Mediji o prosvjedu Sindikata zbog uvjeta rada vatrogasaca

Mediji o prosvjedu Sindikata zbog uvjeta rada vatrogasaca

VJESNIK…

Vjesnik_vatrogasci130705

MORH…
MORH: VATROGASCI VIŠE NE MORAJU POTPISIVATI IZJAVE O PRIJEVOZU NA OSOBNU ODGOVORNOST

hina_logo

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) –  Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je danas da je stavljena izvan snage obveza profesionalnih vatrogasaca da prije odlaska na intervenciju zrakoplovima Oružanih snaga potpišu izjavu o prijevozu na osobnu odgovornost, te da u slučaju materijalne štete, povrede ili smrti neće tražiti odštetu od MORH-a.
Sindikat državnih službenika upozorio je jučer da već drugu godinu za redom profesionalni pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi prije odlaska na požarište zrakoplovima Oružanih snaga, tijekom protupožarne sezone (od 1. lipnja do 1. rujna), moraju potpisati takvu izjavu. MORH na svojoj web stranici napominje da su obvezu potpisivanja te izjave osim profesionalnih vatrogasaca imale sve osobe koje su se prevozile zrakoplovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ako nisu bile djelatnici Oružanih snaga na službenoj dužnosti, odnosno na izvršavanju namjenskih zadaća.
Budući da je u ovom slučaju ustanovljeno protupravno postupanje, navedena obveza potpisivanja izjave stavljena je izvan snage u lipnju 2005. godine, ističe MORH.
(Hina) pp/xmd ymd

130705_MORH

ORUŽANE SNAGE Vatrogasci morali potpisati izjavu da lete na vlastitu odgovornost
MORH ipak plaća odštetu vatrogascima

VL_loggoPrije nego što sjednu  u zrakoplove Oružanih snaga i krenu gasiti požare, profesionalni vatrogasci stavljaju glavu u torbu i više nego što je nužno. “Upoznat sam da zrakoplovi OS RH nisu osigurani te da se prevozim isključivo na osobnu odgovornost. U slučaju nastanka bilo kakve materijalne štete, povređivanja ili smrtnog slučaja uzrokovanog prevoženjem, niti osobno niti od strane obitelji neću teretiti MORH putem odštetnog zahtjeva bilo kakve vrste“, piše u izjavi koju drugu godinu zaredom prij odlaska na intervenciju mora potpisati svaki od 500-tinjak pripadnika javne vatrogasne postrojbe koji se od početka lipnja do kraja rujna iz svojih jedinica izmještaju u Dubrovnik, Split, Šibenik ili Zadar kako bi bili bliže mogućim požarištima. “Ovakva izjava bila bi razumljiva da je riječ o privatnom izletu vatrogasaca na rafting, ali ne i za obavljanje zadaće od posebnog državnog interesa” – upozorava Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je od Vlade jučer zatražio da MORH povuče spornu izjavu o letu na osobnu odgovornost i vatrogascima osigura propisane uvjete prijevoza te osiguranja za slučaj nezgode. MORH je potvrdio da su vatrogasci potpisivali spomenute izjave, ali od ove sezone to se od njih neće tražiti. Povlačenje sporne odluke već je potpisano te će je odmah objaviti na internetskim stranicama MORH-a. Načelnik odjela za informiranje Darko Martinović kaže da vojne letjelice nisu osigurane jer zbog velikog rizika ni jedna osiguravajuća kuća neće sklapati taka posao. (Lj. G., V. Mo.)

Vatrogasci potpisivali izjave prije letova
IZJAVA O ODGOVORNOSTI NA ULAZU U VOJNI AVION

jutarnji_logo.jpgZAGREB – “Upoznat sam da zrakoplovi OS RH nisu osigurani te da se prevozim isključivo na vlastitu odgovornost. Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da u slučaju nastanka bilo kakve materijalne štete, povređivanja ili smrtnog slučaja uzrokovanog prevoženjem ni osobno ni od strane obitelji ili pravnih zastupnika neću teretiti MORH putem odštetnog zahtjeva bilo kakve vrste.

MI-8_moreSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika tvrdi kako je to tekst izjave koju mora potpisati svaki profesionalni vatrogasac koji se tijekom požarne sezone vojnim helikopterima MI-8 prebacuju iz unutrašnjosti na obalu. Ovu izjavu uz popratni tekst tijekom jučerašnjeg dana Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika odaslao je svim hrvatskim medijima. No, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin jučer nam je rekao kako je tekst izjave na inicijativu MORH-a povučen prije više od mjesec dana zbog uznemirenosti koju je ona izazvala kod vatrogasaca.

Jurin također tvrdi da vatrogasci nisu potpisivali izjavu jer je ona povučena prije početka požarne sezone. Sama izjava i nije imala previše smisla jer se kao i svagdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, vojni zrakoplovi ne osiguravaju zbog enormno viskoih iznosa premija. Od vojnih zrakoplova u pravilu se osiguravaju samo kanaderi s obzirom na to da se koriste u civilne namjene i iznos premije za njih je znatno manji.

Ako se vojnim zrakoplovom prevoze vojne osobe, njih osigurava vojska, a u slučaju prevoženja civilnih osoba, tu spadaju i vatrogasci, njih osigurava institucija koja ih šalje. Mladen Jurin kaže da su vatrogasci u potpunosti osiguraniu slučaju bilo kakve nesreće. To uostalom priznaje i Sindikat koji navodi da su vatrogasci obuhvaćeni policom osiguranja od posljedica nesretnog slučaja koju je Vlada sklopila sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike. K. Žabec

SLOBODNA DALMACIJA…

130705_SD_vatrogasci