Kosor: Vlada želi zadovoljne državne službenike

Kosor: Vlada želi zadovoljne državne službenike

Valdabek_VJ140508

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša kaže da ih je 40 posto stambeno nezbrinuto

Vjesnik_logoPULA – U pulskom naselju Valdebek, u dvije zgrade na tri etaže, grade se 24 stana za državne i lokalne službenike i namještenike, a investitor je Sindikat državnih službenika i namještenika. Gradilište je u utorak posjetila i obišla potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je u zgradu zazidala i jednu ciglu. Uz nju, gradnju stanova obilježili su i čelnici Sindikata državnih službenika i namještenika predvođeni predsjednikom Borisom Plešom, predstavnici Sindikalne stambene zadruge, valdabek130508_plesapredstavnici Županije i Grada Pule. Pleša je naglasio kako 40 posto državnih i lokalnih službenika i namještenika nije stambeno zbrinuto.
Vlada želi da ove zgrade budu što prije gotove, želi zadovoljne državne službenike, dobro plaćene, kojima su riješena egzistencijalna pitanja, a ovo će postati model zbrinjavanja lokalnih i državnih službenika i namještenika u suradnji lokalne uprave i samouprave, Vlade i sindikata, jer ovo je istinski socijalni dijalog“, izjavila je potpredsjednica Vlade. Naglasila je kako je Vlada za stambeno zbrinjavanje ove godine iz proračuna izdvojila 11 milijuna kuna. Od Sindikata očekuje i konkretan prijedlog općenitog stambenog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika. Govoreći o državnim službenicima, naglasila je kako oni podnose najveći teret ulaska Hrvatske u EU. Podsjetila je i na reformu državne uprave, koja traje od 2005. godine i na putu je završetka. Najavila je i skoro donošenje zakona o plaćama.

valdabek130508-003

Također, sa Sindikatom državnih službenika i namještenika započeli smo i pregovore o novom temeljnom kolektivnom ugovoru. Očekujemo očitovanje Sindikata, a nadam se da ćemo ga potpisati do početka srpnja, što predstavlja korak dalje u brizi za državne službenike i namještenike“, izjavila je potpredsjednica Vlade. [Saša Brnabić]

valdabek_crtez

Stanovi za državne i lokalne službenike
JADRANKA KOSOR OTVORILA RADOVE
Danas su u 12 sati u Valdebeku u ulici Jasne Crnobori svečano otvoreni radovi na izgradnji stanova za državne i lokalne službenike i namještenike. Radove je svečano otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Vlada je provedenom anketom došla do saznanja da čak 40% državnih službenika i namještenika nema riješeno stambeno pitanje te bi izgradnja ovih 24 stanova trebala riješiti taj problem. Otvarajući radove, ministrica Kosor je naglasila kako je ovo zajednički projekt Vlade i sindikata, te kako se ova Vlada istinski zalaže za socijalni dijalog. Završetak radova je planiran za 25.12.2008. (E.O.)

Valdabek_You_Tube

Pogledajte video…

POTPREDSJEDNICA VLADE JADRANKA KOSOR SVEČANO OTVORILA GRADILIŠTE U VALDEBEKU
Stanovi za državne službenike do kraja godine
Vjerujem da će ovakav model gradnje stanova postati model zbrinjavanja lokalnih i državnih službenika i namještenika jer suradnjom lokalne samouprave, Vlade i sindikata možemo riješiti njihove stambene probleme, rekla je Jadranka Kosor

GlasIstre_logoPULA – U Valdebeku je jučer upriličeno svečano otvaranje gradilišta stanova za državne i lokalne službenike i namještenike kojem su prisustvovali brojni uzvanici. Gradilište je otvorenim proglasila potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Naime, u Ulici Jasne Crnobori grade se dvije zgrade s ukupno 24 stana površine od 50 do 64 četvorna metra. Investitor je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, a završetak izgradnje predviđen je krajem godine.

valdabek_GI_240– Suradnja Vlade i svih sindikata je u partnerskom odnosu jer želimo istinsko socijalno partnerstvo i socijalni dijalog. Vjerujem da će ovakav model gradnje stanova postati model zbrinjavanja lokalnih i državnih službenika i namještenika jer suradnjom lokalne samouprave i uprave, Vlade i sindikata možemo riješiti njihove stambene probleme. Gradovi bi trebali dati potporu u infrastrukturi, a mi kroz druge vidove, rekla je Kosor. Navela je da je Vlada lani donijela rješenje da se više od 11 milijuna kuna prenese sindikatima državnih službenika i namještenika za rješavanje stambenog pitanja. Dodala je da je reforma državne uprave projekt koji je započeo 2005. godine, a u tijeku su i pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike koji bi trebali biti završeni do srpnja.
– Posao ulaska Hrvatske u Europsku uniju nezamisliv je bez kvalitetnih, kvalificiranih i sposobnih državnih službenika i namještenika, zaključila je Kosor.
Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da Grad ima dobru suradnju sa sindikatima te naveo da će službenici dobiti kredite po povoljnijim uvjetima uz manje kamate. “Veseli me što smo s Jadrankom Kosor prošli put u Puli otvorili Kuću sv. Polikarpa. Također, otvara se i Obiteljski centar, koji je zajednički projekt Grada, Istarske županije i Ministarstva. Dobro je da se uz potporu Vlade grade ovakvi stanovi, a ovdje je gradnja već u odmakloj fazi. Imamo razgovore i sa Sindikatom policijskih službenika i namještenika i nadam se da ćemo i za njih naći rješenje”, rekao je Miletić.
Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su osim u Puli, po ovom modelu stanovi za namještenike izgrađeni u Zagrebu i Karlovcu. Naveo je da je ukupna investicija vrijedna 16 milijuna kuna te dodao da će cijena kvadrata biti deset do petnaest posto niža od tržišne cijene. Ivica Ihas iz sindikata rekao je da je procedura gradnje stanova u Puli pokrenuta 2003. godine.
– Parcelu za stanove smo otkupili od države budući da mnogi namještenici tu dolaze s kontinenta i nemaju riješeno stambeno pitanje. Želimo da Jadranka Kosor u ime Vlade poradi na rješavanju problema stambenog zbrinjavanja, budući da više od 40 posto državnih i lokalnih službenika i namještenika nema riješeno stambeno pitanje, rekao je Ihas. Direktorica sindikalne stambene zadruge Ruža Kovačić navela je da u državnoj upravi radi mnogo mladih koji imaju niske plaće pa teško dobivaju kredite te je apelirala na Vladu i gradske uprave da osiguraju zemljišta i infrastrukturu za stanove po povoljnijim uvjetima.
P. LUKEŽ