Ministar Mlakar u Vladi kao osoba bez portfelja

PROJEKTI I DOKUMENTI MINISTARSTVA UPRAVE PRAVI SU RARITETI NA SJEDNICAMA IZVRŠNE VLASTI Ministar Mlakar u Vladi kao osoba bez portfelja

Od 361 točke dnevnog reda koje su raspravljene u Vladi, zahvaljujući Ministarstvu uprave i ministru Davorinu Mlakaru na dnevni su red došle – tri točke

z0202oa3ZAGREB – Osnivanje Ministarstva uprave, odnosno podizanje nekadašnjeg Središnjeg državnog ureda za upravu bilo je predstavljeno kao jedan od prvih i najvažnijih reformskih zahvata Jadranke Kosor. No, od tih dinamičnih reformi državne uprave, od najave smanjivanja broja jedinica lokalne uprave i samouprave zasad nema ništa. A kako će i biti kada je Ministarstvo uprave na 45 dosadašnjih sjednica Vlade, sudeći prema dnevnim redovima, jedno od najneaktivnijih. Konkretno, od 361 točke dnevnog reda koje su raspravljene, zahvaljujući Ministarstvu uprave i ministru Davorinu Mlakaru na dnevni su red došle – tri točke.
Veliku aktivnost tog Ministarstva bilježimo već na 34. sjednici Vlade održanoj 30. prosinca 2009. godine. Na toj je sjednici Vlada u tri točke raspravljala o prijedlozima koji su izrađeni u Ministarstvu uprave. Radilo se o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, a druga dva zakona – o obvezama i pravima državnih dužnosnika i o postupku primopredaje vlasti – zapravo su na sjednici Vlade zato što su se morali uskladiti s izmjenama prvoga zakona.
novilist_logoMinistarstvo je izravno, dokumentima na kojima je napisan njegov naziv, popunjavalo dnevne redove Vlade u još dva navrata. Prvi puta to se zbilo na 32. sjednici kada je Vlada zaključkom prihvatila Izvješće koje je Ministarstvo dostavilo o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima. Ove godine to se zbilo na 35. sjednici kada je Vlada dala suglasnost na Plan programa izobrazbe državnih službenika u 2010. godini, a taj je Plan izradilo Ministarstvo uprave. Neke točke dnevnog reda na čijim materijalima službeno piše »Vlada Republike Hrvatske« izradilo je vjerojatno Ministarstvo uprave, poput Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama koji je raspravljen na ovotjednoj sjednici Vlade. To je Izvješće dosad pripremao Središnji državni ured za upravu, pravni prethodnik Ministarstva.
Ministar Mlakar u povremenim istupima navodi kako se radi na cijelom nizu reformskih zahvata, od objedinjavanja izbornog zakonodavstva, novog teritorijalnog ustroja, do reforme državne uprave i spajanja moderne tehnologije i državne uprave. No, kako zasad pokazuju dnevni redovi Vlade, ali i internetska stranica Ministarstva koja u posljednjih mjesec dana bilježi u rubrici »novosti« točno pet aktivnosti (od toga su broja dva protokolarna prijema stranih gostiju i dvije reakcije, jedna na članak na jednom portalu, a druga na prostačke dopise Stipe Petrine), izgleda da u Vladi postoji još jedna osoba koja se ponaša poput osobe bez portfelja.
Tihomir PONOŠ