Liste prioritetnog cijepljenja i u našim podružnicama

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagreb, 21. travnja 2021. – Tragom kontakata i izražene zainteresiranosti članova, SDLSN je inicirao osiguranje prioritetnog cijepljenja protiv bolesti COVID-19 zaposlenih u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje.

Inicijativa je pokrenuta radi osiguranja uvjeta za normalizaciju funkcioniranja HZZ-a na području cijele Hrvatske, a rezultirala je pokretanjem evidentiranja zainteresiranih osoba za prioritetno cijepljenje i u mnogim drugim sindikalnim podružnicama SDLSN-a. Prednost su imali oni koji ne mogu držati fizički razmak prema drugim zaposlenima ili klijentima zbog specifičnosti radnog procesa i koji zbog specifičnosti radnog procesa ne mogu nositi zaštitnu opremu.

Iskazivanje interesa za uvrštenje na listu prioriteta završeno je s jučerašnjim danom. Iznimno, podaci za pravne subjekte i strukovne komore, te udruženja unutar resora Ministarstva gospodarstva prikupljat će se do 22. travnja.

Termini cijepljenja ovisit će isključivo o prioritetima koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), te nadležni lokalni i područni zavodi za javno zdravstvo i institucije koje provode cijepljenje, dok će mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisiti o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prethodno je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica od HZJZ-a zatražio da u sklopu provedbe druge faze cijepljenja osigura prioritetno cijepljenje zaposlenih u pravosudnim tijelima u RH koji su zbog prirode posla kojeg obavljaju u svakodnevnom kontaktu s većim brojem fizičkih osoba i tako izloženi povećanoj mogućnosti obolijevanja od bolesti COVID-19. Za početak je riječ o pravosudnim tijelima prvog stupnja u kojima su takvi kontakti brojniji i češći – trgovački, upravni i općinski sudovi, te općinska državna odvjetništva.

Prema našim saznanjima, zahtjev za prioritetnim (dobrovoljnim) cijepljenjem službenika i namještenika podnijela je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, te ministar financija Zdravko Marić.