Lokalni dužnosnici bez “rezanja” prihoda

VLADA POPUSTILA ZASTUPNICIMA HDZ-a I PROMIJENILA SVOJ PRIJEDLOG ZAKONA O PLAĆAMA

Lokalni dužnosnici bez “rezanja” prihoda

hebrang_nl200210

ZAGREB – Lokalni HDZ-ovci spriječili su Vladinu namjeru da značajno ograniči plaće u općinama, gradovima i županijama. Restriktivne odredbe zakona o plaćama u lokalnoj i regionlanoj samoupravi ublažene su u onom dijelu koji se tiče plaća na područjima od posebne državne skrbi, otocima i brdsko-planinskim područjima. Budući da ti krajevi primaju dotacije iz državnog proračuna, Vlada je prvotno odlučila da maksimalne plaće novilist_logonačelnika, gradonačelnika i župana moraju biti za 20 posto manje od iznosa na koji su ograničene plaće u ostalim lokalnim zajednicama. Vlada je u svim lokalnim zajednicama plaće ograničila na ukupno 20 posto vlastitih prihoda, ali osnovicu bi kao i koeficijente određivala lokalna vlast, dok je za službenike na područjima koja primaju državnu pomoć osnovica morala biti jednaka onoj u državnoj upravi.
Međutim, Vladin prijedlog koji je u Sabor pristigao prije dvadesetak dana promijenjen je noć prije glasanja u Saboru i ograničenje od 20 posto za dužnosnike, kao i pad na državnu osnovicu za službenike, nestalo je iz zakona. Vlada je prihvatila inicijativu nekolicine HDZ-ovih zastupnika predvođenih Krešimirom Gulićem koji su tražili da se to ograničenje ukoloni, s obzirom da bi plaće u njihovim lokalnim jedinicama drastično pale. Tako će i u krajevima od posebne državne skrbi, u brdsko-planinskim područjima te na otocima za plaće lokalnih dužnosnika i administracije vrijediti ista pravila kao i u ostatku Hrvatske ukoliko državna pomoć ne čini više od deset posto njihovih prihoda. To znači da su načelnici, gradonačelnici i župani time izborili barem 20 posto veće plaće nego što je to Vlada predlagala u prvoj verziji zakona, a jednako toliko bit će izdašnije i plaće lokalne administracije. Tako je Vlada od značajnijeg pada sačuvala, kako sama objašnjava, plaće u Karlovcu, Sisku, Zadru i Dubrovniku jer se radi o financijski stabilnim jedinicama gdje udio državne pomoći ne prelazi deset posto.Osim u Dubrovniku, u svim spomenutim gradovima na vlasti je HDZ.
Načelnik općine Bistra Gulić posljednjeg dana svojeg saborskog mandata tako je postigao najznačajniji politički uspjeh i izborio je veću plaću i za sebe i za svoje službenike.
– Ovo mi je velika satisfakcija. Zahvaljujem se predsjedniku Kluba HDZ-a Andriji Hebrangu koji je podržao moju inicijativu kao i premijerki Jadranki Kosor na razumijevanju. Zašto bismo mi bili kažnjavani smanjivanjem plaća, kazao nam je Gulić, kojeg je jučer u Saboru zamijenila Đurđica Sumrak.
Nisu svi saborski zastupnici oduševljeni Vladinim popuštanjem. Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozoravao je već ranije da će se na ovom zakonu testirati Vladina odlučnost u namjeri racionalizacije lokalne uprave.
– Šteta. Da su barem zadržali model što su ga ponudili. Ovako je Vlada dovela u pitanje iskrenost svojih zalaganja za štednju, zaključio je Lesar.
D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