MEDULIN: Pravna država stala na kraj općinskom Orwellu

MEDULIN: Pravna država stala na kraj općinskom Orwellu

Medulin_opcin(SDLSN, 13. travnja) Donošenjem privremenog rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka kojim se zabranjuje kontrola dolaska i odlaska s posla službenika i namještenika zaposlenih u Općini Medulin uzimanjem otiska prsta elektronskim registratorom do pribavljanja privole zaposlenika o uzimanju otiska prsta, nakana općinskih čelnika da radnu disciplinu provode zadiranjem u privatnost zaposlenika najvjerojatnije je pala u vodu.

Naime, teško je zamisliti da će zaposlenici Općine, od kojih se većina već izjasnila protiv skeniranja vlastitih prstića, dati privolu poslodavcu, posebice sada kad imaju i potvrdu nadležnog tijela za zaštitu osobnih podataka da takvu privolu ne moraju dati.

U vodu je pao i pokušaj discipliniranja zaposlenika kojima se nije dopao pokušaj da na poslu proživljavaju Orwellovu 1984. u obliku tretiranja odbijanja skeniranja kao lakše povrede službene dužnosti, što u krajnjem slučaju može dovesti do teže povrede službene dužnosti, a samim time i otkaza.

Hoće li ovo biti dovoljno Općinskom poglavarstvu da prestane s nezakonitim postupanjem i zadiranjem u privatnost zaposlenika
Hoće li ovo biti dovoljno Općinskom poglavarstvu da prestane s nezakonitim postupanjem i zadiranjem u privatnost zaposlenika

Medulin_SDUU2

Središnji državni ured za upravu dostavio je Sindikatu mišljenje po kojem je Općinsko poglavarstvo Općine Medulin dužno poništiti zaključak kojim se utvrđuje obveza evidentiranja dolazaka i odlazaka na posao i s posla skeniranjem prsta sustavom IdentiHL BoneID, te zaključak kojim se odobrava donošenje Odluke o dopuni Pravilnika o lakim povredama službene dužnosti na način da se odbijanje evidentiranja skeniranjem prsta smatra lakšom povredom službene dužnosti.

Iako je pravna država rekla svoje, postavlja se pitanje što bi se dogodilo da se zaposlenici nisu usprotivili ovakvom postupku i zatražili pomoć Sindikata.

Također, postavlja se i pitanje što je s onim zaposlenicima koji se pri dolasku na posao moraju identificirati skeniranjem otiska prstiju elektronskim registratorom, a da im nije bila pružena zakonska mogućnost da odbiju dati privolu na uzimanje osobnih podataka u tu svrhu.

Što je s njihovim ljudskim pravima?

Pročitajte još…