Mediji o otkazu nesretnoj čistačici

cistacica2_24sata030714

(24sata, 3. srpnja 2014.) Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Općinskog suda u Samoboru da se žurno očituje o slučaju čistačice I. M. (28). Njoj je predsjednik suda Darko Župančić dao otkaz jer je pokušala samoubojstvo tijekom radnog vremena, pa nije očistila sud. To nam je potvrdio i predsjednik Župančić.

24sata_logo– Vraćam se s godišnjeg i istina je da je ministarstvo tražilo moje očitovanje. Iskreno mi je žao gospođe i nadam se da će se brzo oporaviti. Ali odluku o njenom otkazu donio sam na temelju zakona, pa ostajem pri tome – izjavio je.
Potvrdio je da je podnesen i zahtjev za zaštitu prava I. M., odnosno prigovor na otkaz. Učinio je to Sindikat državnih i lokalnih namještenika.
Majka I. M. kaže da ju u međuvremenu nitko nije kontaktirao sa suda.
– Trebala sam podignuti papire o otkazu, ali su mi iz sindikata savjetovali da to ne radim jer će podnijeti prigovor – rekla je.
Njena kći još se oporavlja u bolnici.

cistacica_sd030714

(SLOBODNA DALMACIJA, 3. srpnja 2014.) U moru teških priča o otkazima lišenih svake ljudskosti i dostojanstva, najnoviji slučaj samoborske namještenice Ivane Muhar posebno je bešćutan. Ivana je do 16. lipnja, kad je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu, bila zaposlena kao spremačica na Općinskom sudu u Samoboru.

SD_logo240Nesretna je žena navečer 7. travnja u potpunom psihičkom rastrojstvu pokušala izvršiti samoubojstvo. Skočila je s prozora na krovu zgrade Suda i pri tome zadobila teške tjelesne ozlijede. Iz liječničke dokumentacije vidljiv je cijeli niz fraktura, a pacijentica je u besvjesnom stanju odvezena u KBC Zagreb.

I dok je u teškom psihičkom i fizičkom stanju ležala u bolnici, 16. lipnja, njezin poslodavac, predsjednik Općinskog suda u Samoboru, Darko Župančić potpisao je izvanredni otkaz njezina Ugovora o radu. Kao razloge otkaza naveo je “osobito teške povrede iz radnog odnosa i gubitka povjerenja”, odnosno kršenja Etičkog kodeksa državnih službenika, tj. ponašanje kojim je naštetila ugledu državne službe.

– Tako je nesretna žena, koja se još uvijek nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru, de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda i time izgubila povjerenje svog poslodavca, predsjednika Općinskog suda. Pokazala je, kako je on u otkazu naveo ponašanje suprotnog Etičkom kodeksu državnih službenika, koji se na nju kao namještenica uopće ne odnosi i ne primjenjuje – zgraža se Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Kuhar kaže kako korištenje ljudske tragedije kao razlog za izvanredni otkaz i optužbe za neetično ponašanje ne predstavlja ništa drugo nego njezino ponovno bacanje kroz prozor sudske zgrade.

– Šteti li ugledu državne službe više samodestruktivni čin rastrojene namještenice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu rada u takvim okolnostima? Tko bi s trunkom empatije mogao svojoj zaposlenici u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom, zamjerati što nije počistila prozor s kojeg se bacila? – ogorčen je Kuhar.

Pravnica SDLS-a Sanja Serdar objašnjava kako je uz to što je bešćutan, otkaz i nezakonit.

– Budući se ne radi o redovnom nego izvanrednom otkazu, poslodavac ga je mogao dati najkasnije u roku od 15 dana od nesretnog događaja, a ne nipošto tek 16. lipnja – tumači Sanja Serdar.

