Manja materijalna prava u Zagrebu

Manja materijalna prava u Zagrebu

hrt_logo170512(HRT, 2. srpnja 2012.) U postupku mirenja koji je uslijedio nakon šestog kruga pregovora između gradonačelnika i sindikata koji predstavljaju zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu, predstavnici sindikata i Grada Zagreba postigli su sporazum prema kojem će zaposlenicima ostati iste plaće, ali će im materijalna prava, osim regresa, biti ukinuta do 31. prosinca ove godine.

ku_zg_hrt020712Premda ostaju u kolektivnom ugovoru, zaposlenima u vrtićima, gradskoj upravi i svima koji se financiraju gradskim novcem do kraja godine suspendiraju se materijalna dobra: božićnica, dar za djecu, nagrada za učenike i studente, jubilarne nagrade, pomoć za liječenje, pomoć u slučaju smrti članova obitelji, pomoć za nastanak teške invalidnosti, rođenje djeteta, uklanjanje elementarnih nepogoda. Sva ostala materijalna prava koja nisu bila sporna ostaju ista.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i član mirovnog vijeća ispred sindikata Božena Strugar istaknula je kako je Grad napravio ustupak u pregovorima te omogućio da se zaposlenicima čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu isplati regres u iznosu od 1250 kuna. Dodala je kako je to za Grad izdatak od oko 15 milijuna kuna. Naravno da će članovi sindikata koje sam predstavljala biti nezadovoljni. Grad je dokazao da nema, mogli smo dobiti ili to ili izgubiti sva 42 prava ako bismo išli na otkazivanje ugovora, a potom pod upitnikom dogovarali novi tekst ugovora, istaknula je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić zahvalio je u ime gradske uprave sindikatima na razumijevanju. Sporazum je potpisao i predstavnik Sindikata gradske uprave Ivan Katalenić.