MILJENIĆ: Beneficirani staž ostaje, ali ne svima

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA
MILJENIĆ: Beneficirani staž ostaje, ali ne svima

– Ne mogu svi u zatvorskom sustavu imati beneficirani radni staž, već samo oni koje sustav “troši” – rekao je Miljenić

miljenic390_241012

(SDLSN, 25. listopada 2012.) Na jučer održanom sastanku u Ministarstvu pravosuđa predstavnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH s ministrom sdlsn_www220pravosuđa Orsatom Miljenićem, njegovom zamjenicom Sandrom Artuković Kunšt i ravnateljem Uprave za zatvorski sustav Ivanom Šimcem, sindikalna strana informirana je o aktualnoj situaciji u sustavu pravosuđa, a posebice zatvorskom sustavu.
Ministar Miljenić je najavio da se u kontekstu aktualne gospodarske situacije razmišlja o korekciji sustava beneficiranog radnog staža i dodataka na posebne uvjete rada, ali ne s pozicije njihova ukidanja ili linearnog smanjenja, već uvjeta rada i opterećenja koje sa sobom donosi svako radno mjesto.

miljenic2390_241012

– Ne mogu svi u zatvorskom sustavu imati beneficirani radni staž, već samo oni koje sustav “troši” – rekao je Miljenić i najavio racionalizaciju sustava beneficiranog staža, o kojoj će se prethodno konzultirati sa socijalnim partnerima.
Slično se namjerava učiniti i s dodacima na posebne uvjete rada, čija će visina u većoj mjeri ovisiti o tipu ustanove, odnosno tome radi li se o kaznionici, zatvoru ili ustanovi otvorenog tipa te konkretnim uvjetima rada svakog radnog mjesta.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša pozdravio je opredjeljenje da se u reformske zahvate ide uz konzultacije sa sindikatima, ali i dodao da će oni ovaj “posao” vrednovati i kroz činjenicu hoće li to dovesti do pada plaća zaposlenika zatvorskog sustava, s obzirom na obećanja Vlade da su ustupci na koje su sindikati državnih službi pristali u pregovorima za kolektivni ugovor trebali biti zamjena za zadiranje u visinu plaća državnih službenika i namještenika.
Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar upozorio je na paradoksalnu situaciju u kojoj se razmišlja o redukciji prava i dodataka unutar zatvorskog sustava dok se u javnim službama cijele djelatnosti proglašavaju područjem s posebnim uvjetima rada.