Leasing-službenici idu ministrici

DRŽAVNI APARAT Bez posla ostalo 66 zemljišno-knjižnih referenata
Leasing-službenici idu ministrici

ZK_ref_VL_Salai_fotkaS krajem lipnja je bez posla ostalo 66 bivših zemljišno-knjižnih referenata koji su ugovorom između Ministarstva pravosuđa i Fine radili na projektu sređivanja zemljišnih knjiga. Ugovor je istekao, a sindikati još od 10. lipnja nastoje objasniti ministrici pravosuđa Ani Lovrin da su to službenici s iskustvom i stručnim ispitom te bi logično bilo vratiti ih u sustav pravosuđa, odakle su i “posuđeni” Fini za projekt sređivanja zemljišnih knjiga. No, odgovora nema. Kako je to kad te sustav odbaci, na svojoj koži osjetila je i Vesna Salai, jedna od bivših referentica iz Belog Manastira. – Majka sam dviju djevojčica, suprug mi je teško bolestan hrvatski branitelj koji još nije ostvario nikakva prava, radi u tvrtki u kojoj ima svega samo ne plaća – priča V. Salai.

Siniša Kuhar, tajnik SDLSN-a, ističe da su državni službenici svojedobno “posuđeni” Fini jer je projekt sređivanja zemljišnih knjiga financirala Svjetska banka, a nije htjela dati novac proračunskim korisnicima. Tada su ZK-referenti premješteni u Finu.

vl_logoTo je bila alkemija jer poslove državne uprave prema zakonu smiju obavljati samo državni službenici – podsjeća Kuhar. No, sređivanje zemljišnih knjiga proglašeno je pomoćno-tehničkim poslovima, a nesretni leasing-referenti sada su odbačeni premda su zemljišne knjige još daleko od sređenih. Svih 66 pokucat će ministrici na vrata.

SDLSN želi ministricu upozoriti da bi se službenike moglo vratiti u sustav pravosuđa, čiji Plan prijama predviđa zapošljavanje 74 službenika.

NE MOŽE DO VLASNIČKOG LISTA

ZK_ref_VL_SalaiIz Ministarstva pravosuđa rekli su nam da će sindikalce u utorak primiti državni tajnik Dražen Bošnjaković.

Zahvalili su nam se uz obrazloženje da je projekt gotov, a u Ogulinu je prepisano jedva nešto više od desetak posto zemljišnih knjiga, dok ih za 17 općina tek treba osnovati. Većina ljudi tu ne može dobiti vlasnički list, posla ima za još više od pet godina – kaže Jasminka Pušakrić, dojučerašnja ZK referentica s Općinskog suda u Ogulinu.
Romana Kovačević Barišić

Pročitajte još…