Mesić o situaciji u Požeško-slavonskoj županiji u intervjuu za Jutarnji list

Mesić o situaciji u Požeško-slavonskoj županiji u intervjuu za Jutarnji list

• Državna revizija utvrdila je u knjigama Požeško-slavonske županije da je HDZ-ova vlast, na čelu s bivšim županom Bagarićem, lažno prikazivala financijske obveze i pokušala zatajiti desetke milijuna kuna. Nisu prikazane ni pozajmice koje su davali privatnim tvrtkama. Vjerujete li da je vrh HDZ-a znao za takvo ponašanje utjecajnog člana stranke?

JL080806_Mesic– Dosad se često događalo da je Državna revizija utvrdila nepravilnosti u više slučajeva u poslovanju tvrtki koje su u državnom vlasništvu ili državnih institucija, gdje revizija i treba utvrđivati zakonitost poslovanja. Uglavnom su utvrđene činjenice. Međutim, onda nisu nastupili oni koji su trebali, a to je policija, tužiteljstvo, Državno odvjetnišvo i sud. Tako su mnoga ta kršenja zakona završila u zastari, što je nedopustivo. Na Državnoj reviziji je da utvrdi činjenice, a tko je kršio zakon, točno ime i prezime, to mora utvrditi netko drugi. Što se događa u Požegi? Ako je Državna revizija rekla svoje, tada se moraju uključiti državni organi i otkriti tko je ili nije počinio nedopuštenu radnju. To je sljedeće što treba učiniti jer će se, inače, ta priča raspredati.

• Je li istina da ste poslali pismo premijeru zbog Požege i zatražili da Vlada uplati 80 milijuna kuna jednokratne pomoći?

– Da. I druge županije imaju problema, ali tamo je situacija takva da se uvijek može politizirati. Službenici nisu krivi za ono što se događa u županiji. Ako ne dobivaju plaću, a rade, netko to mora riješiti, jer ne može se raditi bez dobivanja plaće. Mora se riješiti tko je kriv zbog nedobivanja plaće i u tom smislu Vlada mora nešto poduzeti da institucije funkcioniraju, a tko je kriv neka utvrđuju oni za to nadležni. Tražim da institucije funkcioniraju jer bi se, inače, to moglo tumačiti ovako: zato što je ovdje pobijedila opozicija, zato nas se ne tiče funkcionira li institucija ili ne. Bez obzira na to je li pobijedila opcija stranke na vlasti ili opozicija, institucije moraju funkcionirati, i tu ne smije biti nikakvog sektašenja. Ne znam je li Sanader pristao na to.