Mediji o povratku “revolving door” službenika

VIŠE SE NE SKRIVAJU

Plenković ministrima uvodi “entourage radnike”. Pogodite što će biti glavni uvjet za to mjesto

Sve to pogodovat će još i više zapošljavanju stranačkih kadrova u državnoj upravi, što se događalo i dosad, ali Vlada svoje namjere više i ne krije

 

Autor: Jagoda Marić

(Novilist.hr, 26. veljače 2019.) Bez ikakvog obrazloženja razloga i ciljeva koje želi njime postići Vlada je ovih dana u javnu raspravu uputila zakon o sustavu državne uprave. Ipak i bez tih se obrazloženja lako može zaključiti da bi državna uprava mogla biti još više politizirana, ako je to ikako moguće, a ne profesionalizirana kako su to najavljivali dvije godine u sklopu svojih reformskih dokumenta iz Banskih dvora.

Sama činjenica da Vlada zakon u javnu raspravu upućuje bez tog obrazloženja, koji je propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama, a cilj mu je da šira javnost što bilje razumije zakon sugerira da je cilj zadržati raspravu o njemu u što užem krugu. Tome bi trebala pridonijeti i činjenica da je prijedlog u javnoj raspravi samo dva tjedna, dok Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje razdoblje do 30 dana. Navodi se to i u zasad jedinom komentaru na nacrt zakona na e-savjetovanju.

Osim toga što iz sustava nestaju pomoćnici ministra, a u njihovom rangu se uvode dužnosnici koji će nositi titulu glavnih ravnatelja, novost je to što iz postupka imenovanja rukovodećih državnih službenika nestaje raspisivanje javnih natječaja. rukovodeće službeničke pozicije stepenicu su ispod dužnosničkih , primjerice pomoćnika ministra ili ubuduće glavnog ravnatelja, i one bi trebale biti strogo profesionalne. I dosad je ljude na ta mjesta imenovala Vlada, ali je u zakonu barem načelno stajalo da to čini nakon provedenog javnog natječaja. Sada je javni natječaj nestao, a sada u prijedlogu zakona stoji da ih vlada imenuje u skladu sa službeničkim propisima.

Vratila se Vlada Andreja Plenkovića zamisli Vlade Zorana Milanovića, koja uvela u državnu upravu revolving door službenike, one koji dolaze u kabinet ministra s imenovanjem ministra i s njime odlaze. Tako se po uzoru na pojedine zapadne zemlje htio uvesti praksu da ministar sa sobom dovede ljude koji će provoditi njegovu politiku, ali se znalo i da ti službenici s ministrom odlaze, odnosno da njihovo zaposlenje ne može zahvaljujući tom modelu postati trajno u službi. HDZ je bio naravno najveći kritičar takvog zapošljavanja, a model je na krajusrušen na Ustavnom sudu. Sada Vlada predlaže rješenje po kojem poslove podrške čelniku “tijela državne uprave”, što ne mora obuhvaćati samo ministra, u provedbi utvrđene politike Vlade mogu obavljati i druge osobe. Predlaže se da to bude samo na određeno vrijeme, najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave. Vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja njihove plaće Vlada će odrediti posebnom uredbom.

Sve to pogodovat će još i više zapošljavanju stranačkih kadrova u državnoj upravi, što se događalo i dosad, ali Vlada svoje namjere više i ne krije.

Na reakciju Sindikata državnih službenika i namještenika nije dugo trebalo čekati, pa se u priopćenju koje potpisuje njihov glavni tajnik Siniša Kuhar navodi da Vlada namjerava tzv. revolving door službenike, koje je uvela Vlada Zorana Milanovića, zamijeniti „entourage radnicima“.

– Ovakvo rješenje na tragu je, kako izgleda, svim vlastodršcima omiljene ideje da u ministarskim kabinetima instaliraju „svoje“ ljude, što god to značilo. Međutim, dok su Milanovićevi „kružnovratni službenici“ mogli biti novačeni i iz redova postojećih službenika, rješenje koje se sada predlaže, s obzirom na to da se radi o osobama na koje se primjenjuju opći propisi o radu, odnosno da bi postojeći službenici u slučaju takvog zapošljavanja izgubili kontinuitet državne službe, za posljedicu će imati popunjavanje takvih mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena izvan državne službe, procjenjuje Kuhar.

On zaključuje i da aktualna Vlada ovim rješenjem, posebice ako posebnom uredbom propiše zapošljavanje u kabinetima putem javnog natječaja, namjerava doskočiti temeljnoj zamjerci Ustavnog suda, zbog koje je i palo Milanovićevo rješenje, a to je da svaki državljanin RH ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, što je u slučaju prethodnog rješenja izostalo.

