MINISTAR NISKIH UDARACA

MINISTAR NISKIH UDARACA

SKANDAL RAČANOVA MINISTRA: ROLAND ŽUVANIĆ NA DAN IZBORA “POMEO” INSPEKTORICU KOJA JE SAVJESNO OBAVLJALA SVOJ POSAO

rolandGoran BORKOVIĆ
27 studenoga 2003
Roland Žuvanić, odlazeći ministar pomorstva, prometa i veza, donio je na sam dan izbora, u nedjelju 23. studenoga 2003. godine, rješenje o stavljanju na raspolaganje Biserke Kolić, iskusne inspektorice u Ministarstvu, koja mu se zamjerila upornim ukazivanjem na brojne nezakonitosti u radu njegova Ministarstva. Njezine primjedbe potvrdila je i Državna revizija, a sam Žuvanić ju je prošle godine pohvalio kao stručnu i savjesnu osobu

 

FeralNakon dvadeset dvije godine, sedam mjeseci i dvanaest dana neprekidnog radnog staža u državnim tijelima, zbog upozoravanja na sve brojnije nezakonitosti u radu Ministarstva pomorstva, prometa i veza, sada već bivša inspektorica unutarnjeg nadzora u Ministarstvu Biserka Kolić, odlukom ministra Rolanda Žuvanića 23. studenoga stavljena je “na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske”. Dobro ste pročitali, nije riječ o tipfeleru, Žuvanić je rješenje potpisao točno na dan parlamentarnih izbora – u nedjelju, 23. studenog 2003. godine. Da paradoks bude potpun, Biserka Kolić naći će se, kako stoji u Žuvanićevu rješenju, na raspolaganju Vladi točno na Božić, 25. prosinca 2003. godine, kada bi se trebala javiti u Banske dvore!?
U obrazloženju rješenja objašnjeno je kako je do “nedjeljnog otkaza” došlo zbog novog Pravilnika o unutarnjem radu Ministarstva donesenog u rujnu ove godine, kojim je ukinuto radno mjesto “inspektora unutarnjeg nadzora (II. vrste)”. Revni Žuvanić, koji je – ako je vjerovati da je rješenje točno datirano – odmah nakon glasanja pohitao u Ministarstvo, napisao je da “prema važećem Pravilniku o unutarnjem redu nema slobodnog radnog mjesta u okviru stručne spreme imenovane za koje bi ista udovoljavala uvjetima za raspored”. Drugim riječima, kako bi opravdao tjeranje iz Ministarstva, Žuvanić je iskoristio činjenicu da je Biserka Kolić, kako stoji u rješenju, “VŠ, ekonomist”, što bi valjda trebalo značiti da je završila višu ekonomsku školu. Sve svjesniji da lijeva koalicija definitivno odlazi s vlasti, a zajedno s njom i ionako slabašna Libra, ministar Žuvanić koji se nije našao na zajedničkoj kandidacijskoj listi SDP-a i Libre, odlučio je da neće otići sam, nego će pomesti i inspektoricu koja mu je zagorčavala život za vrijeme mandata.
Osveta je bila slatka. Jedina službenica koja je nakon nove sistematizacije radnih mjesta u Ministarstvu ostala neraspoređena, zamjerila se Žuvaniću jer je, za razliku od uobičajene prakse netalasanja kojom se rukovode državni namještenici, savjesno radila svoj posao. Štoviše, osobno je Žuvanić njezin rad kao inspektorice za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2002. godine, “na temelju pokazanog stručnog znanja, učinkovitosti i poštivanja službene dužnosti” ocijenio “naročito uspješnim”. Zadovoljan je bio i predstojnik Vladina Ureda za unutarnji nadzor Igor Rađenović, koji je početkom listopada Biserki Kolić zahvalio na korisnim informacijama.
Na brojne nepravilnosti u radu Ministarstva upozorila je i Državna revizija, o čemu je Feral već pisao. Revizori su, naime, zabilježili da je inspektorica spriječena u obavljanju svoga posla, jer joj nije dostupna dokumentacija o poslovanju, te da je u 2002. upozorila na čak 37 nepravilnosti u radu, koje su poslije tek djelomično ispravljene. Pisala je Biserka Kolić i u 2003. godini, posebno upozoravajući na brojne greške u financijskom poslovanju i izbjegavanju sastavljanja popisa imovine u Ministarstvu. Jedan od najboljih primjera je natječaj za ugradnju dizala u Kockicu, u kojoj se nalazi Ministarstvo: posao je dobila tvrtka Končar za 1,5 milijuna kuna, iako je ponuda Elmosa bila pola milijuna kuna jeftinija.
Samo je to bilo dovoljno da Biserka Kolić stane na žulj moćnicima. Sve je teže dolazila do potrebne dokumentacije, ali je i ono malo što joj je bilo dostupno vrvjelo nepravilnostima, nestručnošću i nepoznavanju zakona, a nisu bili rijetki ni slučajevi krađe novca. Posljedica takvog ponašanja odgovornih je “otuđenih par stotina tisuća kuna” u Lučkoj kapetaniji u Rabu. Ministarstvo je sa službenicom koja je ukrala novac sporazumno raskinulo radni odnos, umjesto da je pokrenut postupak zbog teške povrede službeničke dužnosti. Na kraju, Biserka Kolić je mjesec dana prije Žuvanićeva rješenja upozorila kako se “nepravilnosti povećavaju”, te da postoje otvorene sumnje u nesavjesno trošenje proračunskog novca. Bilo je to sasvim dovoljno da Žuvanić donese zadnju veliku ministarsku odluku. Tek toliko da ispuni obećanje premijera Ivice Račana o tehničkoj vladi koja će do dolaska desne koalicije ispunjavati tek svakodnevne zadaće.