Mi bez posla, a u našim uredima uređuju cafe bar

Mi bez posla, a u našim uredima uređuju cafe bar

MOBBING Djelatnici Zavoda za intelektualno vlasništvo tvrde da ih maltretira ravnatelj

Jadranka Oklobdžij: Radi li ravnatelj sve to da nam podijeli otkaze?
Jadranka Oklobdžij: Radi li ravnatelj sve to da nam podijeli otkaze?

Autor i foto:Foto: Jana Peršić
U Zavodu za intelektualno vlasništvo vlada samovolja ravnatelja Željka Topića, koji maltretira zaposlenike i ponaša se nezakonito – tvrdi sindikalna povjerenica Jadranka Oklobdžija. Nju i devet kolega Topić je 23. listopada premjestio u novoosnovanu “stručnu radnu jedinicu” za izradu i provedbu projekta “Izlučivanje i pohrana neupravne pošte”.

Strah od otkaza
– Cilj premještaja iz Vukovarske na Savsku 118, tik uz prenoćište, noćni klub i salon automobila, bio je da nas udalji iz sjedišta zavoda. No prije desetak dana vraćeni smo u Vecernji_logoVukovarsku jer privremeni zadaci smiju trajati najviše 30 dana. Ali otkako smo vraćeni, nismo dobili zadatke, a istovremeno se primaju novi djelatnici na ugovor o djelu – kaže Jadranka, koja se, kao i kolege, boji za svoje radno  mjesto.
– Izlučivanje i pohranu pošte i prije smo obavljali, i to u sklopu naših redovitih zaduženja – objašnjava Jadranka zašto smatra da ih je ravnatelj premjestio mimo propisa i zakona. – Osim toga, 30 dana je premalo za taj posao, a ondje smo se koristili starim računalima i nismo bili priključeni na internet kako bi se onemogućio kontakt s bazom te informacijama. Uz to, strop je prokišnjavao, a prostor zaudarao na vlagu, a mjesečni je najam stojao 5000 kuna. Režije i uređenje prostora dodatni su trošak.
Sindikalna je povjerenica doznala da je istodobno Zavod dio podrumskih prostorija u Vukovarskoj ustupio Ministarstvu gospodarstva.

Uskraćeni godišnji
Ravnatelj Topić tri godine ih nije ocijenio, iako je prema zakonu to bio dužan učiniti. Zbog toga im je, tvrdi Jadranka, uskraćeno nekoliko dodatnih dana godišnjeg odmora. U sjedištu Zavoda u Vukovarskoj do prije nekoliko dana uređivao se novi informacijski centar sa skupocjenom opremom i namještajem naručenim iz inozemstva.
Ondje postoje i dva cafe bara, a novi, koji se uređuje, smješten je u prostorijama bivših kancelarija  nastavlja Jadranka. Tvrdi da se uređenje prostora plaća novcem iz europskih fondova koji se trebao utrošiti na osposobljavanje kadrova i kupnju informatičke opreme. Od istog su se novca kupila i tri nova luksuzna automobila.
– Istovremeno, Topić je Središnjem državnom uredu za upravu  i Vladi RH uputio novu uredbu o kojom predviđa smanjenje radnih mjesta za 30 posto. Podobnima se odobravaju prekovremeni sati. Neki od njih su često na bolovanjima i službenim putovanjima – zaključuje Jadranka svoju priču o mobbingu.

Pročitajte još…