Mediji o presici SDLSN o stanju u hrvatskom pravosuđu

Mediji o presici SDLSN o stanju u hrvatskom pravosuđu

HRT_logo20. veljače – Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je da Ustavni sud ni nakon tri godine nije raspravljao o sindikalnom zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o državnim službenicima, zbog čije je odredbe otpušteno 2000 službenika.

Nakon što je taj zakon usvojen po hitnom postupku 2001. otpušteno je 2000 službenika koji nisu zadovoljavali uvjete. Naime, čl. 127. propisao je da službenici koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu trebaju položiti stručni ispit do travnja 1996. godine, no brojni službenici nisu to mogli učiniti jer nisu dobili trajno rješenje o postavljanju u zvanje.

Sindikat državnih službenika nezadovoljan je i neujednačenom sudskom praksom jer sudovi za isti predmet donose suprotna riješenja, stoga sindikat upozorava da se građani stavljaju u nejednak položaj pred zakonom. (H/mj)

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA NEZADOVOLJAN STANJEM U PRAVOSUĐU

hina_logo

ZAGREB, 20. veljače 2004. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas da Ustavni sud niti nakon tri godine nije raspravljao o sindikalnom zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o državnim službenicima zbog čije je odredbe otpušteno 2000 službenika. Nakon što je taj zakon usvojen po hitnom postupku 2001. otpušteno je 2000 službenika koji nisu zadovoljavali uvjete. Naime, čl. 127. propisao je da službenici koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu trebaju položiti stručni ispit do travnja 1996. godine, no brojni službenici nisu to mogli učiniti jer nisu dobili trajno rješenje o postavljanju u zvanje. Predsjednik sindikata Ivica Ihas rekao je novinarima da je novi Zakon o državnim službenicima time povrijedio stečena prava službenika, a zakonsku odredbu ocijenio je protuustavnom jer se primjenjivala retroaktivno od 1996. godine. Sindikat je stoga u kolovozu 2001. podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti sporne odredbe, ali Ustavni sud o tome još nije raspravljao pa sindikalci smatraju mogućom ovisnost suda o vlasti, posebice zato jer je sud već riješio neke sindikalne prijedloge iz 2003. godine. “Ne želimo vjerovati u ovisnost Ustavnog suda o izvršnoj vlasti, ali je znakovito da predmet leži na sudu gotovo tri godine“, rekao je Ihas. U sindikatu se nadaju da se promjenom vlasti Ustavni sud više neće nalaziti pod političkim pritiskom koji bi spriječio rješenje slučaja. Sindikat državnih službenika nezadovoljan je i neujednačenom sudskom praksom jer sudovi za isti predmet donose suprotna riješenja. Članovi sindikata podnijeli su oko 15.000 tužbi zbog neisplate materijalnih prava iz kolektivnog ugovora, a sudovi u 75 posto slučajeva donose odluke u korist sindikata. No, neki sudovi, posebice bjelovarski i daruvarski, u istovjetnim predmetima donose negativne presude, tvrdi Ihas.
Sindikat stoga upozorava da se takvom neujednačenom sudskom praksom građani stavljaju u nejednak položaj pred zakonom. (Hina) xmvr ymd