MINISTAR MJESECA: Jovanović “uštedio” jednog zamjenika ministra

MINISTAR MJESECA Jovanović “uštedio” jednog zamjenika ministra

oscar_jovanovic_final

(SDLSN, 28. studenoga 2012.) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta (ne čita se “šport”) kojeg sindikati u njegovom resoru optužuju za štednju na plaćama prosvjetnih radnika, štedljiv je i na drugim područjima.

sdlsn_www220Ministar Željko Jovanović, naime, broji već više od mjesec dana uštede na dužnosničkoj poziciji zamjenika ministra, a nakon razrješenja SDP-ovke Marije Lugarić na osobni zahtjev zbog odlaska na novu dužnost, koja je traga u Jovanovićevom ministarstvu ostavila ponajviše svojom izjavom o “lijenim svetim kravama iz MZOS-a”, čiji tempo očito nije bila u stanju slijediti.
Ukoliko ustraje na ovakvom kadrovskom rješenju, Jovanović će svom ministarstvu u 2013. godini uštedjeti gotovo 320.000,00 kuna, koliko iznosi godišnja bruto plaća zamjenika/ce ministra.
Kada bi njegovom svijetlom stazom krenuli i ostali ministri, a ima ih 20, Državni proračun rasteretili bi za  oko 6.340.000,00 kuna.
Naravno ušteda bi bila i veća jer državni dužnosnici koštaju proračunske korisnike na razne načine. Zamislite samo koliko bi manje vozača državnih dužnosnika čekalo pred njihovim vlastitim ili na teret poreznih obveznika iznajmljenim stanovima, na koliko bi ih se “važnih” sastanaka manje moralo voziti i koliko bi im manje crnih limuzina bilo na raspolaganju, a o peglanju službenih kartica da i ne govorimo.
A zamislimo samo svijet u kojem pored zamjenika ministara ne bi bilo ni drugih državnih dužnosnika, poput pomoćnika ministara, kojih u nekim ministarstvima ima i po osam “komada”.
No, vratimo se sa “livade iz sna” ministru Jovanoviću, koji je svojim primjerom, kako drži naš stručni sindikalni tim, pokazao nekoliko stvari.
Prva je, smatraju naši sugovornici, da ministar Jovanović očito ne misli kako su plaće učitelja jedina pozicija na kojoj se može uštedjeti u sustavu obrazovanja te se, pored titule prvaka u raskrinkavanju kriminala u redovima političkih protivnika, želi okititi i titulom najštedljivijeg ministra i tako zaraditi Linićevo milovanje po glavi.
Druga je, drže sumnjičavci u našem timu, da Jovanović misli kako je nezamjenjiv te stoga jednostavno ne priznaje instituciju zamjenika ministra.
Treća je, drži većina naših sugovornika, da je funkcija zamjenika ministra u stvari nepotrebna, a jedina joj je svrha uhljebljenje stranačkih kadrova na dobro plaćenim pozicijama.
Četvrta je da “kukurikavci” trenutno nemaju “gladnih usta” koja treba nahraniti imenovanjem na ovu dužnosničku poziciju te stoga čuvaju upražnjeno mjesto za nekog političkog “mladca” koji bi se tek trebao “ispiliti” iz stranačkog inkubatora.
Bez obzira na motive, Sindikat ministru Jovanoviću dodjeljuje titulu ministra mjeseca  za postignute uštede u njegovom resoru, a prilika za dodatnu uštedu pruža mu se već sutra, ukoliko štrajkašima koji ne razumiju njegovu principijelnu politiku uskrati dnevnicu za vrijeme provedeno u štrajku. S. Kuhar