LUXEMBOURG: Održana 2. Konferencija mreže profesionalnih vatrogasaca EPSU

LUXEMBOURG: Održana 2. Konferencija mreže profesionalnih vatrogasaca EPSU

Luxembourg140507_Magdic

(SDLSN, 16. svibnja) 14. svibnja održana je u Luxembourgu 2. Konferencija mreže profesionalnih vatrogasaca EPSU (Europiean Federation of Public Service Unions) na kojoj su prisustvovali predstavnici sindikata profesionalnih vatrogasaca Belgije, Češke, SDLSN_wwwDanske, Estonije, Finske, Francuske, Islanda, Irske, Italije, Luxemburga, Latvije, Nizozemske, Norveške, Portugala, Slovačke, Španjolske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske.

Ispred Hrvatske je na konferenciji sudjelovao predstavnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladen Magdić.

Predstavnici sindikata profesionalnih vatrogasaca raspravljali su o radno-pravnim aspektima ove odgovorne profesije te ciljevima koji će se propagirati putem mreže profesionalnih vatrogasaca pod okriljem EPSU.

Luxembourg140507_centarGlavna tema konferencije bila je usvajanje nacrta EPSU-ove povelje vatrogasaca te pregled aktivnosti i razvoj EPSU-ove mreže vatrogasaca.

Jednoglasno je zaključeno da se prema Europskom parlamentu upute zahtjevi za izjednačavanje radnog vremena svih vatrogasaca u regiji (EU+EEA+Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Rumunjska i Turska) i pravo na odlazak u mirovinu s 55 godina starosti zbog otežanih uvjeta rada i opasnosti kojoj su izloženi profesionalni vatrogasci, te narušenog zdravlja, s visinom mirovine u iznosu 100% plaće.

Mreža profesionalnih vatrogasaca EPSU uspostavit će trajnu i kontinuiranu koordinaciju na području razmjene zakona i podzakonskih propisa, u svrhu omogućavanja izrade zajedničkih prijedloga usmjerenih ka ujednačavanju uvjeta rada profesionalnih vatrogasaca i njihovog upućivanja prema Europskom parlamentu.

Hrvatski predstavnik predložio je da se sljedeća konferencija organizira u Hrvatskoj, odnosno  svaki puta u drugoj državi kako bi se i na taj način skrenula pozornost na zajedničke i specifične probleme profesionalnih vatrogasaca u regiji.

Luxembourg140507_svi

PREDSTAVNIK HRVATSKIH VATROGASACA NA KONFERENCIJI MREŽE PROFESIONALNIH VATROGASACA EPSU-A

hina_logo

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) –  Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Mladen Magdić sudjelovao je na

VJESNIK
VJESNIK

Konferenciji mreže profesionalnih vatrogasaca Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU), koja je 14. svibnja održana u Luksemburgu, priopćio je danas Sindikat državnih službenika.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici sindikata profesionalnih vatrogasaca Belgije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Islanda, Irske, Italije, Luksemburga, Latvije, Nizozemske, Norveške, Portugala, Slovačke, Španjolske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske.
Predstavnici sindikata profesionalnih vatrogasaca raspravljali su o radno-pravnim aspektima te odgovorne profesije i ciljevima koje će propagirati putem mreže profesionalnih vatrogasaca pod okriljem EPSU-a.
Jednoglasno je zaključeno da se Europskom parlamentu upute zahtjevi za izjednačavanjem radnog vremena svih vatrogasaca u regiji te pravo na odlazak u mirovinu s 55 godina starosti zbog otežanih uvjeta rada i opasnosti kojoj su izloženi profesionalni vatrogasci, s visinom mirovine u iznosu 100 posto plaće.
Mreža profesionalnih vatrogasaca EPSU-a uspostavit će koordinaciju za razmjenu zakona i podzakonskih propisa, u svrhu omogućavanja izrade zajedničkih prijedloga za ujednačavanje uvjeta rada profesionalnih vatrogasaca i njihova upućivanja Europskom parlamentu, kaže se u priopćenju.