razgovora sa sindikatima o Vladinu prijedlogu zamrzavanja plaća, o tomu da sindikati nisu prihvatili ni jedan Vladin prijedlog.

Ekonomskom vijeću sutra će biti predočen i prijedlog proračuna, a nakon toga bi se proračun trebao naći i na Vladinoj sjednici. Sutra bi tu priču trebali zatvoriti, kazala je Kosor.

Za povećanje mase plaća za 6 posto u 2009. bit će potrebno dodatnih 1,4 milijarde kuna, što znači da ćemo morati ići na deficit, kazao je ministar Šuker.

“Deficit konsolidirane države u idućoj godini bit će iznad jedan posto. Vidjet ćemo točno koliko, deficit neće biti veći od 1,7 posto, kretat će se u granicama 1,3 do 1,7 posto (BDP-a)”, izjavio je Šuker.

zamrz_24sata041208

zamrz_PD171108

Političari koji su se prvi suprotstavili zamrzavanju plaća

ronko_bu281108

DEBAKL VLADE Imat ćemo veći deficit nego ove godine

kosor_041208_indexhr390

“ZNATE da smo bili izvrgnuti linču i ismijavanju nakon sastanka sa sindikatima na kojem je bio nazočan i premijer”, kazala je danas između ostalog potpredsjednica vlade indexHR_logo2Jadranka Kosor  pogrebnog izraza lica, objašnjavajući zašto je Vlada izgubila bitku za proračun “s deficitom od nula posto”,  te morala pristati na poštivanje ugovora sa sindikatima javnih i državnih službi.

Proračun, ipak, još nije donesen i ostalo je prostora za daljnju preraspodjelu prije nego ga Vlada donese i sutra uputi u Sabor. No, Kosor je poručila da je što se sindikata tiče priča gotova i da su oni krivi za neostvarivanje Vladinog cilja – “uravnoteženog” državnog budžeta.

“Nemojte prizivat’ vraga”
suker041208_indexhrPlaće će u državnim i javnim službama, prema tome, rasti prema prijašnjem dogovoru za šest posto. Deficit proračuna na kraju će iznositi 1.7 posto, to znači kako neće biti ništa od opraštanja jedan posto kamate na prijašnje zajmove od MMF-a, kojemu je uvjet bio da proračun bude bez deficita. Na sam spomen novog zaduženja u Međunarodnom monetarnom fondu ministar financija je komentirao citirajući poslovicu koju često koristi gospodarstvenik Ante Čičin Šain:

“Nemojte prizivat’ vraga, on sam dođe!”, kazao je Ivan Šuker odbacujući mogućnost novog kredita od, smatraju mnogi, najvećeg svjetskog lihvara.

Zanimljivo je kako potpredsjednica Kosor kao ni ministar Šuker nisu htjeli direktno odgovoriti o gradnji Pelješkog mosta, no prema svemu sudeći “on ide dalje”.

Ili deficit ili prodaja obiteljskog srebra ili još kredita
Šuker je objasnio da bi država ako bi se odlučila na nepoštivanje ugovora o plaćama, zaradila privatne tužbu na Ustavnom sudu, i jedini je izbor za zadržavanje nultog deficita bio – “prodaja obiteljskog srebra ili zaduživanje, što u ovim okolnostima ne dolazi u obzir”. To je zato što su tvrtke u državnom vlasništvu zbog pada cijena dionica izgubile 40 do 50 posto vrijednosti, dok je kredit najskuplji potez kojim bi se deficit pokrivao.

Zaduženje od 1.5 milijardi eura

Mediji su danas pisali kako bi planirano zaduženje Vlade za 2009. godinu moglo iznositi 1,5 milijardi eura što će biti povećano za 1,4 milijarde kuna koje će se, pak, amortizirati uštedama unutar proračunskih stavki.

Također, novac za povećanje plaća u 2009. godini mogao bi biti kompenziran sa smanjenim budžetom za neke kapitalne projekte kao što je Pelješki most dok je druga mogućnost zamrzavanje novih zapošljavanja u državnu i javnu službu. Uz zamrzavanje zapošljavanja nema riječi o mogućim otpuštanjima iz državnih i javnih službi.