Mediji o Vladinom pokušaju da Zakon o državnim službenicima promijeni uredbom

Bauk: Državni namještenici u mirovinu čim navrše 65 godina

bauk_sd221214

(SLOBODNA DALMACIJA, 22. prosinca 2014.) Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u ponedjeljak da bi se izmjenama zakona državne namještenike radi uštede moglo slati u mirovinu odmah nakon što se za nju ispune svi uvjeti, a da se za državne službenike takav prijedlog još razmatra.

SD_logo240“Što se tiče namještenika (državnih), vjerojatno će takva odredba biti donesena”, rekao je u Trogiru ministar Bauk na zamolbu novinara da prokomentira medijske napise o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima radi njihova odlaska u mirovinu čim za to steknu uvjete.

Potvrdio je da će se izmjene zakona koje će se odnositi na namještenike realizirati tijekom 2015. godine.

Po sadašnjem zakonu državnim službenicima služba prestaje zadnjeg dana kalendarske godine u kojoj navršavaju 65 godina, a sada se planira da to bude na kraju mjeseca u kojem navršavaju 65 godina.

“Što se tiče državnih službenika, njima po važećem zakonu služba prestaje zadnji dan u kalendarskoj godini kada navršavaju 65 godina života. Ako gospodarske okolnosti budu nalagale da se zbog mogućih ušteda koje bi pomicanje njihova prestanka službe donijelo, onda se može razgovarati da se ta zakonska odredba promijeni i da to bude na kraju mjeseca u kojem navršavaju 65 godina. Ta se mjera ne odnosi na veliki broj službenika, ali ako to budu zahtijevale gospodarske okolnosti, onda će se to napraviti”, rekao je ministar Bauk.

Riječ je o nekoliko stotina službenika, odgovorio je novinarima Bauk, koji smatra da bi to donijelo “određenu financijsku uštedu”.

“A hoćemo li se na to odlučiti, vidjet ćemo kakve budu okolnosti”, rekao je ministar uprave i pritom napomenuo da treba razlikovati namještenike od službenika.

Ministar Bauk bio je je u Brodotrogiru s premijerom Zoranom Milanovićem na svečanom porinuću tankera za prijevoz kemijskih proizvoda.

Novinari su najprije pitali premijera Milanovića za komentar medijskih napisa o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima. “Ono što sam ja danas vidio (u medijima), ne odgovara baš stvarnosti, a to će vam reći ministar Bauk”, odgovorio je kratko premijer Milanović.

Mrsić: U državnu upravu uvesti mlade i visoko obrazovane

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u ponedjeljak je potvrdio kako Vlada priprema mjere po kojima bi službenici u mirovinu išli odmah po stjecanju uvjeta, čime će se, kazao je, omogućiti da se u državnoj upravi zaposle mladi i visoko obrazovani ljudi.

“Promjena je trenutku kada imamo toliko nezaposlenih i kada u državnu upravu treba uvesti mlade i visoko obrazovane. Naša je državna uprava relativno stara s nižom kvalifikacijskom strukturom nego bi očekivali”, rekao je Mrsić u Slavonskom Brodu.

Odgovarajući na novinarski upit zašto se Vlada odlučila ubrzati odlazak državnih službenika u mirovinu ministar je kazao i kako Zakon o radu jasno govori da po stjecanju uvjeta (dob i radni staž) radnici mogu ići u mirovinu.

“No, u državnoj upravi do sada je bila praksa da su službenici u mirovinu odlazili krajem godine, a od sada će ići odmah po stjecanju uvjeta”, kazao je Mrsić i dodao kako je ulaskom u EU hrvatska državna uprava postala praktično dio Europske komisije.

Jutarnji list je objavio kako će uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine ostvariti 1.620 državnih i javnih službenika, ali da su svi oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

Stoga je Vlada pripremila izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje bi navodno već ovoga tjedna trebala i prihvatiti, i to kroz uredbu sa zakonskom snagom, a po kojima će od iduće godine službenici i namještenici u mirovinu odlaziti čim ispune uvjete za punu i starosnu mirovinu.

