Magdić: Položaj vatrogasnih postrojbi je neodrživ, slijedi kolaps

vatr_prosvj010611_vl

Više od 50 vatrogasnih vozila iz cijele Hrvatske uz zaglušujuću buku sirena stajalo je danas ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Vatrogasci su, naime, točno u 11 sati počeli prosvjedovati.

vl_logo180909Nezadovoljni su, podsjetimo, zbog najave ukidanja broja 93 i njegova preusmjeravanja na 112, smanjenjem plaća mimo sporazuma te upozoravaju i na rizičnost novog zakona o zaštiti i spašavanju, koji je DUZS pustio u proceduru bez mišljenja sindikata (iako ga na to obvezuje poslovnik Vlade). Novim se zakonom minorizira vatrogastvo i nameće lokalnim jedinicama samouprave da formiraju postrojbe civilne zaštite i same ih opreme, u protivnom će kazneno odgovarati.

Vatrogasci kažu da će, ako bude potrebno, prosvjedovati cijelo ljeto, odnosno “sve dok se ne ispune uvjeti koje im je ministar Karamarko obećao još prije tri mjeseca”.

Odlučili su do sutra pričekati što će odlučiti premijerka, a ne bude li pomaka s njihovim zahtjevima, sljedeći put okupit će ih se još više, izjavio je Mladen Magdić, šef Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnihb službenika i namještenika, nakon današnjeg sastanka s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

Vatrogasci iz cijele Hrvatske okupili su se jutros pred sjedištem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, gdje su prosvjedovali upozoravajući na neodrživ položaj vatrogasnih postrojbi za koje je sve manje novca u gradskim i općinskim blagajnama, pa, tvrde, vatrogastvu prijeti kolaps.

jurin_vl010611_180Ako se prosvjed i trebao dogoditi, na krivoj je adresi, poručuje Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovijednik RH. On i čelnici DUZS-a uveli su novinare – koji su pred DUZS stigli s vatrogascima – u zgradu, i održali novinarsku konferenciju, lukavo preotevši tako termin koji su za svoju presicu zakazali vatrogasci.

– Trebali su ići gradonačelnicima i načelnicima jer su, prema Ustavu i zakonu, gradovi i općine dužni financirati javne vatrogasne postrojbe koje su i osnovali. Apsurdno je da se napada Vlada koja odvaja godišnje 330 milijuna kuna za postrojbe koje ne treba financirati – kaže Jurin, dajući primjer Zaboka koji je od planiranih 500 milijuna kuna za vatrogasce osigurao svega 170.000, pa im država daje više od osam milijuna kuna. Ističe da je od ukupno 61 zapovijednika, njih 53 potpisalo da se od provjeda ograđuju, a pritom je Mladen Malčić, šef zagrebačkih vatrogasaca, istaknuo da ni njegovi vatrogasci nemaju sve što bi željeli ali će opstati bez ekscesa.

Prisnažio je i Ivan Kožul, predsjednik Sindikata vatrogasca Grada Zagreba, riječima kako je prvi protiv štrajka i uvijek za dogovor te da “on ima više članova u Zagrebu nego Magdić u cijeloj Hrvatskoj”.

– Jedino Kožulov sindikat nije sudjelovao u današnjem prosvjedu, a s nama su i sindikati Istre, Primorja,. Splita – iako im zapovjednik to nije dopustio – te našeg, državnoslužbeničkog sindikata – napominje Magdić, zaposlen u zagorskoj psotrojbi.

Na njegov su račun iznijeli niz optužbi na konferenciji, kazavši kako je 2003. godine nakon pravomoćne presude dobio otkaz u Zagrebu jer je falsificirao svjedodžbe, te da obmanjuje javnost i bavi se “sindikalnim smicalicama”, a pitaju i tko će snositi troškove današnjeg prosvjeda.

