Kosor: prijedlog sindikata javnih službi doveo bi do raspada javnih financija

Kosor: prijedlog sindikata javnih službi doveo bi do raspada javnih financija

gsv040509

ZAGREB, 4. svibnja 2009. (Hina) – Prijedlog sindikata javnih službi o plaćama javnih službenika predviđa povećanje osnovice za plaće za preko 30 posto u iduće dvije-tri godine, pa bi njegovo prihvaćanje vodilo potpunom raspadu javnih financija u Hrvatskoj, izjavila je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

hina_print_logoSindikati, koji odbijaju potpisati sporazum o vraćanju plaća u javnim službama na prošlogodišnju razinu, uputili su vladi svoj prijedlog sporazuma, a vlada je nakon konzultacije s vodećim stručnjacima zaključila da je zbog navedenih razloga taj prijedlog neprihvatljiv.

Vlada danas počinje postupak mirenja sa sindikatima javnih službi, koji najavljuju štrajk za 12. svibnja, pri čemu kao okvir za mirenje ostaje prijedlog sporazuma koji su prihvatili sindikati državnih službi, a kojim su plaće smanjene za šest posto uz jamstvo da više neće biti smanjenja do kraja godine, rekla je Kosor.

U slučaju da do štrajka ipak dođe svako mjerodavno ministarstvo obavit će dodatne razgovore sa sindikatima iz svojeg područja djelovanja, pa će tako sa sindikatima prosvjete, zbog čijeg bi štrajka mogao biti otežan završetak školske godine, razgovarati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i prosvjete, najavila je Kosor.

Plakat_B2_ref180Osam sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi najavilo je početak štrajka za idući utorak, ako se njihovo članstvo na referendumu većinom izjasni za štrajk, a rezultate referenduma će objelodaniti sutra.

Potpredsjednica vlade imala je primjedbu i na njihovo referendumsko pitanje članovima – jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i cijenu svojega rada, ustvrdivši kako je u razgovoru s premijerom Ivom Sanaderom bilo najavljeno da će referendumsko pitanje biti formulirano drugačije, tj. prihvaćaju li vladinu ponudu koju su već prihvatili sindikati državnih službi.

Također je ponovila da štrajk neće biti plaćen, a to je “stajalište vlade u cjelini”.

Na današnjoj sjednici GSV-a dogovoreno je da će socijalni partneri osnovati radnu skupinu za izradu teksta Smjernica za vođenje usklađene politike plaća i cijena, koji bi odgovarao i vladi i sindikatima i poslodavcima, kako bi taj dokument bio prihvaćen na idućoj sjednici.

GSV je ponovno zatražio da se sindikati javnih službi dogovore o sastavu svojeg Pregovaračkog odbora, u koji žele ući i neki manjinski sindikati, inače će temeljem svojih ovlasti to morati učiniti GSV.