KUTINA: Zaključen Kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Kutine

KUTINA: Zaključen Kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Kutine

Kutina230205_potpisivanje

(SDLSN, 23. veljače) Grdonačelnica Grada Kutine Velimira Toth Prosoli, sindikalni povjerenik Podružnice SDLSN Gradske uprave Grada Kutine Ljudevit Novak i predsjednik Sindikata Ivica Ihas, današnjim su činom potpisivanja Kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Kutine uspješno priveli kraju višemjesečne kolektivne pregovore.

Zaposleni u upravnim odjelima i službama Gradske uprave dobili su tako Kolektivni ugovor koji im jamči veću sigurnost radnih mjesta i prava iz rada, a socijalni dijalog podiže na razinu koja je postala europskim standardom – razinu kolektivnog ugovora.

U razgovoru koji je prethodio potpisivanju gradonačelnica Velimira Toth Prosoli naglasila je kako je gradska uprava u prošloj godini prošla trnovit put reorganizacije i racionalizacije, tako da je potpisani kolektivni ugovor u skladu s trenutnim realnim mogućnostima gradskog proračuna. To se prije svega odnosi, naglasila je gradonačelnica, na osnovicu za izračun plaća koja u 2005. godini iznosi 2.137,46 kuna, ali je ugovorom također utvrđeno kako će se za svaku narednu godinu osnovica usklađivati s rastom potrošačkih cijena, prije utvrđivanja proračuna za narednu godinu.

Kutina230205_rukovanjePredsjednik Sindikata Ivica Ihas potpisivanje ugovora ocijenio je značajnim iskorakom u reguliranju radnih i materijalnih prava, posebice u kontekstu predstojećih lokalnih izbora, koje će zaposlenici moći dočekati bez bojazni za sigurnost radnih mjesta.

Ihas je pozdravio spremnost gradskih vlasti da zajedno sa Sindikatom u narednom razdoblju Kolektivni ugovor usklađuju s materijalnim mogućnostima Kutine kao regionalnog gospodarskog središta, te dodao kako on sadrži i neke odredbe koje su novina u kolektivnim ugovorima, poput odredbe o zaštiti dostojanstva zaposlenih i obveze osiguranja uvjeta rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju.

Sindikalni povjerenik Ljudevit Novak zaključio je kako Kolektivni ugovor već samom činjenicom da je prvi kojim se na ovaj način reguliraju prava zaposlenih u Gradskoj upravi predstavlja uspjeh. Novak je postignutu razinu prava ocijenio zadovoljavajućom i dodao kako njegovo potpisivanje označava dobar početak socijalnog dijaloga u Gradu Kutini.