VLADA NE ZNA ŠTO SA ZAKONOM SINDIKATI PONOVO U POMOĆ ZOVU USTAVNI SUD
Državni službenici će u mirovinu Uredbom

Kad se Uredba donese, službenik koji uvjet za umirovljenje stekne 15. siječna, s tim će danom, a ne tek na kraju godine, preći u mirovinski sustav. Sindikat je pozvao sud da spriječi eventualnu povredu Ustava

Gabrijela GALIĆ

usud_nl221214

Sindikat smatra da Vlada preširoko tumači svoje ovlasti

(NOVI LIST, 22. prosinca 2014.) ZAGREB » Vlada bi Uredbom trebala intervenirati u Zakon o državnim službenicima kako bi njihovo umirovljenje bilo usklađeno s općim propisima. Kako se predviđa, službenici i namještenici od iduće godine u mirovinu će odlaziti onog trenutka kad ostvare pravo na starosnu, odnosno prijevremenu starosnu mirovinu.

nl_logo180810Tako će službenicima i namještenicima od iduće godine služba prestajati po sili zakona kada navrše 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, što je uvjet za starosnu mirovinu. Primjerice, službenik koji uvjet za umirovljenje stekne 15. siječna iduće godine s tim danom preći će u mirovinski sustav. Prema sadašnjem zakonu, mirovinu nije konzumirao u trenutku kada je ispunio uvjete za nju, već posljednjeg dana godine u kojoj su ostvareni uvjeti za umirovljenje.

Pali prijedlozi

Nije nikakav problem u Vladinoj namjeri da se službenici i namještenici u državnim službama izjednače s ostalim radnicima u zemlji čime će se u proračunu uštedjeti dodatna sredstva. Problematično je jedino što se to pitanje namjerava riješiti Uredbom što samo pokazuje da Vlada gotovo tri godine ne zna što bi učinila sa Zakonom o državnim službenicima. Aktualna vlada četiri puta u protekle preko dvije dvije godine pokušala je intervenirati u zakon, planirajući njegove sveobuhvatnije izmjene i obuhvaćajući i pitanje umirovljenja. Dva su ta prijedloga “pala” već u ranoj fazi rasprave jer su bila diskriminirajuća prvenstveno prema ženama koje rade u državnim službama. No, na greškama se nešto naučilo pa je početkom godine u raspravu među zainteresiranu javnost otišao novi prijedlog izmjena i dopuna zakona u kojem se reguliralo i pitanje, koje se sada planira riješiti Uredbom.

Nestale izmjene

No, izmjene zakona s početka godine tek su neko vrijeme bile aktualne i vrlo brzo su nestale da bi se ljetos u raspravi pojavio novi prijedlog izmjena i dopuna zakona. Niti on nije stigao dalje od rasprave unutar zainteresiranih skupina pa se u konačnici pitanje umirovljenja po sili zakona planira riješiti Uredbom kako bi se u idućoj godini ostvarile proračunske uštede.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirao je zbog planirane uredbe, ističući kako “Vlada radi što se Vladi svidi i to temeljem Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora i tako uređuje pitanja tekuće gospodarske politike“. SDLSN je pozvao Ustavni sud da reagira i spriječi eventualnu povredu Ustava prije no što se ona dogodi. Naime, sindikat smatra da Vlada preširoko tumači svoje ovlasti te da se planiranom uredbom miješa u način rada državnih tijela, što je jedno od područja u koje se uredbama ne bi smjelo intervenirati.

Ušteda 42,3 milijuna

Da su zakonske izmjene donesene početkom godine, umirovljenje po sili zakona bi u ovoj godini obuhvatilo nešto više od 1,4 tisuće službenika i namještenika, dok bi godišnja ušteda na plaćama bila oko 42,3 milijuna kuna.

zds_nl221214

… za čitanje klikni na sliku

JUTARNJI OTKRIVA

PLAN ZA MILIJUNSKU UŠTEDU Državne službenike će potjerati u mirovinu čim ispune sve uvjete
Autor: Suzana Barilar

Službenici i namještenici dosad su mogli odbiti ići u mirovinu i iskoristiti mogućnost da ostanu raditi kako bi zadržali veća primanja

Zagreb, 30.10.2014 - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH

(JUTARNJI LIST, 22. prosinca 2014.) Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će, prema podacima koje smo dobili iz Vlade, ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža. Ubuduće to više neće biti tako – od 2015. državni službenici i namještenici u penziju će morati čim ispune uvjete za punu starosnu mirovinu.

jl_logo300512Vlada je naime, pripremila izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje će, prema neslužbenim informacijama, najvjerojatije donijeti na sjednici ovaj tjedan. Postoji mogućnost da Vlada o tome donese Uredbu sa zakonskom snagom, što znači da izmjene Zakona neće trebati čekati potvrdu Sabora u siječnju.

Prema prijedlogu koji je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poslan očitovanje svim ministarstvima, izmjenama se predlaže promjena odredbi koje propisuju kada prestaje državna služba po sili zakona. Sada je propisano da je to “kada navrše 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža – posljednjeg dana godine u kojoj su ostvareni ti uvjeti”.

