MEHUN O ZAPOŠLJAVANJU I RJEŠAVANJU STAMBENIH PITANJA POLICIJSKIH DJELATNIKA

MEHUN O ZAPOŠLJAVANJU I RJEŠAVANJU STAMBENIH PITANJA POLICIJSKIH DJELATNIKA

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun u Večernjem je "otkrio" broj hrvatskih policajaca, a novinarka Glasa Slavonije i podatak o ukupnom broju zapolsenih u MUP-u. Je li i dalje potrebno podatak od 25.000 zaposlenih u MUP-u čuvati kao državnu tajnu?

PULA,23. siječnja 2007.(Hina) – Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ocijenio da je sigurnosno stanje u Istri vrlo povoljno, ali da i na istarskom području kao i još nekim županijama nedostaje policijskih službenika.
“U cijelom MUP-u nedostaje oko tri tisuće policijskih službenika, a najviše u Istri, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Zagrebu”, kazao je Mehun. Kako bi se to prevladalo, MUP je ovih dana raspisao natječaj za 600 mladih policijskih službenika koji bi nakon završene četverogodišnje škole trebali proći jednogodišnji postupak prekvalifikacije za zvanje policijskog službenika-vježbenika srednje stručne spreme.
Po njegovim riječima od tih 600 službenika za cijelu državu na području istarske Policijske uprave raspisan je natječaj za 75 vježbenika, kojima će se, dodao je Mehun, omogućiti napredovanje, t.j. školovanje na visokoj policijskoj školi.
Napomenuo je kako ovih dana završava školovanje 305 polaznika koji će za mjesec dana biti poslani u policijske uprave. U Istru će doći 45 mladih policijskih službenika, tako da će se poboljšati kadrovsko stanje u PU, dodao je, najavivši da će mladi policajci morati odgovoriti novim zadaćama koje policija treba ispuniti u vrijeme kad Hrvatska pristupa EU.
MUP će ove godine raspisati i natječaj za prijam u službu oko 250 stručnjaka više i visoke stručne spreme i to ne samo kriminalista, kako bi “sustav mogao odgovoriti na suvremene zahtjeve u borbi protiv kriminala”, istaknuo je Mehun.
Izvijestio je i kako se MUP brine za stambeni smještaj policijskih djelatnika, podsjetivši kako je grad Poreč prvi iskazao spremnost da pod određenim uvjetima preda na uporabu komunalno zemljište za izgradnju stanova.
“MUP će sufinancirati kamate na zajmove za takve stanove, cijena četvornog metra kojih bi trebala biti 800 do 900 eura”, kazao je Mehun, dodavši kako je u Istri veliko zanimanje policijskih službenika za takav oblik stanogradnje.