Lovrinčević: Zamrzavanje plaća ne može se izbjeći

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA KRIZE Što ako sindikati danas ne pristanu na Vladin prijedlog
Lovrinčević: Zamrzavanje plaća ne može se izbjeći

Autor Deana Knežević

lovrincevic_VL251108

Foto: Mišo Lišanin

U 2009. godini bit će najvažnije zadržati radno mjesto. Visina plaće bit će manje važna, tvrdi nimalo optimistično ekonomski stručnjak dr. Željko Lovrinčević. Upravo iduće godine, kad privatni sektor bude otpuštao viškove, doći će do izražaja privilegiranost zaposlenih u državnom sektoru gdje su radna mjesta stabilna.

Kreditni rejting slabi
Dok u sindikalnim redovima još postoji konfuzija oko toga prihvatiti ili odbiti Vladin prijedlog o zamrzavanju državnih plaća tijekom prvog polugodišta, prema mišljenju Lovrinčevića, drugog rješenja nema. Ako želi održati nacionalnu ekonomiju na nogama, Hrvatska mora poslati uvjerljivu poruku vanjskom financijskom tržištu da je u stanju kontrolirati javne financije, a to još može učiniti jedino svođenjem proračunskog deficita na nulu.

vl_logoPrivremeno odustajanje od porasta plaća u državnom sektoru nije velika cijena u usporedbi s potencijalnim gubicima ako takva mjera izostane. Naime, iako računa s rastom BDP-a od najmanje 2 posto, Vlada mora biti spremna i na situaciju u kojoj će i takav skroman rast možda biti neostvariv. Hrvatska se u novim okolnostima ne može ponašati poput nekih velikih zemalja koje povećavaju deficit, jer nema isti pristup financijskom tržištu.

Kreditni rejting slabi, što su neke tvrtke koje su računale na strane kredite već osjetile na svojoj koži. – Kad se nađu na financijskom tržištu radi novih ili refinanciranja starih kredita, čak i privatne tvrtke prvo se susreću s pitanjem o stanju javnih financija. Zato je važno da država uravnoteženjem proračuna pošalje snažan signal u inozemstvo – tvrdi Lovrinčević.

Reforme neizbježne
Prema njegovu mišljenju, Hrvatska ne bi smjela ponovno upasti u istu pogrešku i izostanak reformi, na primjer u brodogradnji, kompenzirati velikim infrastrukturnim projektima, kao što se to radilo u posljednjih 8 godina. – To je bilo doba kad se lako dolazilo do relativno jeftinog stranog kapitala. Ali sad kapital više nije dostupan kao prije, a i takva politika dovela nas je tu gdje jesmo. Ako se već poseže za državnim intervencijama, one bi morale biti usmjerene u obranu izvoza te srednjih i malih poduzeća, u smanjenje poreza za tvrtke koje ulažu u modernizaciju i u izdašnije financiranje HBOR-a.

PAT-POZICIJA SA SINDIKATIMA
Mogući izlaz: Vlada otkazuje sporazum i – riskira nemire

Autor Ljubica Gatarić

vl_logoKao jedan od izlaza iz pat-pozicije u kojoj se Sanader našao sa sindikatima spominje se i otkazivanje sporazuma iz studenoga 2006. kojim se Vlada obvezala na trogodišnje povećanje plaća po 6, odnosno 8 posto do 2010. godine.

Ni to nije potez bez rizika. Otkazivanje otklanja financijsku obvezu tešku 1,4 milijarde kuna, ali donosi prestanak socijalnog mira i stalnu prijetnju štrajkovima. Vitomir Begović, predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo, kaže da u pregovorima Vlada nijednom nije spomenula otkazivanje sporazuma kao rješenje te da je to posljednje što bi učinila.

Spomenuli su to, međutim, danas sindikati, tako da nije nemoguće da se time mahalo u internim razgovorima i nagovaranjima. Begović dodaje da je otkazivanje sporazuma legitimno pravo svakog od potpisnika, a sam sporazum dopušta mogućnost izmjene ugovorenih stavki u slučaju da se promijene makroekonomski uvjeti, što se sada nesumnjivo dogodilo.

chessGospodarstvo više ne raste 5-6 posto, već pada prema nuli. Ako je država stvarno “u banani”, pravnici kažu da je otkazivanje sporazuma jedan od načina da se spriječi stvaranje novih financijskih obveza i zaustave službeničke tužbe protiv države. Račanova je vlada 2001. godine ignorirala sporazum sa sindikatima, ali ga nije ni otkazala, što su sindikati vješto iskoristili i sudskim se putem izborili za povišice. Ministar Šuker opekao se na tome jer je u izgubljenim sudskim sporovima isplatio više od milijarde kuna. Javne su službe posljednji put bile u štrajku u studenome 2006. godine, a Vilim Ribić danas je bez ustezanja najavio da će to učiniti ponovno otkaže li Vlada sporazum.

– Dokle god postoji volja da se dođe do rješenja, ne treba posezati za jednostranim odlukama – kaže Begović i poručuje sindikatima neka izvažu realne mogućnosti i ponašaju se odgovorno.