A to znači da je primjerice, službenik koji je u veljači ispunio te uvjete mogao ostati raditi u državnoj službi još deset mjeseci, odnosno do kraja godine. Većina ih se odlučila na to iz financijskih razloga jer plaća je veća od mirovine.

Prema novome, to više neće biti moguće jer se izmjenama Zakona predlaže da službenicima, ali i namještenicima državna služba prestaje “s danom ispunjenja zahtjeva za punu starosnu mirovinu”.

Ovakve izmjene Vlada je najavila u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike od 2015. – 2017. i sada se kod prijedoga ovih izmjena poziva upravo na njih. Smjernicama se planira, među ostalim, smanjenje rashoda za zaposlene “koji svojim udjelom u ukupnim rashodima čine drugu po veličini skupinu rashoda”.

– A to pretpostavlja daljnji nastavak primjene racionalizacije i štednje na svim proračunskim stavkama, a posebno na naknadama troškova zaposlenima, rashodima za usluge, pogotovo intelektualnim uslugama, kao i ostalim rashodima poslovanja. Zato se predlaže da se izmijeni navedena odredba Zakona te da se uskladi s propisima kojima je uređeno područje mirovinskog osiguranja, s ciljem smanjenja materijalnih rashoda u državnoj službi – stoji također u obrazloženju.

Međutim ova, uvjetno rečeno ranija umirovljenja, samo su u kap u moru jer Kukuriku Vlada podsjetimo, posljednje dvije godine stalno ponavlja kako oko 15 tisuća ljudi i državnoj i javnoj službi ima uvjete za mirovinu, ali u nju ne žele i nitko ih ne može natjerati. Ovi službenici koji su ostajali raditi do kraja godine i za koje se sada želi propisati da moraju onog dana kad napune 65. godina i 15 godina staža, u toj brojci čine tek manji dio. Gotovo trećinu u skupini javnih službenika koji imaju pravo na punu mirovinu su vojska i policija jer oni imaju beneficirani staž pa puno prije 65. imaju uvjete za odlazak u punu starosnu mirovinu, a to je 40 godina staža. No, Zakon im omogućuje da plaću zamijene penzijom tek kad napune 65. godina. Isto tako treba ubrojiti i oko 10 tisuća žena, službenica u državnoj upravi jer one prije stječu uvjete za mirovinu: ove godine sa 61. godinom.

No, i one su odlučile ostati raditi do 65. jer prema zakonu to mogu. U zdravstvu svi mogu u penziju nakon 65, ali mogu i ostati raditi ako žele i ako se tako dogovore s ravnateljem bolnice i dobiju odobrenje ministra. Za učitelje i nastavnike primjenjuje se Zakon o odgoju i obrazovanju koji je također postavio granicu da se u mirovinu mora sa 65, ali i tu postoje iznimke – učitelj ima pravo završiti školsku godinu, a ravnatelj svoj mandat koji mu traje četiri godine. Profesori na fakultetima također mogu ostati raditi i nakon 65. ako “udovolje visokim kriterijima”, a takvih je čak 80 posto profesora.

Stoga će ovim izmjenama Vlada rješiti tek manji dio problema sa zaposlenicima koji ne žele u penziju iako imaju uvjete. Na rigoroznije mjere se nisu odlučili tri godine iako su stalno govorili o reformi javne uprave i njeiznu smanjenju, pa teško da će to učiniti u izbornoj godini.

Koliko će točno uštedjeti s odlascima u mirovinu na dan stjecanja uvjeta nismo doznali, no Vlada u idućoj godini na ukupnim rashodima za zaposlene namjerava uštedjeti oko 640 milijuna kuna. Dio od toga ostvarit će upravo na ranijim umirovljenjima. Ostvarenju planiranih ušteda trebala bi pridonijeti i odluka o dva za jedan – na dvojicu koja odlaze u mirovinu moći će se zaposliti jedan novi službenik ili namještenik. Isto tako nastavlja se sa ujednačavanjima plaća zaposlenih u agencijama, zavodima i drugim institucijama s plaćama službenika po ministarstvima. Ako sve to ne donese planirane uštede, onda će Ministarstvo financija u lipnju predložiti smanjenje osnovice za sve zaposlene. U Sindikatu stoga ne žele previše dizati buru oko izmjena Zakona o službenicima jer, kako su nam rekli, sve je bolje od smanjenja plaća.

– Ako su ova, uvjetno rečeno ranija umirovljenja, kompenzacija za smanjenje plaća, onda je to svakako manje zlo – prokomenirali su nam neki sindikalci.

zds_jl221214

… za čitanje klini na sliku