Kotromanović isplatio otpremninu službeniku pa ga ponovno zaposlio na ugovor o djelu

pribolsan_sd210512

Ministar obrane Ante Kotromanović ovih je dana ponovno zaposlio službenika kojem je prethodno omogućio izlazak iz sustava obrane uz poticajnu otpremninu, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske koji kao izvor te informacije navodi “zviždača” u MORH-u.

SD_logo240Radi se o Branku Pribolšanu, načelniku odjela u Službi za ugovaranje i nabavu MORH-a, kojem je s 28. ožujka sporazumno prestala državna služba, temeljem čega je ostvario pravo na isplatu uvećane otpremnine u iznosu većem od 300.000 kuna, sukladno Odluci o visini otpremnine za državne službenike i namještenike MORH-a i OSRH-a kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, koju je 2. ožujka donio ministar Kotromanović.

Međutim, peti dan nakon izlaska iz sustava obrane Pribolšan je ponovno zaposlen u Ministarstvu obrane, ali ovoga puta temeljem ugovora o djelu koji je potpisao sam Kotromanović, kaže se u priopćenju.

Takvu “proračunsku muljažu” omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio bivši ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se zabranjuje ponovno zapošljavanje službenika kojima je prethodno isplaćena poticajna otpremnina za izlazak iz sustava obrane, ističe sindikat.

Također je problem što Kotromanovićeva uredba, za razliku od Vukelićeve, omogućava izlazak iz sustava kadrova koji su u Ministarstvu obrane i OSRH deficitarni i neophodni. Za razliku od Kotromanovića, njegovi su prethodnici otpremnine omogućili samo zaposlenicima koje je poslodavac sam stavio na raspolaganje, odnosno prethodno ukinuo njihovo radno mjesto, dok je Kotromanović omogućio izlazak iz sustava svima koji to žele, neovisno o tome je li njihovo radno mjesto ukinuto ili nije.

Istovremeno dok se pojedincima omogućava isplata visokih otpremnina i ponovno zapošljavanje u sustavu obrane, MORH je odbacio prigovore sindikata o diskriminaciji službenica kojima je Kotromanovićevom odlukom uskraćena mogućnost ostvarenja prava na uvećanu otpremninu jer ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prijelaznom razdoblju, odnosno ove godine imaju 60 godina i šest mjeseci života, dok je muškarcima to omogućeno sve dok ne napune 65 godina života.

Sindikat zbog toga traži hitnu izmjenu Odluke o visini otpremnine, kako bi se u nju ugradila odredba kojom se štiti državni proračun i onemogućava fiktivni otkaz službe radi isplate otpremnine te nakon toga ponovno zapošljavanje, ali i izjednačavanje žena i muškaraca kao ravnopravnih građana u pogledu ostvarenja prava na otpremninu u sustavu obrane.

pribolsan_dalje210512

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u svojem novom priopćenju upozorio je na slučaj službenika MORH-a kojeg je aktualni ministar obrane Ante Kotromanović “otpremio” sa 300 tisuća kuna otpremnine, ali ga je u međuvremenu ponovno zaposlio i to na ugovor o djelu.

Priopćenje sindikata objavljujemo u cijelosti:

Kotromanović omogućio više od 300.000 kuna otpremnine službeniku pa ga ponovno zaposlio na ugovor o djelu

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je na početku svog mandata krenuo u obračun sa samovoljnim pojedincima koji su štetili proračunu MORH-a, pa čak i najavljivao traženje kaznene odgovornosti za neke od njih, ovih je dana, saznajemo od zviždača u ovom državnom tijelu, ponovno zaposlio službenika kojem je prethodno omogućio izlazak iz sustava obrane uz uvećanu (poticajnu) otpremninu.