– Tako će se, ako ovakvo rješenje popunjavanja ministarskih kabineta prođe, „kružna vrata“ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu „entourage radnika“, napominje Kuhar iz čega bi se dalo zaključiti da bi ovo rješenje, po njegovom mišljenju moglo proći na Ustavnom sudu.

 

PROMJENE

Sindikat: Novi zakon o sustavu državne uprave uvodi ‘entourage radnike’


Vlada namjerava tzv. ‘revolving door’ službenike, koje je kao službenike koji dolaze i odlaze s ministrom, ali bez javnog natječaja, uvela Vlada Zorana Milanovića, zamijeniti ‘entourage radnicima’, iako je ‘revolving door’ službenike na traženje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Ustavni sud ukinuo još 1. siječnja 2016. godine, upozoravaju iz sindikata

(Tportal.hr, 26. veljače 2019.) To je razvidno iz prijedloga Zakona o sustavu državne uprave, koji je upućen u proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na portalu e-Savjetovanja, navodi sindikat u priopćenju.

Da je tako, razvidno je iz članka 47. Zakona, koji predviđa da poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi Vladine politike mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu.

Pri tome vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja plaće takvih “radnika“ Vlada ostavlja urediti nakon donošenja Zakona, i to uredbom. Takvo je rješenje na tragu svim vlastodršcima omiljene ideje da u ministarskim kabinetima instaliraju “svoje” ljude, što god to značilo, kaže sindikat.

 

Popunjavanje mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena

 

Međutim, dok su Milanovićevi ‘kružnovratni službenici’ mogli biti novačeni i iz redova postojećih službenika, rješenje koje se sada predlaže, s obzirom na to da se radi o osobama na koje se primjenjuju opći propisi o radu, za posljedicu će imati popunjavanje takvih mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena izvan državne službe, tvrde sindikalci.

Aktualna Vlada tim rješenjem, posebice ako posebnom uredbom propiše zapošljavanje u kabinetima putem javnog natječaja, namjerava doskočiti temeljnoj zamjerci Ustavnog suda, zbog koje je i palo Milanovićevo rješenje, da svaki hrvatski državljanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.

Tako će se ‘kružna vrata’ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu ‘entourage radnika’, stoji u priopćenju.

Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar pojašnjava da se na ‘entourage radnike’ ne primjenjuje Zakon o državnim službenicima, nego opći propisi o radu. Samim zakonom neće se urediti koja bi to radna mjesta bila ni njihova plaća niti način kako bi se ti ljudi zapošljavali, već bi to Vlada uredila posebnom odlukom.

Podsjetio kako je zapošljavanje ‘revolving door’ radnika srušeno na Ustavnom sudu jer se nisu raspisivali javni natječaji na kojima bi se građani mogli pod jednakim uvjetima javiti za obavljanje javnih poslova. Time se otvara prostor da se po logici stvari neće zapošljavati iz redova postojećih službenika, već će to biti ‘neki sasvim novi ljudi’ i to po kriterijima koje još ne znamo, kaže Kuhar.

 

MODEL ZAPOŠLJAVANJA

Kuščević vraća ‘revolving door’!

Uvjeren je da Ustavni sud neće opet rušiti model zapošljavanja koji je uveo Zoran Milanović.


AUTOR Iva Puljić-Šego

(VEČERNJI LIST 26. veljače 2019.) ) Iako je ministar uprave Lovro Kuščević najavljivao da će Zakon o sustavu državne uprave, koji je upravo u javnoj raspravi, omogućiti depolitizaciju i racionalizaciju državne uprave, od toga prema prvoj verziji zakona, izgleda, neće biti ništa. 

Ali tim zakonom Ministarstvo uprave praktički vraća model zapošljavanja Zorana Milanovića, bivšeg SDP-ova premijera, tzv. revolving door prema kojem su ministri bez javnog natječaja, probnog rada i državnog stručnog ispita u svoje kabinete mogli dovoditi najbliže suradnike koji su iz državne uprave odlazili zajedno sa završetkom mandata ministra. Upravo je HDZ, dok je bio u oporbi, kritizirao taj Milanovićev model zapošljavanja.

 

Bez provjere stručnih znanja

 

Pred kraj Milanovićeva mandata Ustavni je sud ukinuo taj model jer je ocijenio da su službenici zaposleni na taj način u odnosu na ostale službenike bili privilegirani.

Posebno je zanimljivo što se odredba o vraćanju “revolving doora” u čl. 47, stavku 3 Zakona o sustavu državne uprave koja kaže: “poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi utvrđene politike Vlade mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu”, i stavak 4: “Vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja plaće osoba iz stavka 3. ovog članka uređuje Vlada uredbom”, pojavila u zakonu tek kad je objavljen na e-savjetovanju!

