Mediji o presici SDLSN povodom selektivnog pristupa Račanove vlade pri sklapanju nagodbi sa sindikatima

Mediji o presici SDLSN povodom selektivnog pristupa Račanove vlade pri sklapanju nagodbi sa sindikatima

Ihas: Bivša vlada tajno potpisala sporazum sa Sindikatom znanosti

vjesnik_unutarnja

ZAGREB, 23. ožujka – Drama zbog duga od dvije milijarde kuna, koji je novoj vladi ostavila koalicijska ne poštujući kolektivne ugovore, mogla bi se sljedećih dana zakomplicirati.
Više od 40.000 državnih i javnih službenika tužilo je državu zbog neisplate božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i prekovremenih sati. Riječ je o pravima iz 2000. i 2001. godine, a Račanova vlada sa sindikatima nije htjela ni razgovarati o nagodbi kako bi se izbjegli, za državu, skupi sudski sporovi.
Vjesnik_logo“Tako je bilo sve do 19. prosinca prošle godine kada bivša vlada samo s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja potpisuje tajni sporazum o izvansudskoj nagodbi o isplati 5016 kuna božićnice za 2000. godinu, te jubilarne nagrade za 2001. godinu po osnovici od 2327,84 kune”, tvrdi Ivica Ihas, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika. Za taj sporazum saznao je tek prošli petak kad mu je dospio u ruke tajnim kanalima.
“Preneražen sam sporazumom jer ga je bivša vlada potpisala četiri dana prije predaje vlasti iako se obvezala da neće preuzimati nove financijske obveze. Taj je sporazum štetan za Sanaderovu vladu i državni proračun”, ističe Ihas, no ništa ne zamjera Sindikatu znanosti koji je “iskoristio priliku”.
Ali, zamjera koalicijskoj vladi koja je imala dvostruka mjerila za pojedine javne i državne službe. U vrijeme kad su se državni službenici sudskim putem borili za 1000 kuna božićnice, napominje Ihas, Račanova vlada zaposlenicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji su podigli tužbe, priznaje 5016 kuna božićnice.
Isto tako, dok su svi ostali dobivali jubilarnu nagradu po osnovici od 1750 kuna, znastvenicima se priznaje i razlika do 2327,84 kune.
Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić nije htio u utorak ništa govoriti o “tajnom sporazumu”, već je za srijedu najavio konferenciju za novinare.
Kako saznajemo, u sustavu znanosti pokrenuto je 4600 tužbi za božićnicu i 140 za jubilarne nagrade, pa prema sporazumu s bivšom vladom, za dugove je potrebno oko 16 milijuna kuna.
“Koalicijska vlada imala je svoje miljenike, a državni službenici očito nisu bili njihovi ljubimci. Riječ je o političko-sindikalnoj kuhinji u kojoj je bivša vlada nagradila neke sindikate za hvalospjeve i odustajanje od referenduma o generalnom štrajku zbog izmjena Zakona o radu”, smatra Ihas. Uostalom, dodaje, Željka Antunović je govorila “kako nemaju nikoga svog u Ihasovom sindikatu”.
“Prošla nas je vlast izigrala i prevarila. Hoće li i Sanaderovoj vladi državni službenici biti nevažni kao i bivšoj i hoće li prestati podcjenjivanje državnih službenika u odnosu na zaposlene u zdravstvu i prosvjeti”, ogorčeno pita Ihas. Ističe da su plaće državnih službenika tako niske da ih već stižu i mirovine. Službenici SSS primaju između 1200 i 2200, a VSS početnik oko 3200 kuna. Državni službenici i namještenici podigli su 15.000 tužbi za isplatu božićnice i dara za djecu, te još 2000 tužbi za neisplaćeni prekovremeni i noćni rad. Početni zahtjev u pokrenutim sporovima bio je 1000 kuna božićnice i 400 kuna dara za djecu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU već dobivenim sporovima radnicima se isplaćuje 1800 kuna za božićnice i 700 kuna dara za djecu, u što su uračunate zatezne kamate. Ihas napominje da za svih 17.000 tužbi trošak za državu (sa zateznim kamatama) iznosi 25 milijuna kuna, a uz sudske troškove dug raste na 50 milijuna kuna.
Iako hvali novu vladu što je započela razgovor sa sindikatima javnih i državnih službi o izvansudskoj nagodbi, Ihas je ljut jer im potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker nisu otkrili da postoji sporazum bivše vlade i Sindikata znanosti. “Da smo to tada znali, razgovor bi bio oštriji”, kaže Ihas.
Njegov sindikat poziva Vladu da prizna obvezu isplata prava iz kolektivnih ugovora, ali bez povlastica za dio javnih službi.
Do sljedećeg tjedna, kako je dogovoreno na prošlotjednom sastanku, trebalo bi snimiti koliko je ukupno tužbi i koliko bi novca bilo potrebno za nagodbu, a nakon toga pokušao bi se postići dogovor o načinu isplate.
Vlada je dosad spominjala mogućnost obročne otplate duga državnim i javnim službenicima, jer u proračunu nema novca za jednokratnu isplatu svih dugova temeljem sudskih presuda i mogućih nagodbi.
Nakon novih okolnosti, najavio je Ihas, sindikati državnih službi dogovorit će kako nastupiti u nastavku pregovora s vladom. Prema Ihasovim riječima, neće tražiti 5000 kuna božićnice jer su realisti i drže se iznosa već pravomoćnih tužbi za isplatu 1800 kuna božićnice. No, neslužbeno se čuje da bi sindikati državnih službi mogli i odustati od nagodbe s Vladom. A to znači da bi, slijedom sudskog postupka i ovrhe, država zbog zateznih kamata i troškova svakim danom isplaćivala veće iznose božićnice i drugih prava.
Ljubinka Marković

VEČERNJI LIST

Presica_ribic_VL