LEPOGLAVA Djelatnici Odjela osiguranja stali iza suspendiranog načelnika

LEPOGLAVA Djelatnici Odjela osiguranja stali iza suspendiranog načelnika

182 od 230 djelatnika Odjela u znak podrške svom načelniku Ivanu Jugu odlučilo je platiti troškove odvjetnika koji ga brani nakon suspenzije

lepoglava

(SDLSN, 9. veljače 2009.) Metla kojom ministar pravosuđa Ivan Šimonović širokim sdlsn_www220zamasima mete hrvatski zatvorski sustav čisti sve pred sobom pa čak i iskusne i predane profesionalce koji u lancu nezakonitosti i pogodovanja zatvorskim stanarima nisu mogli učiniti ništa, a da ne ugroze svoju egzistenciju i integritet samog zatvorskog sustava, koji ipak funkcionira kad su u pitanju obični zatvorenici.

Lepoglava_Jug1

lepoglava_potpisi2Tako je 182-je djelatnika Odjela osiguranja u Lepoglavi odlučilo nadležne u zatvorskom sustavu obavijestiti o svom nezadovoljstvu suspenzijom i smjenom načelnika Odjela osiguranja Ivana Juga.

Podsjećamo, Ivan Jug smijenjen je u sklopu akcije ministra Šimonovića u kojoj su upravitelj kaznionice u Lepoglavi i njegov pomoćnik Neven putar smijenjeni zbog pogodovanja Hrvoju Petraču, Ivanu Matekoviću Ici, Tihomiru Oreškoviću i drugima.

Djelatnici osiguranja u svom pismu odgovornima u zatvorskom sustavu izražavaju bezuvjetnu podršku svom načelniku i ukazuju na činjenicu kako je riječ o predanom profesionalcu s dugogodišnjim stažem u zatvorskom sustavu koji je “u rukovodećoj strukturi kaznionice bio jedna od svijetlih točaka koju ste Vi ovog trenutka uspjeli ugasiti”.

Da nešto grdno ne štima u sustavu u kojem stradavaju iskusni profesionalci koji nemaju mogućnost odbijanja nezakonitih naloga, djelatnici osiguranja ilustriraju činjenicom da su zatvorenici sa Odjela pojačanog nadzora desetak dana prije smjene načelnika Ivana Juga dogovarali čašćenje tim povodom.

Ipak, lepoglavski sigurnjaci ne pozivaju na opstrukciju i izražavaju podršku novopostavljenom načelniku Odjela osiguranja i obvezuju se na profesionalno obavljanje svojih svakodnevnih zadaća, no, istovremeno izražavaju “svoje razočaranje postupkom nadležnih osoba u Ministarstvu pravosuđa koje su donijele odluku o smjeni i suspenziji načelnika Ivana Juga”.

A da njihova podrška nije samo moralna, djelatnici osiguranja pokazali su tako što su troškove obrane svog načelnika odlučili platiti u cijelosti, kao znak solidarnosti sa smijenjenim kolegom.

Na kraju, postavlja se pitanje treba li čovjek koji je silom prilika bio dio lanca nezakonitih postupaka mogao učiniti nešto više u očito korumpiranom sustavu u kojem pogodovanje nije moglo proći bez odgovarajuće prešutne podrške daleko viših i utjecajnijih moćnika.

Stoga Sindikat ministru Šimonoviću poručuje da u čistki koju provodi pazi da ne pomete ljude koji i kad su prisiljeni činiti nezakonite ustupke još uvijek osiguravaju da zatvorski sustav ne postane poduzetnička zona u kojoj svi i svakome pogoduju na čistim tržišnim načelima.