Linić najavio smanjenje plaća u javnom sektoru do kraja godine

I DALJE REZOVI PROMJENOM ZAKONA DO NOVIH KOLEKTIVNIH
Linić najavio smanjenje plaća u javnom sektoru do kraja godine

Na nama je da se promjenama zakona omogući prilagođavanje kolektivnih ugovora kako bi i radnici u javnom sektoru snosili teret krize, rekao je Linić, najavljujći da će se to promijeniti do kraja godine, a očekuje da je to ono što će ih posvađati s čelnicima sindikata

vjesnik240Na pitanje zašto se ne dira javni sektor, u kojemu su plaće puno veće nego veće nego u privatnom sektoru, ministar financija Slavko Linić je rekao kako je sve to problem s kolektivnim ugovorima koji su izborili sindikati.

Na nama je, dodao je, da se promjenama zakona omogući prilagođavanje kolektivnih ugovora kako bi i taj dio radnika snosio teret krize. Najavio je da će se i to promijeniti do kraja godine, a očekuje da je to ono što će ih posvađati s čelnicima sindikata.

linic_vj020512_240Linić je rekao kako je za ovu godinu završeno s inozemnim zaduživanjem, ali će biti nužno zaduživanje kod domaćih banaka kako bi se pokrile sve obveze. Potvrdio je da će Vlada prodavati trgovačka društva u vlasništvu države kako bismo se što manje zaduživali.

U svibnju i lipnju će krenuti niz natječaja za državne investicije, nudit će se poslovi, što znači i mogućnost za rast plaća i zapošljavanje, to su prave dobre vijesti koje možemo ponuditi, izjavio je Linić za Hrvatski radio, napominjući da će u ovoj godini biti još i dosta nepopularnih mjera.

Ova godina neće biti laka, bit će godina teških poteza Vlade, nismo došli na kraj s nepopularnim mjerama, najavio je.

Ovo što moramo provesti to je restrukturiranje željeznica, restrukturiranje svih društava u cestogradnji, HEP-u, šumama, vodama. Prema tome sve su to bolni rezovi, koji će i nadalje izazivati nezadovoljstvo i loše reakcije, kazao je.

O porezu na imovinu rekao je da će se razgovarati do kraja ove godine, do kada će Ministarstvo financija pripremiti prijedlog za Vladu kako bi se taj porez mogao primjenjivati od početka iduće godine. Već sada je jasno da će se veći porez plaćati na onu imovinu koja nije u funkciji, naglasio je.

Poslodavcima treba stvoriti uvjete za rad, treba im smanjiti porezna opterećenja, ali i tražiti odgovornost. Pravo je države da porezno optereti svakog onog tko špekulira s imovinom, istaknuo je.