Mediji o presici sindikata državnih službi o stanju u MORH i OSRH

Mediji o presici sindikata državnih službi o stanju u MORH i OSRH

PONIŠTENJE ODLUKE MINISTRA RONČEVIĆA IZAZVALO REAKCIJU
Sindikati blokiraju preustroj Oružanih snaga

GS_logo1ZAGREB, 6. veljače – Zbog ukidanja odluke o dodatku na plaću vojnih službenika i namještenika povući ćemo naše sindikalne predstavnike iz odabirnih vijeća. Ta vijeća automatski moraju prestati raditi i time ćemo blokirati preustroj Oružanih snaga, ustvrdili su jučer na konferenciji za novinare čelnici Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Ivica Ihas, a njihovu inicijativu podržao je i dopredsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić. Sindikalisti su ogorčeni zbog naprasnog poništenja odluke o petnaestpostotnom dodatku na plaću civila zaposlenih u MORH-u, koji su dogovorili još s ministricom Željkom Antunović, a odluku o povećanju potpisao je novi ministar Berislav Rončević. No, već za nekoliko dana Rončević je poništio tu odluku zbog toga što još nije donesen novi proračun, iako sindikalisti tvrde da tim povećanjem postojeći proračun ne bi bio probijen. Unatoč tome što je sporna odluka o povećanju bila na snazi punih mjesec dana (počela se primjenjivati od 1. siječnja, a ukinuta je 2. veljače), MORH ne kani isplatiti to jednomjesečno uvećanje. Zbog toga su sindikati odlučni u nakani da na ovaj način zaustave preustroj, a naknadu za siječanj pokušat će utjerati sudskim putem. – Nedopustivo je da su plaće naših članova, koje iznose između 2.800 i 3.000 kuna, niže od prosjeka plaća zaposlenih u državnoj upravi – kazao je Delić, dodajući da zbog ovakvog odnosa prekidaju socijalni dijalog s MORH-om. (Autor: S.VEJNOVIĆ)

NOVI LIST

Roncevic_presica_NL_374

Anarhija all over MORH i Stipe Čačija

101Sindikati zaposlenih u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama upozorili su da će se povući iz procesa preustroja MORH-a i prekinuti socijalni dijalog, ako se ne povuče poništenje odluke o povećanju plaća za službenike i namještenike u MORH-u i Oružanim snagama. Sindikati su na presici poručili da ne prihvaćaju odluku ministra obrane Berislava Rončevića kojom su protupravno poništene odluke o 15-postotnom povećanju plaća, ali za takav potez ne smatraju odgovornim njega, već tajništvo ministarstva koje je ga je krivo informiralo.
Ministar je, pak, kratko prokomentirao kako sindikati ne mogu zaustaviti proces preustroja oružanih snaga, pa se s istim ide dalje. Pritom Rončević nije precizirao hoće li povući odluku, već je samo rekao da je prvi dio takozvane socijalne reforme oružanih snaga gotov i da se uskoro kreće u zahtjevniji dio reforme, odnosno u nabavu naoružanja koje će zadovoljiti NATO standarde…