MAĐARSKI I HRVATSKI VATROGASCI ZAJEDNO U BORBI PROTIV VATRENE STIHIJE I BORBI ZA RADNIČKA PRAVA

MAĐARSKI I HRVATSKI VATROGASCI ZAJEDNO U BORBI PROTIV VATRENE STIHIJE I BORBI ZA RADNIČKA PRAVA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 28. svibnja) MAĐARSKA, Siofok – Hrvatski profesionalni vatrogasci i njihovi mađarski kolege razmijenili su jučer iskustva na području struke, ali i području promicanja i zaštite radničkih prava vatrogasaca, te planiranju zajedničkog nastupa ne OLYMPUS DIGITAL CAMERAsamo u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – vatre, već i borbi za bolje vrednovanje ove humane i odgovorne profesije. Hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladenom Magdićem došla je na obalu Baltona na poziv Andrasa Kisa, zapovjednika Mohačke profesionalne vatrogasne postrojbe i člana  Zemaljskog vijeća Nezavisnog državnog sindikata profesionalnih vatrogasaca Mađarske, za vrijeme trajanja njihove godišnje skupštine. Nakon razmjene darova mađarski i hrvatski kolege razgovarali su o obrisima i formi buduće suradnje kao solidarne pomoći na sindikalnoj i stručnoj razini, koja bi se kroz mjesec OLYMPUS DIGITAL CAMERAdva trebala formalizirati potpisivanjem sporazuma između Nezavisnog državnog sindikata profesionalnih vatrogasaca Mađarske i SDLSN. Predstavnici oba sindikata izrazili su želju da bilateralna suradnja na području vatrogastva uskoro preraste i u regionalnu suradnju. Geslo hrvatskih vatrogasaca “Vatru gasi, brata spasi”, u okvirima europskih integracija tako dobiva nove dimenzije. Kao što vatra ne poznaje općinske, gradske i državne granice, tako ni suradnja hrvatskih i mađarskih vatrogasaca ne bi OLYMPUS DIGITAL CAMERAtrebala biti zaustavljena na graničnom prijelazu. Tim više što su im i problemi u borbi za status i materijalna prava profesionalnih vatrogasaca zajednički. Naime i jedni i drugi muku muče s poslodavcima koji u okviru fiskalne decentralizacije novac namijenjen vatrogastvu, premda dolazi iz državnog proračuna, uplaćuju putem jedinica lokalne samouprave, koje taj novac često zadržavaju i sa zakašnjenjem uplaćuju onima kojima je namijenjen – vatrogascima. Nažalost, služba koja bi trebala biti jasno i logično hijerarhijski i financijski organizirana u obje zemlje ima različite nositelje koordiniranja i zapovijedanja, s tom razlikom da u Hrvatskoj barem OLYMPUS DIGITAL CAMERApostoji glavni vatrogasni zapovjednik. Zajednička su im i sredstva pritiska koja upotrebljavaju da bi ukazali na probleme vatrogasaca i kojima ostvaruju svoja prava. Tako su i jedni i drugi sudskim putem morali tražiti dodatke za prekovremeni rad, što je rezultiralo tisućama tužbi i skupim sudskim procesima. Socijalni dijalog i socijalno partnerstvo najbolje zažive kad su potvrđeni sudskim presudama.

Na sastanku je bilo riječi i o EU standardima na području vatrogastva. Mađarskim vatrogascima ulazak u EU zasad nije donio značajne promjene, ali s obzirom na kratak staž članstva o tome je još prerano govoriti. Međutim, u mađarskim kolegama hrvatski su profesionalni vatrogasci dobili dragocjeni izvor informacija i mogućnost razmjene iskustava na putu pridruživanja EU koji je pred nama. Zahvaljujući ovakvoj suradnji hrvatski vatrogasci možda neće morati preboliti sve dječje bolesti pridruživanja europskim integracijama.

Nakon potpisivanja sporazuma sindikata koji djeluju u okviru MOL-a, a koji je obuhvatio mađarske, slovačke i hrvatske sindikate, ovo je novi primjer povezivanja hrvatskih i mađarskih sindikata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mohačka profesionalna vatrogasna postaja lijepo je i

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… moderno opremljeno zdanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatrogasna oprema zadovoljava najviše vatrogasne standarde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grb Grada Mohača

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovdje se vješaju zločesti vatrogasci…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najnovije vatrogasno vozilo s ljestvama za spašavanje mačaka s najviših zgrada…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tajnik sindikata okušao se na simulatoru vatrogasnog navalnog vozila…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lijep i dobro opremljen trim kabinet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za bolju inspiraciju pri vježbanju brinu se slike vatrogasica nakon gašenja požara…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mohački vatrogasci poštuju svoju 129 godina staru tradiciju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvorana za objedovanje, rekreaciju i učenje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za goste iz Hrvatske upriličena je mala vježba…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… penjanja na zgradu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… koju je vješto izveo…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… nositelj III. mjesta u ovoj disciplini na državnom vatrogasnom natjecanju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju fotografija za uspomenu s domaćinom Andrasom Kisom