Ministar Krstičević omogućio rast plaće djelatnim vojnim osobama – sveučilišnim specijalistima

BRAVO MINISTRE

Ministar Krstičević omogućio rast plaće djelatnim vojnim osobama – sveučilišnim specijalistima

… za uvećanje klikni na sliku

 

(SDLSN, 14. svibnja 2018.) Ministar obrane Damir Krstičević omogućio je djelatnim vojnim osobama koje su završile poslijediplomski sveučilišni studij i stekle akademski naziv sveučilišnoga specijalista rast plaće od osam posto.

To je učinjeno izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, koje su stupile na snagu u travnju.

Ovakva praksa ne bi trebala biti ništa čudno u zemlji poput Hrvatske, koja želi postati društvo znanja, ali u okolnostima u kojima se dodatno obrazovanje godinama ne uspijeva nametnuti kao jedan od kriterija povećanja plaće u državnoj i javnim službama, primjer sustava obrane u kojem su prepoznali značaj dodatnog obrazovanja svakako treba zabilježiti.

Sindikat podsjeća da sindikati državnih i javnih službi godinama upozoravaju na činjenicu da pored magistara i doktora znanosti kojima se temeljem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i TKU za službenike i namještenike u javnim službama plaća uvećava za osam i 15 posto, plaće treba uvećati temeljem dodatnog obrazovanja i osobama koje su završile poslijediplomski sveučilišni studij i stekle akademski naziv sveučilišnoga specijalista, posebice stoga što se magistri znanosti nakon uvođenja „bolonje“ više ne „proizvode“, ali sveučilišta zato obrazuju sveučilišne specijaliste.

Nažalost, Vlada uporno odbija sindikalne prijedloge izmjena i dopuna kolektivnih ugovora, no Sindikat se nada kako će dobra praksa ustanovljena izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSRH prevladati otpor vrednovanju znanja koje su stekle osobe koje su završile poslijediplomski sveučilišni studij i stekle akademski naziv sveučilišnoga specijalista, ali i osobe koje su završile poslijediplomski stručni ili umjetnički studij na veleučilištu ili visokoj školi i stekle stručni naziv magistar.

Ministar Krstičević potvrdio je svoju predanost društvu znanja kao jamstvu razvoja i kvalitete Oružanih snaga Republike Hrvatske i pokazao da u aktualnoj Vladi ima pojedinaca koji su spremni i sposobni za kvalitativne iskorake na području vrednovanja dodatnog obrazovanja.

Sindikat stoga upućuje i ostale ministre da se ugledaju na svoga kolegu u resoru obrane, a Vladu kao kolektivno tijelo da odgovarajućim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora za državnu i javne službe omogući rast plaće osobama koje su stekle viši stupanj obrazovanja jednak onome u Oružanim snagama. S. Kuhar