Linić najavio nove uštede: Evo kojih će se radnika riješiti

Linić najavio nove uštede: Evo kojih će se radnika riješiti

U školstvu, zdravstvu i javnoj upravi do kraja godine kreću novi rezovi. Javni dug Hrvatske više se ne može kontrolirati, rekao je ministar financija Slavko Linić i najavio reforme.

rezovi_dnevnikhr070913

Autor: Vjekoslav Đaić

(Dnevnik.hr, 7. rujna 2013.) Zdravstvo, školstvo i javna uprava s proračuna će maknuti sve ono što nije osnovna djelatnost, a to znači, kuhanje, pranje, čišćenje – te bi usluge ubuduće trebali obavljati privatnici.

dnevnikhr_logo070913Hrvatska je očito došla do trenutka kada klasični rezovi više ne pomažu. Primjerice, imate plaću od 1.000 kuna, a vi trošite svaki mjesec 2.500 kuna – to je odnos proračuna i duga. Kamata vam raste, dug vam je sve veći, a vi i dalje trošite. To treba nekako zaustaviti.
Mogli ste recimo, umjesto kave u kafiću, kavu piti doma, onda je to nekakva kozmetička ušteda, ali ste došli do trenutka kad se morate kave odreći. To je reforma, ono o čemu svi u Hrvatskoj pričaju, a nitko još nije vidio.
Hrvatska je trošila ono što nema. Do novca se “dolazilo” zaduženjem, a sada će, kaže ministar financija, rasti i kamate. “Stvorili smo 200 milijardi javnog duga i ne možemo ga više kontrolirati”, kazao je Slavko Linić.
Hrvatska mora ozbiljno “zaigrati na kartu” reformi. Pod povećalom ministra financija zato će se naći školstvo, zdravstvo i javna uprava i izbacit će se sve što nije osnovna djelatnost.

Usluge čišćenja, kuhanja u bolnicama i školama ili, primjerice, pranja rublja i glačanje ići će u ruke privatnika. “Sve su to privatne djelatnosti, a mi ih držimo u javnom sektoru kao javne plaće što opterećuje proračun. Sada će to biti racionalnije i efikasnije. No, budimo realni, tako ćemo posložiti i bolnice sa svojim odjelima”.
Ne “počisti li vlada” sav nered, ministru financija deficit će zadati ozbiljnu glavobolju.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, najavio je gotovo sigurnu intervenciju Europske komisije. Gotovo nezaobilazno u narednih par mjeseci ulazimo u proceduru prekomjernog deficita Europske Komisije i Europske unije što će formalno pred Vladu postaviti dodatne zahtjeve u provedbi strukturnih reformi, kazao je Grčić.
Procedura prekomjernog deficita znači da sve vezano za gospodarsku ili financijsku politiku dogovaramo s Europskom komisijom. Trenutno je u toj proceduri 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti sedamnaesta.
Kada se u tu proceduru uđe, Komisija može izdati preporuke za reforme koje treba provesti. Članice eurozone koje se toga ne pridržavaju mogu biti kažnjene. Kazne su od 0,2 do 0,5 posto BDP-a, a nove članice, kao Hrvatska, mogu biti uskraćene i za novac iz europskih fondova.