Članovima radne skupine koja je radila na izradi tog zakona nitko iz Ministarstva uprave nije ni spomenuo da bi se “revolving door” mogao naći u prijedlogu zakona. Tvrdi to Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, koji je bio član te radne skupine.

Ministar Lovro Kuščević jučer je rekao da je model zapošljavanja koji je predložilo Ministarstvo uprave nešto vrlo slično Milanovićevu modelu zapošljavanja. No Kuščević tvrdi da Ustavni sud ovaj put sigurno neće imati prigovor jer neće biti riječ o zapošljavanju državnih službenika nego će se na osobe zaposlene tim modelom primjenjivati opći propisi o radu.

Vlada će tek uredbom odrediti na koja će se radna mjesta moći zapošljavati tim povlaštenim modelom, na koju plaću kao i uvjete za obavljanje tih poslova.

Pretpostavljamo će Vlada ipak propisati natječaj, kako Ustavni sud ne bi opet rušio taj model zapošljavanja (premda zakon ne spominje natječaj), ali kriteriji natječaja mogu biti znatno blaži, a i plaće veće nego što imaju ostali zaposleni u državnoj upravi. Kuščević čak nije ni osporavao da članovima radne skupine revolving door uopće nije spomenut tijekom izrade zakona.

– Može biti da je to točno što gospodin Kuhar kaže, ali i kad radna skupina završi posao, Ministarstvo uprave i dalje radi na zakonu, a ovo je tek najgrublja verzija koja je puštena u javnu raspravu. Sukladno javnoj raspravi i primjedbama koje budu upućene, moguće su i promjene – rekao nam je Kuščević.

Darko Nekić, šef radne skupine za izradu tog zakona, jučer je na Kuharove optužbe samo rekao: “Nemam komentara.” Kuhar pak kaže da će se, ako rješenje popunjavanja ministarskih kabineta prođe, „kružna vrata“ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu „entourage radnika“.

Kad smo ustvrdili da predloženi zakon ne predviđa ni depolitizaciju ni profesionalizaciju državne uprave, to proizlazi iz toga što, primjerice suprotno najavama, nije propisan ograničen broj državnih tajnika nego kao i u postojećem zakonu ostaje da državnih tajnika može biti jedan ili više.

Zatim, zakon predviđa ukidanje mjesta pomoćnika ministara, kojih je sada oko 90, jer se uvode ravnatelji uprava, ali u prijedlogu zakona navodi se da će ravnatelji uprava biti imenovani i ne spominju se natječaji, što je najavljivao ministar Kuščević tvrdeći da će natječaji omogućiti profesionalizaciju rukovodećih kadrova.

Iako se u zakonu navode samo imenovanja, Kuščević nam je rekao da se na ravnatelje uprava odnosi Zakon o državnim službenicima koji pak propisuje da se rukovodeće funkcije biraju na natječajima. Za broj državnih tajnika priznao je da ga nisu uspjeli ograničiti jer svako ministarstvo, ovisno o svojoj veličini, ima drugačije potrebe.

 

Stupa na snagu 1. lipnja

 

Zakon predviđa i ukidanje ureda državne uprave čije će se poslovi prebaciti na županije, ali tek donošenjem posebnih zakona. Državni službenici i namještenici nastavit će obavljati poslove u tim uredima do donošenja rješenja o rasporedu na radna mjesta u županijama. Najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu posebnih zakona ministar uprave će sa županima sklopiti sporazume o preuzimanju državnih službenika iz ureda državne uprave. Zakon će stupiti na snagu već 1. lipnja ove godine.

 

Ustavni sud: bili su privilegirani u odnosu na druge

Kabinetski službenici koji su bez javnog natječaja, probnog rada i državnog stručnog ispita primljeni na radna mjesta u kabinetima ministara Kukuriku Vlade dok traje njihov mandat odlukom Ustavnog suda ostali su bez posla 1. siječnja 2016. godine.

Toga dana prestala je važiti neustavna zakonska odredba na temelju koje su zaposleni. Ta se odluka nije odnosila na pomoćnike ministara ili glasnogovornika Vlade koji su imali i imaju status i prava dužnosnika, već isključivo na one koji su mimo natječaja i oglasa primljeni na službeničko mjesto u kabinetu ministra kao, recimo, glasnogovornici po ministarstvima, pisao je u prosincu 2015. godine Večernji list. Na taj je način bilo zaposleno oko 140 službenika.

… za čitanje klikni na sliku