Sindikat je cijelu dokumentaciju poslao pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov potvrdio nam je da su obaviješteni o cijelom slučaju i da vrše nadzor koji još nije gotov. Do suca Župančića jučer nismo uspjeli doći. A.B.K.

cistacica_nl030714

…za uvećanje klikni na sliku

cistacica_vl030714

(VEČERNJI LIST, 3. srpnja 2014.) Čistačici Općinskog suda u Samoboru uručen je izvanredni otkaz jer je, kako je obrazloženo, “uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo”. Nesretna radnica se početkom travnja između 20 i 20.30 sati pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru, a nakon KBC-a Zagreb liječenje je nastavljeno u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, piše Novi list.

vl_logo170214Predsjednik Općinskog suda Darko Župančić naveo je u obrazloženju kako čistačica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao. Župančić je pokušaj samoubojstva okarakterizirao kao “osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak povjerenja”.

– Namještenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je uslijed pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela – čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika – naveo je predsjednik suda u obrazloženju.

Njegov potez Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika ocijenio je bešćutnim. Ističu i kako je otkaz napisan dva mjeseca nakon navedenog događaja te podsjećaju kako se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana.

cistacica_okvir_24sata03071

cistacica_24sata030714

…za uvećanje klini na sliku

cistacica_jl030714

Predsjednik Općinskog suda u Samoboru okarakterizirao je pokušaj samoubojstva kao “tešku povredu radne obveze i gubitak povjerenja”

(JUTARNJI LIST, 3. srpnja 2014.) ZAGREB – Predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić, uručio je izvanredni otkaz spremačici koja je “uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo”, javlja Novi list . Prema policijskom izvještaju kojeg je poslodavac iskoristio za obrazloženje izvanrednog otkaza, radnica se 07. travnja u vremenu od 20 do 20.30 sati pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru.

jl_logo300512Zadobila je teške ozljede, a nakon liječenja u KBC-u Zagreb od konca travnja liječenje je nastavila u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Poslodavac Župančić životnu dramu spremačice iskoristio je kako bi joj uručio izvanredni otkaz s obrazloženjem kako ona zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao kojeg je preuzela – čišćenje zgrade suda.

Pozivajući se na odredbe Zakona o radu, predsjednik Općinskog suda u Samoboru navodi: “Namještenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je uslijed pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela – čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika.

Nadalje, valja istaći, da je uslijed opisanog ponašanja namještenice, iz kojeg proizlazi da je ista pokušala samoubojstvo za vrijeme radnog vremena, ostao neizvršen posao koji je preuzela, te da je njeno ponašanje suprotno zakonu, pa je izgubljeno i povjerenje u namještenicu, jer bi ista i ubuduće mogla jednako tako postupati i kršiti svoje obaveze iz ugovora o radu, zbog čega je istoj valjalo otkazati ugovor o radu na neodređeno vrijeme zbog osobito teških povreda iz radnog odnosa i gubitka povjerenja jer uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.”

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, potez predsjednika Općinskog suda u Samoboru nazvao je bešćutnim, navodeći kako je “nesretna žena de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda”.

Sindikat ističe i kako se Etički kodeks, na koji se poslodavac poziva, ne primjenjuje na namještenike. Sam otkaz, pak, napisan je više od dva mjeseca nakon što je namještenica, prema mišljenju poslodavca, pokušajem samoubojstva osobito teško povrijedila obveze iz radnog odnosa i narušila povjerenje. Ne ulazeći u obrazloženje poslodavca, koje samo dovoljno govori, nije zgoreg podsjetiti da se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je informaciju o ovom slučaju te ga provjerava, piše Novi list.

cistacica_dnevnohr030714

(Dnevno.hr, 3. srpnja 2014.) Izvanredni otkaz uručen je čistačici Općinskog suda u Samoboru jer je, kako je obrazloženo, “uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo”. Naime, početkom travnja između 20 i 20:30 sati nesretna radnica se pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru, a nakon KBC-a Zagreb liječenje je nastavljeno u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, piše.

dnevnohr_logo130913U svojem obrazloženju kako predsjednik Općinskog suda Darko Župančić naveo je kako čistačica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao. Pokušaj samoubojstva Župančić je okarakterizirao kao “osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak povjerenja”.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika njegov potez ocijenio je bešćutnim. Otkaz je napisan dva mjeseca nakon navedenog događaja te sindikat podsjeća kako se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana.