Kosor predložila: Uzmite 625 kuna; Sindikati: Idemo na sud

Kosor predložila: Uzmite 625 kuna; Sindikati: Idemo na sud

kosor_sd161209

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi na sastanku u srijedu predložila isplatu božićnice u dva dijela, na način da se 625 kuna isplati ovog mjeseca, a još 625 kuna u ožujku 2010., ako tada situacija u državnom proračunu bude povoljna.

SD_logo240– Sindikati su taj prijedlog primili na znanje, a stav našeg sindikata je da pristajemo samo na isplatu pune božićnice. Ako Vlada postupi sukladno sa sadašnjim prijedlogom, to otvara put sudskim tužbama i to ostaje realna opcija – kazao nam je tim povodom Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika.

Bolnice već podijelile

Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva, također tvrdi da za sada sindikati zdravstva neće pristati na isplatu božićnice u dva dijela, to prije jer je 25 posto bolnica već dobilo punu božićnicu.

I Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije, ne prihvaća Vladin prijedlog i tvrdi kako su policajci “stup države” i da se njima mora isplatiti božićnica do 31. prosinca.

Sindikati javnih i državnih službi bi na najnoviji prijedlog premijerke Jadranke Kosor trebali odgovoriti odmah, jer je sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluka o isplati božićnica najavljena za četvrtak u 13 sati.

Odluka u četvrtak

No, moguće je da sindikati do tada neće stići održati sjednice svojih izvršnih tijela, te da će Vlada morati donijeti jednostranu odluku i nakon toga čekati reakciju sindikata, odnosno njihove eventualne tužbe.

– Odluku o visini božićnice za zaposlene u državnom i javnom sektoru donijet ćemo u četvrtak na sjednici Vlade, s tim da smo prijedlog o iznosu 625 kuna za božićnicu već uputili svim institucijama, čije očitovanje sada očekujemo – kazala je premijerka Jadranka Kosor. Pojasnila je, naime, kako je taj iznos ono što državna blagajna sada može podnijeti te kako očekuje da će se socijalni dijalog sa sindikatima nastaviti jer se, kako je istaknula, bez socijalnog dijaloga u Hrvatskoj ništa neće moći promijeniti.

– S jedne strane zahtijeva se otpuštanje 20-30 tisuća radnika iz državnog i javnog sektora, a s druge strane sindikati ne žele sjesti s nama i pregovarati o iznosu božićnice – kazala je Kosor dodajući kako su u ukupnoj masi plaća za javni sektor koja iznosi oko 30 milijarda kuna čak 1,4 milijarde namijenjene samo za stavku prijevoz.

U tom smislu premijerka Kosor je najavila da će i takve stavke kolektivnih ugovora u idućoj godini morati biti predmet socijalnog dijaloga.
FRENKI LAUŠIĆ / MIRJANA ĆUK