dalje_comRadi se o Branku Pribolšanu, načelniku odjela u Službi za ugovaranje i nabavu Ministarstva obrane, kojem je s 28. ožujka 2012. godine sporazumno prestala državna služba, temeljem čega je ostvario pravo na isplatu uvećane otpremnine u iznosu većem od 300.000 kuna, sukladno Odluci o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, koju je 2. ožujka ove godine donio ministar obrane Ante Kotromanović.
Međutim, peti dan nakon izlaska iz sustava obrane Pribolšan je ponovno zaposlen u Ministarstvu obrane, ali ovoga puta temeljem ugovora o djelu, koji je potpisao sam ministar Kotromanović.
Ovakvu proračunsku muljažu omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se državni službenik koji ostvari pravo na otpremninu ne može u roku od tri godine od dana prestanka službe zaposliti kod korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske utvrđenog u smislu odredaba Zakona o proračunu, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.o.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.o.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane.
Sindikati u MORH-u su na ovaj propust ukazali tijekom konzultacija s predstavnicima Ministarstva o sadržaju Odluke, pa čak i naišli na odobravanje logike da netko ne može uzeti otpremninu i zatim se ponovno zaposliti u sustavu, ali odluka je ostala takva kakva jest danas, a primjer Branka Pribolšana pokazao je i zbog čega.
Problem je i u tome što Kotromanovićeva uredba, za razliku od one ministra Vukelića, omogućava izlazak iz sustava kadrova koji su u Ministarstvu obrane i OSRH deficitarni i neophodni.
Naime, Pribolšan ima certifikat u području javne nabave koji vrijedi od 13. siječnja 2012.
do 13. siječnja 2015. godine i jednostavno je, s pozicije poslodavca, neodgovorno omogućiti takvom službeniku izlazak iz sustava kojem je potreban uz poticajnu otpremninu.
Za razliku od Kotromanovića, njegovi prethodnici otpremnine omogućili samo onim zaposlenicima koje je poslodavac sam stavio na raspolaganje, odnosno prethodno ukinuo njihovo radno mjesto, dok je Kotromanović omogućio izlazak iz sustava svima koji to žele, neovisno o tome je li njihovo radno mjesto ukinuto ili nije.
No, istovremeno dok se pojedincima omogućava isplata visokih otpremnina i ponovno zapošljavanje u sustavu obrane, Ministarstvo je odbacilo prigovore Sindikata o diskriminaciji službenica kojima je Kotromanovićevom odlukom uskraćena mogućnost ostvarenja prava na uvećanu otpremninu jer ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prijelaznom razdoblju, odnosno ove godine imaju 60 godina i šest mjeseci života, dok je muškarcima to omogućeno sve dok ne napune 65 godina života.

Ilustracije radi, Branko Pribolšan otpremninu je ostvario također kao 60-godišnjak.
U svjetlu ovakvog nemoralnog i za proračun štetnog postupanja samog ministra obrane obrazloženje MORH-a kako je razlog neisplate otpremnine ženama starijim od 60 godina racionalno raspolaganje proračunskim sredstvima u najmanju je ruku licemjerno.

Sindikat zbog toga traži hitnu izmjenu Odluke o visini otpremnine, kako bi se u nju ugradila odredba kojom se štiti Državni proračun Republike Hrvatske i onemogućava fiktivni otkaz službe radi isplate otpremnine te nakon toga ponovno zapošljavanje na teret državnog proračuna, ali i izjednačavanje žena i muškaraca kao ravnopravnih građana u pogledu ostvarenja prava na otpremninu u sustavu obrane.

Siniša Kuhar, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH

ŠTEDNJA NA “KUKURIKU” NAČIN U MINISTARSTVU OBRANE
Kotromanović omogućio više od 300.000 kuna otpremnine službeniku pa ga ponovno zaposlio na ugovor o djelu

bacanje_novca390

Ovakvu proračunsku muljažu omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se državni službenik koji ostvari pravo na otpremninu ne može u roku od tri godine od dana prestanka službe zaposliti kod korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske

sdlsn_www220(SDLSN, 21. svibnja 2012.) Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je na početku svog mandata krenuo u obračun sa samovoljnim pojedincima koji su štetili proračunu MORH-a, pa čak i najavljivao traženje kaznene odgovornosti za neke od njih, ovih je dana, saznajemo od zviždača u ovom državnom tijelu, ponovno zaposlio službenika kojem je prethodno omogućio izlazak iz sustava obrane uz uvećanu (poticajnu) otpremninu.
Radi se o Branku Pribolšanu, načelniku odjela u Službi za ugovaranje i nabavu Ministarstva obrane, kojem je s 28. ožujka 2012. godine sporazumno prestala državna služba, temeljem čega je ostvario pravo na isplatu uvećane otpremnine u iznosu većem od 300.000 kuna, sukladno Odluci o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, koju je 2. ožujka ove godine donio ministar obrane Ante Kotromanović.
Međutim, peti dan nakon izlaska iz sustava obrane Pribolšan je ponovno zaposlen u Ministarstvu obrane, ali ovoga puta temeljem ugovora o djelu, koji je potpisao sam ministar Kotromanović.

pribolsan_ugovor390_final

Ovakvu proračunsku muljažu omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se državni službenik koji ostvari pravo na otpremninu ne može u roku od tri godine od dana prestanka službe zaposliti kod korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske utvrđenog u smislu odredaba Zakona o proračunu, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.o.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.o.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane.

vukelic_otpremnine_klauzula

Za razliku od svog prethodnika Kotromanović u odluku nije ugradio zaštitnu klauzulu koja zabranjuje ponovno zapošljavanje službenika kojima je prethodo isplaćena poticajna otpremnina za izlazak iz sustava obrane

Sindikati u MORH-u su na ovaj propust ukazali tijekom konzultacija s predstavnicima Ministarstva o sadržaju Odluke, pa čak i naišli na odobravanje logike da netko ne može uzeti otpremninu i zatim se ponovno zaposliti u sustavu, ali odluka je ostala takva kakva jest danas, a primjer Branka Pribolšana pokazao je i zbog čega.

Problem je i u tome što Kotromanovićeva uredba, za razliku od one ministra Vukelića, omogućava izlazak iz sustava kadrova koji su u Ministarstvu obrane i OSRH deficitarni i neophodni.

Naime, Pribolšan ima certifikat u području javne nabave koji vrijedi od 13. siječnja 2012. do 13. siječnja 2015. godine i jednostavno je, s pozicije poslodavca, neodgovorno omogućiti takvom službeniku izlazak iz sustava kojem je potreban uz poticajnu otpremninu.

pribolsan_okvirZa razliku od Kotromanovića, njegovi prethodnici otpremnine omogućili samo onim zaposlenicima koje je poslodavac sam stavio na raspolaganje, odnosno prethodno ukinuo njihovo radno mjesto, dok je Kotromanović omogućio izlazak iz sustava svima koji to žele, neovisno o tome je li njihovo radno mjesto ukinuto ili nije.

No, istovremeno dok se pojedincima omogućava isplata visokih otpremnina i ponovno zapošljavanje u sustavu obrane, Ministarstvo je odbacilo prigovore Sindikata o diskriminaciji službenica kojima je Kotromanovićevom odlukom uskraćena mogućnost ostvarenja prava na uvećanu otpremninu jer ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prijelaznom razdoblju, odnosno ove godine imaju 60 godina i šest mjeseci života, dok je muškarcima to omogućeno sve dok ne napune 65 godina života.
Ilustracije radi, Branko Pribolšan otpremninu je ostvario također kao 60-godišnjak.
U svjetlu ovakvog nemoralnog i za proračun štetnog postupanja samog ministra obrane obrazloženje MORH-a kako je razlog neisplate otpremnine ženama starijim od 60 godina racionalno raspolaganje proračunskim sredstvima u najmanju je ruku licemjerno.
Sindikat zbog toga traži hitnu izmjenu Odluke o visini otpremnine, kako bi se u nju ugradila odredba kojom se štiti Državni proračun Republike Hrvatske i onemogućava fiktivni otkaz službe radi isplate otpremnine te nakon toga ponovno zapošljavanje na teret državnog proračuna, ali i izjednačavanje žena i muškaraca kao ravnopravnih građana u pogledu ostvarenja prava na otpremninu u sustavu obrane.

Pročitajte još…