Ministar Kuščević održao sastanak s predstavnicima sindikata

Ministar Kuščević održao sastanak s predstavnicima sindikata


Ministar uprave Lovro Kuščević predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske predstavio je najavljene projekte u javnoj upravi s ciljem uspostavljanja kvalitetnije usluge našim sugrađanima.

 

(MINISTARSTVO UPRAVE, 12. prosinca 2018.) Predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Borisa Plešu i Sinišu Kuhara ministar je detaljnije upoznao sa Zakonom o sustavu državne uprave kojim se namjerava provesti i reformska mjera depolitizacije javne uprave, a ta mjera predviđa ukidanje dužnosti pomoćnika ministra uvodeći mjesta ravnatelja uprava koji bi se birali javnim natječem.

„Prepuštanje poslova ureda državne uprave županijama doprinijet će decentralizaciji, ali i ubrzanom rješavanju pojedenih predmeta“, kazao je ministar Kuščević prilikom predstavljanja najavljene reforme sustava javne uprave.

Tema razgovora bili su i najavljeni projekti digitalizacije javne uprave, ali i Uredba o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi i Uredba o ocjenjivanju i nagrađivanju državnih službenika i namještenika, koje priprema Ministarstvo uprave s ciljem postizanja boljeg radnog učinka.

Predstavnici sindikata pozdravljaju najavljene mjere depolitizacije javne uprave naglašavajući kako sa svakom smjenom vlasti, državni službenici i namještenici ne bi smjeli osjećati nikakve političke posljedice. Bitno im je da se pri reformi javne upravu ispoštuju prava radnika, i nadaju se kako će pravedniji sustav plaća u državnoj službi doprinijeti većoj motiviranosti zaposlenih, optimizaciji sustava te povećati kvalitetu pruženih usluga.