– Sindikalne podružnice – spremno uzvraća Magdić. – Tih sam optužbi oslobođen, a da će to izreći u javnost, prijetili su su mi čelnici proteklih dana. Nije točno ni da se dobrovoljni vatrogasci ne bune, njima po tri mjeseca kasne dnevnice i oni su s nama danas u kombiju – uzvraća Magdić s parkirališta kraj Zagrebačkog velesajma, gdje se rano poslijepodne nakon prosvjeda vratilo pedesetak vatrogasnih vozila iz Karlovca, Zadra, Šibenika, Rijeke, Pule, Varaždina, Virovitice, Poreča, Vukovara, Osijeka…

Prosvjed vatrogasaca ispred Državne uprave za spašavanje

vatpros010611(1)

Stotinjak vatrogasaca iz gotovo cijele Hrvatske, okupljenih oko Odbora za vatrogastvo RH u Sindikatu državnih službenika i namještenika (SDLSN) danas su se s pedesetak vatrogasnih vozila provezli ulicama Zagreba i održali prosvjedni skup ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), čije dužnosnike smatraju dijelom odgovornima za probleme u vatrogastvu.

monitor_hrVatrogasci traže rješavanje svog radno-pravnog statusa, integraciju broja 193 i zabranu preusmjeravanja broja 93 i 193 na 112, poštivanje Kolektivnog ugovora potpisanog s Vladom te donošenje novog Zakona o vatrogastvu. Traže izmjenu Vladine uredbe o smanjenju sredstava za plaće i materijalne troškove kako bi se sredstva svim postrojbama smanjila jednako, zatim, izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje i osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om te smjenu ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Predsjednik Odbora za vatrogastvo (SDLSN) Mladen Magdić kazao je novinarima da u prosvjedu sudjeluju vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi iz svih županija, osim Zagreba.

“U prosvjedu sudjeluju članovi četiri sindikata, od njih pet, a sadašnjim stanjem u vatrogastvu nisu zadovoljni ni oni u dobrovoljnim društvima, koji po tri mjeseca čekaju dnevnice”, kazao je Magdić novinarima nakon što je danas sindikalne zahtjeve iznio i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.

Dok su vatrogasci prosvjedovali na zagrebačkim ulicama, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje održana je posebna konferencija za novinare na kojoj je rečeno da Magdić obmanjuje javnost i da nema potporu zapovjedništava javnih vatrogasnih postrojbi.

“Ako je do prosvjeda i trebalo doći, on je održan na krivoj adresi jer su, po Ustavu i zakonu, gradovi i općine, kao osnivači, dužni financirati javne vatrogasne postrojbe”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin.

magdic010611_240Podsjetio je da je država i ove godine s 330 milijuna kuna financirala javne postrojbe, iako nije dužna, te da se one gradonačelnicima trebaju obratiti za financijske probleme.

Na račun Mladena Magdića čule su se i optužbe da nastoji ispolitizirati vatrogastvo te da nema masovnu potporu vatrogasaca jer se na sastanku u DUZS-e, održanom 9. ožujka, iz ukupno 61 javne vatrogasne postrojbe, svih 53 tada prisutnih zapovjednika, izjasnilo protiv njegovih aktivnosti.

Ravnatelj DUZS Damir Trut kazao je da Magdić “svake godine u ovo vrijeme istupa u medijima, stvara zbrku i anulira sve dobro u vatrogastvu”. Potporu stajalištima čelnika DUZS-a dao je i predsjednik sindikata vatrogasaca Zagreba Ivan Kožul rekavši da vatrogasci u Zagrebu svoje probleme rješavaju sa zagrebačkim gradonačelnikom, bez obzira što im nije lako jer kao grad s najviše intervencija od države dobivaju manje sredstava od, primjerice, Gračaca.

Mladen Magdić je pak upozorio kako lokalni čelnici najavljuju da će još smanjiti svoja davanja za javne vatrogasne postrojbe i ako država ne uveća svoja davanja, vatrogastvu prijeti kolaps. Kazao je da će Kramarko danas zahtjeve vatrogasaca prenijeti premijerki Kosor, a njezin odgovor očekuju danas ili sutra.

“Ako ne bude nikakvog pomaka, idući put će nas biti još više”, najavio je Magdić.

Kao vođu prosvjeda Magdića je danas nastojao diskreditirati i zapovjednik vatrogasne postrojbe iz Slavonskog Broda Ivan Vuleta tvrdeći da je Magdić 2003. godine bio dobio otkaz jer je pravomoćno osuđen za krivotvorenje svjedodžbe. To je Magdić odbacio kao neistinu, tvrdeći da je presuda bila oslobađajuća. (H)