Luksuzni automobili u MORH-u: 13 milijuna za 14 terenaca

JOŠ NOVIH VOZILA Osim Sanaderova BMW-a, u Zagrebu i dva preskupa Mercedesova blindirana modela koje je nabavio MORH
Luksuzni automobili u MORH-u: 13 milijuna za 14 terenaca

Autor Silvana Perica

Mercedes S klasa 600L - stigao u Zagreb, ali se čeka isporuka
Mercedes S klasa 600L – stigao u Zagreb, ali se čeka isporuka

vl_logoSindikat državnih službenika i namještenika pod vodstvom Siniše Kuhara nedavno je objavio slike luksuznih novih terenaca parkiranih ispred Ministarstva obrane te otkrio da je za sedam terenaca MORH platio 6,5 milijuna kuna. Podaci su bili dobri, ali neprecizno protumačeni.

Izravna pogodba
Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, samo je jedan od tih terenaca MORH platio 4.761.379,16 kuna! Riječ je o blindiranom vozilu namijenjenom Oružanim snagama, za prijevoz štićenih osoba, prema javno objavljenoj obavijesti o sklopljenim ugovorima.

vukelic_vl010409Uz taj luksuzni terenac, MORH je u toj nabavi kupio i dva ‘jeftina’ luksuzna terenca – svaki po 912.000 kuna. Kad se cijene za ta tri terenca zbroje, dobijemo iznos od 6,5 milijuna kuna, što točno u lipu odgovara cijeni koja je objavljena na webu Javnih nabava Narodnih novina.

Ministarstvo obrane pod vodstvom Branka Vukelića od lani je potrošilo na terence 13 milijuna kuna, za 14 terenaca. Uz nabrojena tri terenca, kupljena su i ljetos tri, svaki po cijeni od milijun kuna, a nešto kasnije još četiri, svaki po 602.000 kuna. Nabavljena su i četiri Nissanova terenca murano, koji su ukupno plaćeni 1,6 milijuna kuna. Svi džipovi, osim Nissanovih, Mercedesovi su i nabavljeni od zagrebačke tvrtke Euroline.

No, možda je još zanimljiviji podatak da je buka oko blindiranog BMW-a koji je HDZ pribavio za svog predsjednika Ivu Sanadera odgodila preuzimanje još jednog luksuznog i potpuno blindiranog automobila. Prema pouzdanim podacima, MORH je nedavno od Eurolinea nabavio i mercedes S klase 600 L, koji stoji 4,8 milijuna kuna.

mercedes_terenac_vl010409_3

No, taj ljepotan čeka na skladištu, navodno Lagermaxa, dok se buka oko Sanaderova BMW-a ne stiša. Svi auiti, treba li to isticati, nabavljeni su izravnom pogodbom, bez javnog natječaja. Koji su razlozi što natječaja nije bilo? Objavljeno je da je to učinjeno po članku 15. 2.3 Zakona o javnoj nabavi, koji kaže da se nabava može obaviti pogodbom i bez prethodne objave “ako se zbog iznimne žurnosti, izazvane događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti, rok za nadmetanje s objavom poziva za nadmetanje ne može primijeniti.

Razlog nastanka iznimne žurnosti ne smije ni u kojem slučaju biti uzrokovan postupanjem javnog naručitelja”. Što je izazvalo silnu žurbu u nabavi terenaca za protokol, MORH ne otkriva ni u svom odgovoru na naš upit, kao ni razloge zbog kojih su nabavljena tako skupa vozila i tko će se njima koristiti.

Sve po zakonu
“Vozila koja spominjete nabavljena su sukladno zakonskoj proceduri krajem 2008.. Nije riječ o povećanju voznog parka jer je istodobno izvršen otpis većeg broja starih vozila koja su stvarala visoke troškove održavanja, a nova vozila su kupljena od zastupnika koji su ovlašteni od strane proizvođača za prodaju MORH-u te je postupak javne nabave i objavljen sukladno zakonu”, piše, među ostalim, u odgovoru MORH-a.