Ministar Jandroković ne poštuje prava svojih službenika – zašto bi prvi “službenik” države bio iznimka

jandrokovic_dnHR190811_nasl

– Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković najobičniji je diletant koji na najgrublji način krši propise i gazi prava službenika u svojem Ministarstvu, a sada se usuđuje “popovati” i predsjedniku Josipoviću tumačeći proceduru o kojoj nema pojma, poruka je djelatnika MVPEI-a koji, iz razumljivih razloga, žele ostati anonimni.
Naime, u sjeni sukoba Zrinjevca i Banskih dvora protiv Pantovčaka – afere zbog izbora novih veleposlanika i različitih tumačenja odgovarajuće procedure, službenici u Ministarstvu vanjskih poslova podsjećaju da njihov ministar u svojoj “kući” ima i, kako navode, “osebujan smisao za zakonitost i dobre običaje”.

Nezakonito imenovanje etičke povjerenice

Točnije, djelatnici MVPEI-a podsjećaju, a Sindikat lokalnih državnih i lokalnih službenika i namještenika danas ponavlja primjere Jandrokovićeva “prilagođavanja” propisa u Ministarstvu. Te su odluke u “Jandrokovićevom” Ministarstvu i dalje na snazi unatoč potvrdi da su, u najmanju ruku, sporne.

dnevnoHR110811Zašto bi ministar vanjskih poslova koji ne poštuje propise i institucije pravne države onda poštovao instituciju Predsjednika Republike, kad njegova funkcija nije ovisna o profesionalnosti i dobrom dužnosničkom odgoju već o političkoj podršci koju uživa.
Prije svega, radi se o postavljanju osoba na važne funkcije u Ministarstvu – imenovanje Tine Krce, etičke povjerenice u MVPEI koju je, kako su u sindikatu prošle godine isticali, Jandroković na nezakonit način imenovao načelnicom Odjela za ljudske resurse naknadnim prilagođavanjem odredbe Pravilnika o školskoj spremi potrebnoj za to radno mjesto. To “radno mjesto broj 458.” i nije baš nevažno, ipak je to šefovska pozicija iznimna važna za razvoj karijere u MVPEI-u – pa čak i za karijere diplomata u inozemstvu, indirektno i veleposlanika.
Osim toga, u sindikatu podsjećaju na Jandrokovićev naputak prema kojem se svim zaposlenicima Ministarstva zabranjuje javni istup bez obzira o čemu govorili. Konkretnije, bez dopuštenja “glavonja” u Ministarstvu službenici ne smiju dati svoje viđenje i najbanalnijih stvari. Primjerice – ocjenu kvalitete zagrebačkog javnog jandrokovic_dnHR190811_okviprijevoza ili izjavu koja bi, valjda prema Jandrokoviću, mogla otkriti važnu diplomatsku tajnu – službenikovo priznanje gdje je proveo ljeto i ocjenjuje li ima li premalo dama koje nose tange ove sezone na jadranskim plažama. Sindikat je, ocjenjujući te odluke u tom Ministarstvu, nedvosmislen u osudi ministra poznatog tijekom pregovora s EU i kao Gordana “Which two chapters” Jandrokovića.- Ministar i dužnosnik koji tvrdo stoji iza imenovanja etičke povjerenice u MVPEI, premda se radi o osobi koju je nezakonito rasporedio na radno mjesto, a prava svojih službenika krši naputcima koje ni nakon upozorenja jedne druge institucije,U reda pučkog pravobranitelja, ne želi uskladiti sa zakonima i propisima koje je dužan provoditi i nadalje uživa bezrezervnu podršku Vlade. Sindikat stoga od predsjednika Josipovića traži da osim ustanove Predsjednika Republike, od aktualnog ministra vanjskih poslova zaštiti i službenike ovoga ministarstva, u kojem provedbu Etičkog kodeksa državnih službenika nadzire osoba koja je na mjesto načelnice kadrovske službe imenovana iako nije udovoljavala najvažnijem i nezaobilaznom formalnom kriteriju – stručnoj spremi pravne struke, a privatne medijske nastupe zaposlenika regulira naputak o nastupima u medijima, kojim si je Jandroković pripisao ovlast privatne nastupe službenika koji nisu u vezi s državnom službom sankcionirati otkazom državne službe, poručuju iz Sindikata.

