Lokalni službenici bez regresa, božićnice, uskrsnice …

SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA OGORČEN DIŽE TUŽBU PROTIV DRŽAVE I U EUROPI
Lokalni službenici bez regresa, božićnice, uskrsnice…

novilist_logoZAGREB – Osim što će im smanjiti plaće za 10 do 30 posto, Vlada će novim zakonskim rješenjem, službenicima u lokalnoj samoupravi ukinuti i regres, božićnicu, dodatak za prekovremeni rad, uskrsnice, dar za djecu, pomoći za rođenje djeteta, dugotrajno bolovanje, smrt člana uže obitelji, otpremnine prilikom odlaska u mirovinu ili uslijed prestanka službe, jubilarne nagrade pa čak i naknadu plaće u vrijeme godišnjeg odmora!
mlakar_nl260709Za razliku od zaposlenika u državnim i javnim službama, s kojima je Vlada postigla dogovor o smanjenju plaće, ali im nije dirala u druga prava zacrtana kolektivnim ugovorom, “lokalcima” – zaposlenicima županija, gradova i općina – ukidaju se sva prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika stoga će državu dati na sud, a spremaju i prijavu Europskom udruženju javnih službenika.
– Po nama je nezakonito i neustavno da Vlada jednim potezom poništi kolektivne ugovore koje je lokalna samouprava kao poslodavac dogovorila sa svojim zaposlenicima, stoga će ova priča imati sudski epilog. Prema ovome rješenju stavljaju se van snage čak i odredbe koje se odnose na korištenje godišnjeg odmora, budući da za vrijeme godišnjeg odmora službenik ima pravo na naknadu plaće, a sve se naknade ovim zakonom ukidaju – tumači tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.
Prema preliminarnim izračunima SDLSN-a plaće lokalnih službenika, koje su se početkom godine prosječno kretale između 3.500 i šest tisuća kuna, danas bi bile za 350 do 550 kuna manje. Međutim, na regresu, božićnicima i ostalim ukinutim pravima, službenici gube još cca tri tisuće kuna godišnje.
N. BOŽIĆ