“Mijenjanje kolektivnih ugovora ne dolazi u obzir!”

kolektivni_vox141211

Iako je Kukuriku koalicija u predizborno vrijeme najavljivala kako neće biti rezova na plaćama u javnom sektoru, te da će se poštovati prava iz kolektivnih ugovora, kao što su regres, božićnice i ostalo, hrvatski sindikati ipak oglašavaju uzbunu. Naime, nimalo im se ne sviđaju najave o mogućim izmjenama Zakon o radu, posebice ako bi se njima olakšalo otpuštanje radnika, bez obzira o kojem se sektoru radi.

Opravdan strah

Drže da je strah opravdan jer kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama ističe za dvije godine, dok onaj za državne službenike već u srpnju 2012. godine.
vox_logoU skladu s tim nova će Vlada pristupiti pregovorima sa sindikatima kako bi raspravljali o uvjetima novog kolektivnog ugovora, čiji će sadržaj ovisiti o stanju u državnom proračunu.
Takve najave nisu ohrabrujuće, posebice jer je tendencija smanjiti proračunske rashode, a tad u prvi plan dolazi upravo javni sektor.
Jednaku su reakciju imali predstavnici SSSH, Matice hrvatskih sindikata i nekoliko drugih, čvrsto se držeći stava da nema potrebe mijenjati dosadašnje uvjete ugovora.
Ipak, za razliku od SSSH-a, u Sindikatu državnih službenika i namještenika nisu u strahu od mogućih promjena u novim ugovorima.

– Ne bojimo se nasilnog rezanja plaća i materijalnih prava ukidanjem kolektivnih ugovora. To bi bio nedemokratski i neeuropski čin političke ludosti koji bi homogenizirao i ujedinio zaposlene u javnom sektoru i natjerao nas na ulicu. Trenutno je situacija takva da i sami sindikalni čelnici prstom upiru u tuđe dvorište, pa tako oni u znanosti rezove traže u lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama, što je signal novoj vladi da neće naići na organizirani otpor javnog sektora ako provedu precizno i selektivno “bombardiranje” javne uprave – smatra Siniša Kuhar, tajnik tog sindikata.

Sindikalna platforma

Prema njegovim riječima, realnije bi bilo očekivati pregovore u kojima će vlada tražiti dogovorno pristajanje na smanjenje prava u zamjenu za otkaze i preraspodjelu mase sredstava za plaće u korist visokoobrazovanih kadrova.

– Kako ćemo se kao sindikalni predstavnici postaviti u takvim pregovorima ovisi o sposobnosti prevladavanja sindikalno-liderskih antagonizama i stvaranja zajedničke sindikalne platforme koja će vrijediti za cijeli javni sektor, ali i spremnosti na sukreiranje društveno odgovornijeg javnog sektora – istaknuo je Kuhar.

I Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskog industriji, smatra kako bi se svi sindikati trebali suprotstaviti mjerama koje nisu u korist radnika, bez obzira o kojem se sektoru radi.

– Nisam za to da za bolje sutra plate samo radnici. Radnika u proizvodnji i onog u javnom sektoru ne bi nikako trebalo stavljati u isti koš. Jesam za štednju na svim razinama, ali definitivno ne na štetu kolektivnih ugovora – izričit je ovaj sindikalist.

Moguće nepogodnosti za radnika mogle bi se izbjeći ukoliko se ne dira Zakon o radu, već kroz kolektivne ugovore odredi “crno na bijelo” koja su prava radnika.

– Od nove Vlade očekujemo da se naglasak stavi na kolektivne pregovore, odnosno ugovore i da se iz tvrtki izbace ti pravilnici o radu. Nadam se da će se sindikati suprotstaviti nekim drugi mjerama ili barem naći kompromis jer su kolektivni ugovori jača snaga od Zakona o radu – njegov je zaključak na kraju.

Osnovni dokument

Protiv bilo kakvog smanjenja prava radnika u javnom sektoru je i Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Naprotiv, dodaje, prava se ne smiju smanjivati nego se njihov opseg treba povećavati.

– Kolektivni ugovori za javne službe su temeljni i granski. Najprije se potpisuje temeljni, a onda granski koji se tiče specifičnosti pojedine struke. Mi se toga držimo i to je nama osnovni dokumente, a bilo kakvo mijenjanje ne dolazi u obzir – kazao je Bilan.