LOVRIN: ZA ZATVORSKI SUSTAV DESET PUTA VIŠE NOVCA

LOVRIN: ZA ZATVORSKI SUSTAV DESET PUTA VIŠE NOVCA

hina_logo

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) –  Zbog kapitalnih ulaganja u zatvorski sustav Vlada će ove godine iz proračuna izdvojiti 11 milijuna kuna, a problemi pretrpanih kaznionica ubuduće bi se trebali rješavati po modelu javno privatnog partnerstva, najavila je danas ministrica pravosuđa Ana Lovrin.
Deset puta veći proračunski izdaci ove će se godine, između ostalog, utrošiti za proširenje kaznionice u Glini, uređenje nekih manjih zatvora i zatvorske bolnice u Zagrebu, izjavila je Lovrin na konferenciji za novinare sazvanoj nakon objave Vladinog izvješća i medijskih napisa o alarmantnom stanju u zatvorskom sustavu.

HRT310107_Lovrin

Problem pretrpanih zatvora aktualiziran je i nakon objave pisma ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivana Damjanovića koji je pozvao nadležne da u zatvore ne šalju osuđene na kazne do šest mjeseci jer za njih nema mjesta.
U prvom obraćanju novinarima nakon objave njegovih “uputa” u medijima Damjanović je pojasnio kako je pismo poslao upraviteljima zatvora, policiji i sucima izvršiteljima, kako bi se dogovorila dinamika upućivanja osuđenika na odsluženje kazne.
Namjera pisma nije bila da neki osuđenik izbjegne odsluženje kazne već da se postigne dogovor između institucija, rekao je Damjanović, čije je pismo oštro osudila Udruga hrvatskih sudaca, ocjenivši ga pozivom na kršenje zakona.
Izuzev pretrpanosti, stanje u 14 zatvora i dvije kaznionice ocijenio je boljim nego u nekim zemljama Europske unije, barem što se tiče nereda, bjegova, napada na čuvare i samoubojstava.
Broj incidenata trebao bi biti još manji kada se u sustavu zaposli broj ljudi predviđen sistematizacijom, prvenstveno pravosudnih policajaca kojih i nakon posljednjeg vala zapošljavanja nedostaje oko stotinu.

HRT310107_zatvor

Smještajni kapaciteti trebali bi se povećati izgradnjom ili dogradnjom zatvora u Glini, Zagrebu, Varaždinu, Šibeniku, Splitu i Zadru, uglavnom po modelu javno privatnog partnerstva. Osim proširenja smještaja, rasterećenju zatvora trebali bi pridonijeti i alternativni modeli izdržavanja kazne, poput rada za opće dobro koji se sve češće dosuđuje, kazao je Damjanović.
Upitana kako će se na gužve u zatvorima odraziti posljednje promjene Kaznenog zakona koje predviđaju zatvorske kazne za znatno veći broj nedjela nego ranije, ministrica Lovrin je kazala da nemogućnost izvršenja zakonskih odredbi ne može biti zapreka vrijednostima koje su se novim Zakonom željele zaštititi.
Posljednjim izmjenama Kaznenog zakona, koje su na snazi od 1. listopada prošle godine, zatvor je predviđen i za neplatiše
alimentacije ili preprodaju najmanje količine bilo koje droge.

VEČERNJI LIST, 31. siječnja 2007.

VL310107_zatvori