Strahovlada u MVPEI

Osim toga, Jandrokovića – koji je ovih dana uvjeren u svoju nepogrešivost, u Sindikatu podsjećaju da sporne odluke u “svom” Ministarstvu brani strahovladom, političkim pritiskom i igranjem “đonom”.
– Simptomatično je da je u slučaju imenovanja etičkom povjerenicom osobe koja to vlastitim primjerom prihvaćanja nezakonitog rasporeda na rukovodeće službeničko radno mjesto nikako ne zaslužuje, Etičko povjerenstvo na razini države reagiralo tako što je za neetično ponašanje optužilo sindikalnu povjerenicu u MVPEI koja je o tom slučaju javno progovorila, a u slučaju nezakonitog naputka Ministarstvo uprave također je stalo u obranu ministra Jandrokovića demantiravši pri tome vlastitog državnog tajnika. Naime, državni tajnik Edmond Miletić naivno je i na prvu loptu reagirao na pritužbu Sindikata te Jandrokovićev naputak proglasio nezakonitim po više osnova, ali je tada dobio packu u obliku priopćenja Ministarstva uprave u kojem je ministar uprave demantirao ne samo postojanje dokumenta koji je Miletić potpisao i dostavio Sindikatu elektronskom poštom, nego i javno pohvalio Jandrokovićev nezakoniti naputak kao ogledni primjer provedbe Etičkog kodeksa. Umjesto Ministarstva uprave u zaštitu prava službenika stao je jedino Ured Pučkog pravobranitelja, koji je ministra vanjskih poslova upozorio kako je spornim naputkom propisao sankcije koje ne proizlaze iz pozitivnih propisa, poručuju iz Sindikata zaključujući to i jetkim komentarom koji se može primijeniti i na najnoviji Jandrokovićev sukob s predsjednikom Josipovićem.
– No, tko je bio Pučki pravobranitelj da ga posluša jedan ministar vanjskih poslova, koji je uz to i potpredsjednik Vlade? Zašto bi ministar vanjskih poslova koji ne poštuje propise i institucije pravne države onda poštovao instituciju Predsjednika Republike, kad njegova funkcija nije ovisna o profesionalnosti i dobrom dužnosničkom odgoju već o političkoj podršci koju uživa, zaključuje Sindikat u kojem su začuđeni bezrezervnom podrškom Vlade ministru koji, recimo to blago, odrađuje svoj posao na sporan način.
– Nisam pogriješio niti za milimetar- poručio je Jandroković komentirajući Josipovića koji je zatražio njegovu smjenu.

– Fulao si za kilometar- Jandrokoviću poručuju iz sindikata i “njegovog” MVPEI-a.

Ministar Jandroković ne poštuje prava svojih službenika – zašto bi prvi “službenik” države bio iznimka

mvpei_pantovcak

(SDLSN 19. kolovoza 2011.) Sukob između Zrinjevca i Pantovčaka zbog nepoštivanja ugleda institucije Predsjednika Republike ponovno je aktualizirao ponašanje najviših državnih dužnosnika spram zakona i dobrih običaja.

sdlsn_www220Ne preuzimajući ulogu arbitra u tome je li ministar Jandroković zaslužio smjenu koju od Vlade traži predsjednik Josipović, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH podsjeća da ministar vanjskih poslova i kad su u pitanju njegovi službenici ima osebujan smisao za zakonitost i dobre običaje.
Ministar i dužnosnik koji tvrdo stoji iza imenovanja etičke povjerenice u MVPEI, premda se radi o osobi koju je nezakonito rasporedio na radno mjesto, a prava svojih službenika krši naputcima koje ni nakon upozorenja jedne druge institucije, Ureda Pučkog pravobranitelja, ne želi uskladiti sa zakonima i propisima koje je dužan provoditi i nadalje uživa bezrezervnu podršku Vlade.
Sindikat stoga od predsjednika Josipovića traži da osim ustanove Predsjednika Republike, od aktualnog ministra vanjskih poslova zaštiti i službenike ovoga ministarstva, u kojem provedbu Etičkog kodeksa državnih službenika nadzire osoba koja je na mjesto načelnice kadrovske službe imenovana iako nije udovoljavala najvažnijem i nezaobilaznom formalnom kriteriju – stručnoj spremi pravne struke, a privatne medijske nastupe zaposlenika regulira naputak o nastupima u medijima, kojim si je Jandoroković pripisao ovlast privatne nastupe službenika koji nisu u vezi s državnom službom sankcionirati otkazom državne službe.
Simptomatično je da je u slučaju imenovanja etičkom povjerenicom osobe koja to vlastitim primjerom prihvaćanja nezakonitog rasporeda na rukovodeće službeničko radno mjesto nikako ne zaslužuje, Etičko povjerenstvo na razini države reagiralo tako što je za neetično ponašanje optužilo sindikalnu povjerenicu u MVPEI koja je o tom slučaju javno progovorila, a u slučaju nezakonitog naputka Ministarstvo uprave također je stalo u obranu ministra Jandrokovića demantiravši pri tome vlastitog državnog tajnika.
Naime, državni tajnik Edmond Miletić naivno je i na prvu loptu reagirao na pritužbu Sindikata te Jandrokovićev naputak proglasio nezakonitim po više osnova, ali je tada dobio packu u obliku priopćenja Ministarstva uprave u kojem je ministar uprave demantirao ne samo postojanje dokumenta koji je Miletić potpisao i dostavio Sindikatu elektronskom poštom, nego i javno pohvalio Jandrokovićev nezakoniti naputak kao ogledni primjer provedbe Etičkog kodeksa.
Umjesto Ministarstva uprave u zaštitu prava službenika stao je jedino Ured Pučkog pravobranitelja, koji je ministra vanjskih poslova upozorio kako je spornim naputkom propisao sankcije koje ne proizlaze iz pozitivnih propisa.
No, tko je Pučki pravobranitelj da ga posluša jedan ministar vanjskih poslova, koji je uz to i potpredsjednik Vlade?
Zašto bi ministar vanjskih poslova koji ne poštuje propise i institucije pravne države onda poštovao instituciju Predsjednika Republike, kad njegova funkcija nije ovisna o profesionalnosti i dobrom dužnosničkom odgoju već o političkoj podršci koju uživa.

Pročitajte još…